LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Studimi/ Njerëzit që kalojnë më shumë se 7 orë kohë të lirë nuk janë të lumtur

11 Shtator 2021, 20:10, Kuriozitete CNA
Studimi/ Njerëzit që kalojnë më shumë se 7 orë

Ne të gjithë do të donim pak më shumë kohë të lirë gjatë ditës, por siç rezulton kjo mund të mos jetë një gjë e mirë.

Sipas një studimi njerëzit janë më pak të kënaqur dhe të lumtur nëse kanë më shumë se 7 orë kohë të lirë.

U zbulua se me rritjen e kohës së lirë, rritet ndjenja e mirëqenies së atij personi por vetëm deri në një pikë. Hulumtimi nga Shoqata Psikologjike Amerikane tregoi se pas dy orësh kohë të lirë rritja e mirëqenies u ul, dhe me pesë filloi të bjerë.

Marissa Sharif, një asistente profesore e marketingut në The Wharton School dhe autore kryesore e studimit, tha: ‘Njerëzit shpesh ankohen se janë shumë të zënë dhe shprehin dëshirën për më shumë kohë.

Në studim, studiuesit analizuan të dhënat nga 21,736 amerikanë që morën pjesë në Anketën Amerikane të Përdorimit të Kohës midis 2012 dhe 2013.

Studiuesit zbuluan se njerëzit me më shumë kohë të lirë raportuan nivele më të ulëta të mirëqenies kur përfshiheshin në aktivitete joproduktive.

Sidoqoftë, kur angazhoheshin në aktivitete produktive, ata me më shumë kohë të lirë ndiheshin të ngjashëm me ata me një sasi të moderuar të kohës së lirë.

“Megjithëse hetimi ynë u përqëndrua në marrëdhënien midis sasisë së kohës diskrecionale dhe mirëqenies subjektive, eksplorimi ynë shtesë mbi mënyrën se si individët e kalojnë kohën e tyre diskrecionale doli zbulues,” tha Sharif.

Gjetjet tona sugjerojnë se të paturit kohë të lirë më shumë se shtatë orë në ditë rezulton se sjell një mirëqënie të ulët.

Njerëzit duhet të përpiqen që të kenë një sasi të moderuar të kohës së lirë për të kaluar ashtu siç duan./ CNA.al

Lajmet e fundit nga