LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Dokumenti i SPAK/ Bllako përfitoi 119 mijë euro makineri, e bleu gruaja e Klodian Zotos

6 Gusht 2023, 13:44, Aktualitet CNA
Dokumenti i SPAK/ Bllako përfitoi 119 mijë euro makineri, e bleu
Fotomontazh - Alqi Bllako dhe Klodian Zoto, në sfond SPAK

CNA publikoi dje 11 faqet e para të akuzës që SPAK ka ngritur ndaj kompanisë së inceneratorit të Tiranës. Ditë më parë u njoftua se aksionerët e vërtetë, të fshehur nëpër kompani, duke mos dalë me emrat e tyre, janë Klodian Zoto dhe Mirel Mërtiri, këtë e ka konfirmuar tashmë edhe SPAK.

Pas publikimit të 11 faqeve të para, CNA vazhdon me publikimin e dokumentave të tjera.

Në faqen 12 dhe 13 flitet për kushtet e kontratës, transferimin tek autoriteti kontraktor i përfundimit të kontratës koncesionare, mënyra si do firmosej ajo, dokumenta shkëmbimi midis APP-së dhe Ministrisë së Mjedisit, ndërsa është konkluduar për të ecur me koncesionin dhe firmosjen e plotë të kontratës nga Ministria e Mjedisit, pasi janë përcaktuar rregullat nëpërmjet një grupi pune kontrate koncesionarie, e cila ka kaluar në duart e Klodian Zotos dhe Mërtirit më parë.

Dokumenti i SPAK/ Bllako përfitoi 119 mijë euro makineri, e bleu

Dokumenti i SPAK/ Bllako përfitoi 119 mijë euro makineri, e bleu

Por, SPAK në faqen 14 të kërkesës që ka çuar pranë Gjykatës së Shkallës së Parë, thekson se deri në fazën e hetimit janë evidentuar disa vepra penale. Pra, faza hetimore për inceneratorin në landfillin e Tiranës vazhdon, mblidhen dokumenta, fakte dhe prova.

Dokumenti i SPAK/ Bllako përfitoi 119 mijë euro makineri, e bleu

Sipas dokumentit, thuhet se Alqi Bllako, në cilësinë e Sekretarit të Përgjithshëm të Ministrisë së Mjedisit ka kërkuar dhe përfituar në mënyrë të parregullt nga shtetasit Klodian Zoto dhe Mirel Mërtiri vlerën prej rreth 119.755 euro, me qëllim favorizimin për dhënien e koncesionit shoqërisë koncesionare “Integrated Energy B. V.”, dhe kjo ka pasur aksioner Klodian Zoton, i cili ka qenë aksioneri i vetëm i kompanisë “ITS”.

Këtë përfitim të parregullt, sipas SPAK, shtetasi Alqi Bllako e ka siguruar në mënyrë të tërthortë nëpërmjet Klodian Zotos, duke u kryer pagesa për makineri për mbushjen, mbylljen, vulosjen dhe certifikimin e shisheve, makineri për gazifikim e pijeve me vlerë 119.755 euro.

Dokumenti i SPAK/ Bllako përfitoi 119 mijë euro makineri, e bleu
Alqi Bllako, ish-Sekretari i Përgjithshëm i Ministrisë së Mjedisit

Kjo pajisje, sipas SPAK, ka shërbyer për aktivitetin tregtar të shoqërisë të babait të Alqi Bllakos, i cili quhet Edmond Bllako, operatori ekonomik i Edmond Bllako person fizik, i cili ka pasur si fushë veprimtarie prodhimin dhe tregtimin e birrës në qytetin e Ersekës.

Kjo pajisje është blerë pas kërkesës që ka bërë shtetasi Alqi Bllako, duke ia dhënë si porosi shtetasit Klodian Zoto dhe kjo ka ndodhur nëpërmjet shoqërisë së bashkëshortes së Klodian Zotos, Ilsa Zoto.

Kompania quhej “Artemis Farm”, aktualisht ka emrin tregtar “Artkon SHPK”. Pagesat për këtë pajisje janë bërë nga shoqëria e bashkëshortes së Zotos, thekson SPAK, e cila ka blerë pajisjen nga një shoqëri italiane me pagesa të bëra në dy këste, të cilat kanë filluar përpara dhënies së kontratës koncesionare, pra në 22 nëntor 2016.  Më pas, ka një kontratë tjetër në 11 korrik të 2017-ës, pra pak javë përpara se të firmosej kontrata koncesionare e Tiranës.

Dokumenti i SPAK/ Bllako përfitoi 119 mijë euro makineri, e bleu

Kujtojmë që pak kohë më parë Alqi Bllako kishte firmosur dokumentat për Fierin dhe Elbasanin dhe është përfshirë në të gjithë aferën e inceneratorëve në detyrën e tij si Sekretar i Përgjithshëm i Ministrisë së Mjedisit.

