LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Disa njerëz mund të jenë gjenetikisht imunë ndaj Covid-19

13 Nëntor 2021, 15:03, Lifestyle CNA

Nga Blerta Brati, mjeke mikrobiologe ne ISHP

?Infeksionet SARS-CoV-2 tregojnë ndryshueshmëri të madhe ndërindividuale, duke filluar nga infeksionet asimptomatike deri te sëmundjet kërcënuese për jetën?, shkruan një konsorcium mjekësh të specializuar në sëmundjet infektive, imunologjinë dhe gjenetikën. Të ardhur nga e gjithë bota (Shtetet e Bashkuara, Brazili, Holanda, Greqia dhe Franca), ata janë të bindur se individët asimptomatikë kanë një specifikë për t’u shfrytëzuar: ata do të ishin gjenetikisht imunë ndaj Covid-19.

?Këta shkencëtarë duan t’i gjejnë ato në mënyrë që të studiojnë gjenetikën e tyre për të zhvilluar trajtime.

?Konsorciumi publikoi një artikull në revistën Nature Immunology, të titulluar “Një nismë globale për të zbërthyer bazën gjenetike njerëzore të rezistencës ndaj infeksionit SARS-CoV-2”. Sipas tyre, “ndryshueshmëria klinike e përgjigjes ndaj infeksionit” mund të shpjegohet nga faktorët gjenetikë njerëzorë. Për të mbështetur hipotezën e tyre, ekipi hulumtues bën një argument të pandalshëm: familjet kanë raportuar të infektuar të gjithë përveç një anëtari, duke sugjeruar “që disa individë shumë të ekspozuar mund të jenë rezistent ndaj infeksionit me këtë virus”.

??Ndërsa vaksinat Covid-19 mbërritën mjaft shpejt për të frenuar pandeminë, shkencëtarët që kryen këtë studim argumentojnë se njerëzit me imunitet gjenetikisht të mundshëm mbajnë çelësin e trajtimit më efektiv kundër virusit.

?Imuniteteti natyror ështe studiuar dhe hulumtuar gjithmonë për të luftuar viruset si HIV në mënyrë që të gjenden kura.

Pavarësisht njohurive të pakta mbi “bazat gjenetike dhe imunologjike njerëzore të rezistencës së lindur ndaj SARS-CoV-2”, ekspertët besojnë se asimptomatikët janë prova e mjaftueshme për të udhëhequr kërkimin e trajtimit në këtë drejtim.

Lajmet e fundit nga