LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Incinerators, like a mafia story!

2023-12-02 14:17:00, Editorial CNA
Incinerators, like a mafia story!
The incinerator of Tirana

In a few points, you can list the doubts that the incinerator affair could be a mafia story and as such SPAK should investigate and tell us if the mafia is part of its law, to dismantle once and for all a scheme, which it should not be repeated in Albania.

First in Italy's 80s mafia stories, what were they doing. They took state money, circulated it for non-existent investments or stole it.

The only difference in the case of the incinerators is that we still have no connections or facts and suspicions that they may have committed other criminal acts, apart from cooperation, fraud, corruption and others like these.

In Italy, state money was taken and investments were not made. There it was even tougher as they were used for drug trafficking or other mafia affairs, but in the case of Albania we are facing a single fact.

To date, 6 years after the signing of the contract, 60 million dollars or eruo have been received from the state and the incinerator does not exist. They are the same amount from private business and the incinerator does not exist.

SHOULD THE 110 MILLION EUROS THAT SHOULD BE INVESTED IN THE TIRANA INCINERATOR BE INVESTIGATED AS A MAFIA HISTORY?

So, should it be investigated for a mafia story where 110 million euros are taken and it is not known where the money went?

It is simply and only 30 million euros, since the company declares 30, the value elsewhere is declared 22 million euros, as an investment and nothing more than that. Where did the other 80 million euros go? What are they used for? For subcontractors, for advertising, to lie to the public?

Can it be called a mafia story with the Albanian state, that of the incinerators, where they pay the money for a contract that should have continued the investment since 2017, but the company claims that it received the permit in 2020, although it has used the plant and has received payments since day 0?

So, he claims that he received the permit in 2020, but in fact, in three years, this permit may have been postponed with the intention of delaying the time to find the money, since the recipient of the contract was predetermined.

On the other hand, a company is opened, which was not known at first. A shell whose names did not come out, which began to appear only after the Albanian state changed the law.

A shell in the Netherlands where it is claimed and declared by SPAK investigations that the efforts were to hide the name of Klodian Zoto.

MEDIAT E PAGUARA NGA INCENERATORËT, HISTORIA MAFIOZE QË DUHET HETUAR

Nga ana tjetër, ashtu si në historitë mafioze, mediat morën para për të ushtruara propagandë për të gënjyer shqiptarët se sa të mirë ishin inceneratorët dhe vazhdojnë dhe paguhen për të thënë se ishin të mirë dhe për të shpëtuar nga afera një personazh, i cili ishte Mirel Mërtiri që sot ka katandisur me hiç aksione, por ka vetëm besimin e 20 % të aksioneve që ka Ciaffaglione dhe i ka shitur me kusht 80 % të tyre thjesht dhe vetëm për të gjetur financimin dhe përfituesit e 80 % të aksioneve që janë ICARE dhe Presezzi do të siguronin financimin, do të gjenin 100 milionë euro dhe do të merrnin 25 milionë prej tyre. (LEXO KETU)

Veprim financiar me përfitim 25 milionë euro kompani, të cilat gjejnë financimin e një kontrate koncesionare të dhënë nga qeveria shqiptare dhe shteti këtu nuk ndërhyn.

Pse? Sepse është gjetur kleçka. Nuk është bërë shitja e plotë e aksioneve, por shitje me kusht por kjo shitje dhe këto para do të përfitohen apo do të merren nga një kontratë koncesionare e qeverisë shqiptare dhe dalin dy biznese private të huaja të cilat do të fitojnë 25 milionë dollarë sepse mirel Mërtiri dhe kompania e tij Geogenix e themeluar nga Klodian Zoto nuk gjetën dot paratë dhe shteti shqiptar bën sehir.

Transaksionet, kontratat e shitjes që bëjnë këto kompani private mbi një konrtatë koncesionare të shtetit shqiptar që sot pas 6 vitesh nuk zbatohet.

Edhe nëse do të marrin 2020 si vit të lejes së ndërtimit sot duhet të ishin investuar sipas kontratës koncesionare mbi 100 milionë euro.

38-42-37 milionë euro çdo vit. Pra janë gati mbi 100 milionë euro që duhet të ishin kryer investimi. Në fund të vitit të tretë këto nuk janë kryer sipas deklaratës së vetë kompanisë në muajin Prill janë maskimumi 30, tre herë më pak, ndërkohë që ka xhiruar siç e theksuam më lart të ardhura 100 milionë euro.(Lexo këtu)

Nga ana tjetër me shitje aksionesh do fitojnë dy kompani të tjera 25 milionë euro vetëm fee sepse kanë disa paar diku nëpërmjet një skeme që askush nuk po e heton.

CNA DO TË THELLOJË INVESTIGIMIN

Pa folur dhe për personazhet të cilët CNA do t’i zbërthejë në vijim, të cilët tregojnë se skema ka filluar në Tiranë, si gjeti një zgjidhje për financimin pasi kompania holandeze "Geogenix" e Klodian Zotos që erdhi dhe firmosi kontratën koncesionare nuk i kishte ato para.

Incinerators, like a mafia story!

Megjithëse ka dhënë një ofertë dhe ka firmosur një kontratë nuk i ka patur fondet për të bërë investimin ndërkohë që ka përdorur emra kompanish si "Paul Wurth" apo "Energy Recupator" të cilat i plotësonin xhirot e të ardhurave për të bërë një investim si inceneratorit i Tiranës.

Në fakt ato para nuk ishin. Nuk ishin as në vitin 2017 kur u firmos kontrata koncesionare, nuk ishin as në vitin 2020.

Për tu gjetur paratë kompania shiti aksionet duke shpikur aksionerët e fjetur dhe 110 milionë euro që duhet të investioheshin, që duhet t’i kishte kompania nëpërmjet kësaj kontrate koncesionare, kontratë që paguhet nga taksat e qytetarëve shqiptarë përfitojnë 25 milionë euro dy kompani të tjera private ndërsa kokat e inceneratorëve janë të lirë kurse zyrtarët e përfshirë në korrupsion mbrohen dhe ende çështja nuk ka shkuar deri në fund, përfshirë këtu edhe skandalin e prokurorëve që janë përfshirë në hetime apo kanë vonuar këto të fundit./ CNA

 

Lajmet e fundit nga