Nga të dhënat e SPAK, të cilat janë regjistruar si prova, në kompjuterin e Klodian Zotos nga aktekspertimi, rezulton se Alqi Bllako në vitin 2016 ka bërë komunikime nëpërmjet adresës së tij elektronike me përfaqësuesin e shoqërisë “IC Filling Systems”, në një adresë dhe pastaj Alqi ka çuar një dokument, e cila është marrëveshja për një linjë teknologjike për mbushjen e shisheve të birrës.

Kjo linjë është paguar nga bashkëshortja e Klodian Zotos, për llogari të Alqi Bllakos. SPAK thekson se gjatë hetimeve ka rezultuar se Alqi Bllako, në cilësinë e Sekretarit të Përgjithshëm të Ministrisë së Mjedisit ka përfituar shumën monetare prej 120 mijë eurosh, me qëllim favorizimin e procedurës së dhënies së koncesionit të shoqërisë koncesionare “Integrated Energy B. V.” në përbërje të së cilës ka qenë aksioner edhe shoqëria e Klodian Zotos “Integrated Technology Services”.

Dokumenti i SPAK/ Bllako përfitoi 119 mijë euro makineri, e bleu

Alqi Bllako, me veprimet e kundraligjshme dyshohet se ka konsumuar veprën penale “korrupsion pasiv i personave që ushtrojnë funksione shtetërore, ose i të zgjedhurve vendorë”, parashikuar sipas nenit 260 të Kodit Penal.

Kjo është pjesa që flitet në lidhje me Alqi Bllakon, pra, përtej faktit që më parë shtetasi Giuseppe Ciaffaglione, ish-administratori i kompanisë është shpallur në kërkim ndërkombëtar, pasi kishte punësuar babain e Alqi Bllakos, zotin Edmond Bllako me një rrogë prej 10 mijë eurosh në muaj dhe SPAK në atë kohë e ka lidhur me inceneratorin e Fierit, si përfitim që ish-sekretari ka marrë për ndërtimin e tij.

Tashmë del një fakt i ri. Blerja e një makinerie prodhimi me vlerë 120 mijë euro, e cila është zbuluar tërësisht nga SPAK-u, ku blihet nga një kompani e bashkëshortes së Klodian Zotos dhe më pas i kalohet Alqi Bllakos.

SPAK ka sekuestruar të gjitha materialet, provat, dokumentet, faturat, pagesat, fakt që tregon se skema e Alqi Bllakos për të përfituar nga ndërtimi i landfillit të Tiranës tashmë është e qartë. Një nga provat është makineria.

Theksojmë se në këto dokumente SPAK tregon qartë që Klodian Zoto është njeriu i angazhuar, së bashku me shtetasin Mirel Mërtiri dhe shtetasen Denisa Tollkuçi gjatë gjithë kohës me email-e e komunikime për të përgatitur deri në firmosjen e kontratës koncesionare gjithçka i duhet shtetit.

Ka email-e me zyrtarë të lartë të ministrisë, këshilltarë të ministrit të Mjedisit, ka komunikime të ndryshme të Ministrisë së Mjedisit me ministri të tjera, të cilat do të përfshiheshin në këtë koncesion për të dhënë lejet përkatëse, përfshi këtu Bashkinë e Tiranës.

Gjithçka është ndjekur nga Klodian Zoto dhe Mirel Mërtiri si dy persona përgjegjës.

Më tej, CNA do të sjellë fakte dhe prova, të cilat tregojnë se si aksionerët e kompanisë pranojnë për SPAK se njerëzit e inceneratorëve quhen Mirel Mërtiri dhe Klodian Zoto e ata janë thjeshtë dhe vetëm aksionerë “të fjetur” sepse janë vendosur me përqindje aksionesh për të siguruar financimin.

Duke qenë se financimi nuk është siguruar deri në momentin që personat janë marrë në pyetje, ata deklarojnë se nuk kanë asnjë përgjegjësi, nuk kanë emëruar asnjë njeri, nuk kanë firmosur asnjë urdhër, nuk kanë dhënë asnjë pagesë, nuk dinë as kush është administrator, kush e ka emëruar.

Ata gjithmonë flasin për dy shtetas, Klodian Zoton dhe Mirel Mërtirin si dy individët që ngritën piramidën e mashtrimit, skandalit dhe korrupsionit me aferën e inceneratorëve nga Elbasani, në Fier e tashmë e faktuar në Tiranë edhe me deponimet e disa shtetasve të huaj, të cilët në dokumentet zyrtare në QKB dhe në ato që ka publikuar CNA dalin si aksionerët e vetëm të kompanisë “Integrated Energy B. V.”, e cila ka ndryshuar emrin në “Geogenix”.

Skema është e pastër, tashmë SPAK e ka më të qartë “puzzle”-n, por kjo skemë nga Shqipëria duket se ka shkuar edhe në Zimbabve./ CNA.al

Vijon…

Lajmet e fundit nga