7 mënyra se si ushqimi i nxehtë dhe i ftohtë ndikon në trupin tonë

3 Dhjetor 2021, 16:26, Lifestyle CNA
7 mënyra se si ushqimi i nxehtë dhe i ftohtë ndikon në

Akullorja është shumë më e ëmbël kur është e ftohtë, ndërsa proshuta është më e shijshme kur hahet e ngrohtë. Megjithatë, ndryshimi në  shije është vetëm një aspekt i debatit mes ushqimit të nxehtë dhe të ftohtë. Më poshtë do të gjeni fakte të tjera se si ushqimi i nxehtë dhe i ftohtë ndikon në trupin tonë.

Siç tregoi një studim i kohëve të fundit, ekziston një keqkuptim i zakonshëm që ushqimi i nxehtë ka më shumë kalori sepse ju ngop më shpejt. Megjithatë, studiuesit zbuluan se njerëzit që zgjedhin pjatat e ftohta sesa të ngrohta, priren të konsumojnë më shumë kalori. Për të qenë më specifik, ata konsumojnë të paktën  31% kalori, të paktën 37% yndyrë dhe më shumë se  22% karbohidrate . Ky problem ishte edhe më i dukshëm me njerëzit që vuanin nga obeziteti dhe një zgjidhje e propozuar do të ishte shtimi i një pjate të nxehtë së bashku me një sallatë të ftohtë.

Mënyra se si trupi ynë tret ushqimin është duke e sjellë atë në temperaturën tonë bazë. Kjo do të thotë që kur hamë diçka të ftohtë, trupi ynë duhet të bëjë përpjekje të dyfishta në mënyrë që së pari të ngrohë ushqimin dhe më pas ta tresë atë. Për shembull, supës së nxehtë i duhen vetëm 15 minuta për t’u tretur nga stomaku ynë. Nga ana tjetër, bulmeti , veçanërisht akullorja e ftohtë, do të marrë diku nga 30 minuta deri në 2 orë.

Kjo nuk do të thotë që ju duhet të ndaloni së ngrëni ushqim të ftohtë pasi frutat dhe perimet, veçanërisht, janë më të mira për t’u ngrënë të papërpunuara. Ajo që mund të bëni me pjatat e tjera të ftohta është t’i  mbani ato në gojë për më gjatë, në mënyrë që enzimat të fillojnë ta shpërbëjnë atë gjatë ngrohjes.

Ushqimi i ngrohtë me të vërtetë tretet më lehtë dhe, si rezultat, të gjithë lëndët ushqyese përthithen shumë më shpejt nga trupi. Jo vetëm kaq, por kur zihen disa perime, si  domatet , rritet sasia e likopenit . Gjithashtu, drithërat e nxehta, si tërshëra, janë të pasura me fibra dhe nuk janë të veshura me sheqer siç janë zakonisht drithërat e ftohta.

Megjithatë, një dobësi e gatimit të frutave dhe perimeve është se vitaminat shkrihen. Pra, gjëja më e mirë që mund të bëni është t’i gatuani ato sa më pak. Pavarësisht se si zgjidhni t’i gatuani, mbani në mend se nuk duhet të jenë si pure – thjesht ende pak krokante .

Thuhet se uji i ftohtë zbrazet nga stomaku shumë më shpejt dhe për këtë arsye absorbohet më mirë sesa kur është i nxehtë. Një përfitim tjetër është se uji i ftohtë ndihmon në rritjen e qëndrueshmërisë për ata që stërviten në baza ditore ose shumë shpesh. Gjithashtu, u zbulua se uji i ngrohtë do t’ju bëjë të pini në sasi më të vogla, diçka që mund të çojë në dehidrim. Nga ana tjetër, pirja e ujit relativisht të ftohtë (16°C ose 60°F) thuhet se është temperatura më e mirë absolute.

Kjo për shkak se njerëzit pinin më shumë ujë me atë temperaturë dhe djersitnin më pak. Megjithatë, duhet të jeni shumë të kujdesshëm me pirjen e ujit të ftohtë nëse vuani nga sëmundje që prekin ezofag . Në këto raste, duhet t’i drejtoheni ujit të ngrohtë në mënyrë që tubi juaj ushqimor të ndihet i lehtësuar.

Arsyeja pse ndodh kjo është se ushqimi i nxehtë nuk e bën oreksin të kthehet tek ju kaq shpejt. Kjo është për shkak të lëndëve ushqyese që çlirohen në ushqimin tuaj, duke e bërë atë të shijojë shumë më mirë. Pra, ndjenja juaj e kënaqësisë rritet shumë dhe shpejtësia me të cilën e konsumoni pjatën tuaj ulet . Ndërsa jeni duke ngrënë ngadalë, truri juaj po merr sinjale se po filloni të ngopeni.

Pra, të ngrënit ngadalë ju lejon të hani aq sa keni nevojë dhe truri juaj e shtyp oreksin tuaj për më gjatë pasi të keni mbaruar së ngrëni. Një shembull i mrekullueshëm është  supa , e cila jo vetëm që hahet e nxehtë, por është pothuajse vetëm ujë. Lëngu ju ndihmon ta hani shumë më lehtë dhe ju ngop shumë më shpejt se ushqimi i ngurtë dhe i ftohtë.

Nuk ka dyshim se pijet e nxehta , si kafeja, çaji dhe supa, mund t’ju bëjnë të ndiheni të ngrohtë dhe të turbullt. Por ka edhe disa pije dhe ushqime të ftohta që mund të kontribuojnë në rritjen e temperaturës së trupit tuaj. Akullorja , për shembull, është gjithashtu një ushqim i shijshëm që mund t’ju japë të dridhura në fillim gjatë muajve të ftohtë, por më vonë ju bën të ndiheni të ngrohtë.

Kjo për shkak të përmbajtjes së lartë të yndyrës dhe proteinave , të cilat ngrohin trupin gjatë tretjes së ushqimit. Gjithashtu, trupi juaj investon shumë më tepër energji për të tretur yndyrën, një përpjekje që rrit temperaturën dhe ju bën të ndiheni më të nxehtë.

Kur gatuani një vakt mbi 149°F (65°C), është shumë e vështirë që çdo mikroorganizëm i mundshëm të mbijetojë dhe t’ju shkaktojë dëm. E njëjta gjë vlen edhe për ujin për të cilin nuk jeni të sigurt për cilësinë. Nga ana tjetër, pijet e ftohta të gazuara , si soda, mund të shkaktojnë shqetësim në stomak dhe madje edhe të përziera. Një tjetër gjë që mund të shkaktojë ushqimi i ftohtë është formimi i  gazit në zorrët tuaja, diçka që mund të rezultojë në fryrje./ CNA.al

Lajmet e fundit nga