LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The state has no offices, they expect to pay rent/ Irfan Hysenbelliu takes over the buildings

2022-08-20 12:58:00, Denoncim CNA

The state has no offices, they expect to pay rent/ Irfan Hysenbelliu takes over

It is not the first case when the facts, which from the verification of official documents or data, show that the Albanian Government and the institutions of the Albanian state need offices.

Many structures of institutions develop their activity in rented facilities.

They mention here the facilities that are taken from the Municipality of Tirana, the Government, Taxes, Mortgages, Customs, and so on.

Many offices were also damaged during the earthquake and others are collapsing. It is expected that with the construction of the new boulevard there will be a solution.

The municipality receives a certain percentage of offices from the buildings that are built on land where the institution is also a co-owner.

Por sërish administrata ka nevojë.

Nga ana tjetër ndodh një fenomen i çuditshëm.

Edhe pse s’ka zyra, ato merren me qira dhe shteti paguan sa frëngu pulën, pra me çmimet e tregut, të cilat variojnë nga minimumi dhjetë euro për metër katror dhe shumë më shtrenjtë në vendet që kanë kosto më të lartë.

Ndërsa objektet që ka vetë, Qeveria dhe shteti i merr privati. Mjafton të kesh media, të kesh një gazetë, të kesh një televizion dhe pastaj konviktet e studentëve të nxënësve, të cilat mund të kthehen në zyra shteti apo mund t’i shërbejnë administratës së arsimit shqiptar apo mund t’i shërbejnë Bashkisë së Tiranës dhe institucioneve të tjera, i rrëmben, i merr me kontrata qesharake, sepse je pronar mediash.

Kështu ka ndodhur me godinën e nxënësve të gjuhëve të huaja në kryeqytet, një godinë në qendër të Tiranës pranë ambasadës amerikane, për të cilën Irfan Hysenbelliu ka bërë një betejë të gjatë.

The state has no offices, they expect to pay rent/ Irfan Hysenbelliu takes over

Lulzim Basha e dha me një kontratë qesharake, e cila u pezullua nga Qeveria e Berishës e më pas kjo godinë iu dha Qendrës së Studimeve Albanologjike.

Dhe një ditë të bukur sërish e mori Bashkia e Tiranës, dhe ia dha me qira Irfan Hysenbelliut, ndërkohë që shteti s’ka zyra, ndërkohë që godinën e kërkonte universiteti.

Pra, pronën publike të shqiptarëve e ka marrë me qira nga shteti, Irfan Hysenbelliu.

Kurse, zyrat e shtetit, doganat, tatimet, bashkia e institucione të tjera të qeverisë, janë me qira.  

Shteti paguan qira, kur ka godinat e tij në mes të Tiranës dhe mund të ishin perfekte për institucione publike apo mund t’i viheshin në shërbim administratës të universitetit apo edhe fakulteteve të ndryshme.

The state has no offices, they expect to pay rent/ Irfan Hysenbelliu takes over

Ky është një nga rastet më flagrante të atyre çfarë bën klientelizmi në Qeverinë shqiptare.

Qeveri që merr godinat me qira dhe godinat e saj ia jep dikujt tjetër me qira.

Në fakt qiraja që merr nga bizneset është shumë herë më e ulët, sesa qiraja që ajo paguan për zyrat që ka marrë në shërbim të administratës së saj.

Dhe këtu ka një dëm ekonomik të firmosur e të vulosur nga ata që marrin godinat me qira për administratën dhe zyrat apo objektet e ndërtuara për këtë qëllim që ndodhen në qendër të Tiranës dhe që mund t’i shërbenin Qeverisë apo shtetit, të cilat u jepen privatëve me çmime qesharake.

Ky është një nga rastet më flagrante që ka ndodhur me godinat publike, sepse godinën që ka marrë Irfani edhe pse mund të mos e kenë kërkuar tatimet, doganat apo bashkia e ka kërkuar universiteti, e kanë kërkuar studentët dhe nuk u dha atyre, por me një kontratë skandaloze i është dhënë Irfan Hysenbelliut për të vendosur universitetin e tij privat./CNA.al

Lajmet e fundit nga