LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

"Comedy", Njjela for Beleri: Ignorant killer and anti-Albanian spy, Mitcotakis wanted to take Himara with him

2023-09-10 20:56:00, Opinione CNA

"Comedy", Njjela for Beleri: Ignorant killer and anti-Albanian spy,

The declaration of Kosovo's independence, as a historical fact now, necessarily, has brought a constant conjunction in the Albanian issue for Chameria as well. Because, today, Kosovo and Chameria are really a constant connection, in an absolute way of the historical logic of this time.

I.

It was the great Scottish philosopher David Hume who gave us the universal concept of constant conjunction, according to which, if two events A and B are constantly connected to each other, then whatever happens to one this happens to the other too.

Well, this is now an axiom of modern logic, therefore the declaration of Kosovo's independence necessarily brings the issue of Chameria into this mess. Both of these issues have the same historical connection because both of these vast Albanian provinces were left outside the borders of Albania, and in a completely arbitrary and anti-historical way, in 1913.

In other words, for the history of Albania, they have been in a constant relationship. And the Albanians, since the National Renaissance until 1999, have been waiting for this constant historical connection to emerge and appear in their history.

And the time has come...

In 2008, the independence of the Albanian state of Kosovo was declared, but now, the question that remains raised is this: what will be done with Chameria?

II.

Both of these vast provinces had the same historical fate in 1912-1913, but both of these vast Albanian territories created a constant conjunction in the history of Albania, that is, if one of them won independence in the war for independent Albania , the other one should also win this, because both of these provinces, broadly and deeply Albanian, were equally arbitrarily left outside the borders of Albania.

Por pikërisht kjo kohë, që tani e ka sjellë pavarësinë e Kosovës si shtet shqiptar, duke i qëndruar konceptit të David Hume-it për lidhjen konstante, sigurisht që do të sjellë edhe pavarësinë e Çamërisë, si pjesë e pa-shkëputur e pavarësisë së saj. Domethënë si shtet shqiptar. Përmbajtja e përbashkët, fati i përbashkët dhe etnia e përbashkët e Çamërisë dhe Kosovës, në funksion të Shqipërisë dhe të vet çështjes shqiptare, janë saktësisht një constant conjunction.

Dhe pikërisht është ky koncepti që në këtë kohë, Pavarësia e Kosovës, e ka hedhur në frikë politikën greke. Dhe, mu me këtë frikë, duket se është e pushtuar sot edhe qeveria aktuale e Greqisë me Kiriakos Mitsotakis në krye të saj. Dhe kjo krizë po dallon qartas në trajtimin që ajo qeveri po i bën çështjes Beleri.

lI.

Çështja Beleri është një nga elementët e rinj të degradimit dhe të spekulimet shekullor grek kundër sh q i p t a r i s ë. Sepse, politika aktuale greke e Mitcotakisit, mendoi që, me një injorant vrasës dhe spiun antishqiptar, dhe me naivitet historik, mund të merrte Himarën.

Komedi kjo.

Politika greke kërkon të marrë qendrën e Labërisë kur Labëria sot ka qindra varre të dëshmorëve të saj të rënë në luftë kundër Greqisë, për të mbrojtur territoret arbërore në Gjirokastër, në Himarë, në Tepelenë e në Përmet.

Asgjë nuk kanë arritur dot.

Pas marrjes nga grekët të njërës qënder qëndër të fuqishme të Shqipërisë së Jugut, Sulin, ata nuk morrën dot asgjë më.

Sigurisht që kanë edhe Çamërinë, por atë ua dhanë fuqitë e mëdha, duke shkelur historinë e lavdishme të popullit shqiptar.

Po, historia është histori, dhe bota shqiptare në Gadishullin Ilirik ka tani dy shtete: Shqipërinë dhe Kosovën.

Pikërisht ky fakt historik, ka krijuar turbullim infantil në qeveritë greke që erdhën pas Luftës së Kosovës, që nga viti 1999 e deri më sot; dhe sidomos pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës në vitin 2008.

Shpallja e Pavarësisë së Kosovës erdhi më 17 shkurt të vitit 2008 në ora 15:39 në Kuvendin e Republikës së Kosovës në Prishtinë. Ajo u shpall nga Parlamenti Kosovës në një seancë të jashtëzakonshme ku merrnin pjesë 109 nga gjithsej 120 deputetë. Kuvendi i Kosovës njëzëri shpalli Kosovën shtet të pavarur, sovran dhe demokratik. Ja, pikërisht këtu e ka nisur udhën e vet Lidhja Konstante që përmendëm më lart, e cila tani është kthyer në një fenomen panshqiptar që do të vijojë deri në bashkimin e të gjithë botës shqiptare në Gadishullin Ilirik.

Sepse nuk ka rrugë tjetër. Historia nuk bën më asnjë lëshim në çastet që ajo ka thirrur në ndihmë të vërtetën. E vërteta shqiptare për shqiptarinë është kërkuar nga historia që në vitin 1999, u perfeksionua në vitin 2008, dhe tani është krejtësisht në avancimin e saj historik. Po, në thelb, çfarë ka ndodhur deri tani?

III.

Është gjuha shqipe që po shndrit në historinë mijëravjeçare të popullit shqiptar, e cila, nisur nga katedrat e universiteteve të mëdha në Shtetet e Bashkuara dhe në Angli po kthehet në një fenomen real të historisë kontemporane, sepse sot po vërtetohet hap pas hapi se, konceptet e medha të krijuara nga filozofia dhe shkenca, në funksion të fjalës, shpjegohen vetëm me gjuhën shqipe.

Kurse tani, në lidhje me këtë, vepra e madhe e shkencltarit brilant të gjuhës shqipe, Petro Zheji, Roli Mesianik i Shqipes, është krijimi më i madh në shkencën e gjuhësisë botërore. Petro Zheji ka dhënë të vërtetën e fshehur në shekuj e shekuj kundlr gjuhës shqipe, por ai më në fund e ka provuar me logjikë matematike atë që ai vetë thotë që në filim të librit të tij se:

"Unë nxjerr në pah gjer në shkallën më bindëse që të jetë e mundur, fuqinë e jashtëzakonshme të Shqipes, aftësinë e saj, e thënë ndryshe, që të tregojë lidhjen e ngushtë të Fjalës me kuptimin e saj, korispondencën e ngushtë, të mbrendshme, të thellë të fjalës si morfemë me fjalën si sememë. Duke bërë.këtë (në mënyrën me universale si asnjë gjuhë tjetër), Shqipja superon vijën ndarëse mes "le signifiant" emërtimit, emërtuesit, emërdhënësit) dhe "le signifié" (të emërtuarit, objektit të emërtimit)"....

Dhe këtë libër duhet ta kalojë çdo shqiptar dhe duhet të futet në të gjitha programet e Universiteteve të Shqipërisë, si detyrim ligjor.

Kjo, sepse shqiptarizmi, në Gadishullin Ilirik, ka hyrë tashmë saktësisht në konceptin universal të lidhjes konstante, sipas konceptualizimit të saktë të filizofit të madh empirist David Hume - (konstant conjunction.../ CNA

09:58 Opinione Agim Xhafka

A NIGHT IN THE PEAR

In the square, when I was waiting for the green light,...

09:13 Opinione Lutfi Dervishi

Decade of Lies (III)

Program: "What we will NOT do" 10 years ago SP promised R...

Lajmet e fundit nga