LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

How the billions of the "incinerator" of Tirana were transferred abroad

2023-12-11 17:51:00, Denoncim CNA
How the billions of the "incinerator" of Tirana were transferred
Mirel Mertiri and Klodian Zoto

On December 7, 2017, three months after its establishment, the company that won the concession contract for the construction of the Tirana incinerator, Integrated Energy BV SPV (IEBV SPV) signed a subcontracting agreement with one of its founding companies, Integrated Technology Services, (ITS) with a value of ALL 1.5 billion and a term of 12 months.

The contract, a copy of which was seized years later by SPAK, was concluded between the former administrator of IEBV, Giusseppe Ciaffaglione, and the administrator of ITS, Klodian Zoto, and was intended for the latter to carry out civil works for the closure of landfill of Sharra, the revitalization of the area and the design and construction of the waste processing plant and the necessary infrastructure.

 

How the billions of the "incinerator" of Tirana were transferred
The scheme of the movement of money in the Tirana incinerator project

However, according to former IEBV administrator Giusseppe Ciaffaglione, the subcontractor never fulfilled the contract; even, in response to a letter of order, he told prosecutors in 2023 that the signature on the deal was not his.

"He declares that he did not sign this contract, which he was looking at for the first time", the Special Prosecutor's Office quotes.

"Also, he declares that he has no knowledge that the company of the citizen Klodian Zoto, "Integrated Technology Services" sh.pk, has ever supplied or brought materials for works to the Tirana Incinerator site", adds the prosecution body.

Five years after the signing of the concession contract for the construction of the Tirana incinerator, the Special Court Against Organized Crime and Corruption (GJKKO) issued on Friday two security measures "prison arrest" against businessmen Klodian Zoto and Mirel Mërtiri, who are accused of Special Prosecutor's Office for criminal offences: fraud with serious consequences and the laundering of the proceeds of the criminal offence, committed in collaboration.

According to the data included in the decision of the Special Court on the security measure issued against the two defendants by judge Irena Gjoka, Mërtiri and Zoto are at the center of a financial fraud scheme, carried out in cooperation with high public officials from the Ministry of Environment and the Municipality of Tirana and the Agency for the Treatment of Concessions, which has cost the taxpayers tens of millions of euros - paid in the form of the waste deposit fee from the municipalities of the Tirana district in Sharre.

The decision of the GJKKO contains a total of 15 security measures and includes central and local officials - led by the former Minister of the Environment Lefter Koka, the former socialist deputy Alqi Blako, the director of the municipality of Tirana Taulant Tusha, and other accused members of commissions that approved the concession contract.

Mërtiri and Zoto were convicted earlier for similar charges related to the concession contracts for the construction of the incinerator in Elbasan and Fier. They are currently on the run and are suspected to be hiding abroad. The two businessmen could not be reached for comment.

Fictitious invoice

The concession contracts for the construction of incinerators in Elbasan, Fier and Tirana, with a cost up to their seizure of 150 million euros, constitute the biggest corruption scandal in the history of modern Albania.

According to the Prosecutor's Office, from the acts administered in relation to the income declared to the tax authorities, the concession company "Integrated Energy BV SPV", until the moment of the imposition of the "preventive sequestration" insurance measure, turns out to have benefited about 6 billion ALL (60 million euros) income from the municipalities of the Tirana district through the waste deposit fee for incineration at the Sharra landfill.

IEBV has also declared about 2.88 billion lek (28 million euros) purchase from the subsidiary company "Integrated Technology Services", ITS, with administrator Klodian Zoto, who according to SPAK is also a shadow shareholder of the concessionaire company.

Meanwhile, from the analysis of the bank accounts that the concessionaire company has at Credins bank and Raiffeisen bank, in local currency, but also in foreign currency, according to SPAK, it results that ITS has benefited from the company "Integrated Energy BV SPV" sh.pk, the monetary value of 3 billion lek and 6.7 million euros, much more than the invoices issued.

According to the Prosecutor's Office, the signature of the Italian administrator of IEBV, Giusseppe Ciaffaglione, in the contract of December 2017 with the company "Integrated Technology Services" is forged.

"Based on the act of graphic expertise of the signature, no. 10200, dated 27.10.2023, it was found that in the document subject to examination 'Contract', dated 07.12.2017, between the company "Integrated Energy BV SPV" sh.pk, with administrator Italian citizen Giusseppe Ciaffaglione and the company "Integrated Technology Services" sh. pk, with administrator citizen Klodian Zoto, the signature, where the seal mark is found, should not be the signature of citizen Giusseppe Ciaffaglione", says SPAK.

Ciaffaglione ka deklaruar se ka qenë i punësuar deri në vitin 2017 te shoqëria italiane “Energy Recuperator SPA”, e cila është kontraktuar për ndërtimin e Inceneratorit të Elbasanit. Më pas, në gusht të vitit 2017, i ka mbaruar kontrata me shoqërinë italiane dhe ka lidhur kontratë me shoqërinë shqiptare të shtetasit Klodian Zoto, të cilin ia ka prezantuar Mirel Mërtiri. Po ashtu, ai deklaron se të gjitha detyrimet për pagesat për qiratë, strehimin dhe nevojat e tij ia ka mbuluar shtetasi Klodian Zoto, nëpërmjet kompanive të tij “ITS” dhe “Zoto Consulting”.

“Ai deklaron se pavarësisht se ka figuruar si administrator tek Inceneratori i Tiranës, angazhimi i tij kryesor, fizik dhe material, ka qenë tek Inceneratori i Fierit”, thekson SPAK, duke cituar shtetasin italian.

Ciaffaglione i ka thënë prokurorëve se pavarësisht se ai ishte administratori i kompanisë koncesionare, me anën ekonomike janë marrë punonjëse të lidhura me shtetasin Klodian Zoto, të cilat i jepnin “formularë të paplotësuar, kuponë për të kryer transferta në bankë etj, dhe që ai i nënshkruante pa ditur as shumën e transfertave dhe as përfituesit e këtyre transfertave.”

“Ai deklaron se gjatë punës së tij si administrator i shoqërisë koncesionare ‘Integrated Energy BV SPV' sh.p.k, ka vënë re dokumentacione që mbanin nënshkrimin e tij, por që në të vërtetë nuk ishin nënshkruar nga ai. Për këto konstatime ka pyetur shtetasin Klodian Zoto, i cili i ka thënë që nuk ka arsye pse të shqetësohet.”

Përveç miliardave të përfituara nëpërmjet kontratës që dyshohet si e falsifikuar, ITS ka përfituar gjithashtu të ardhura në sajë të faturave nga subjekte fiktive, të cilat janë paraqitur si punime të kryera për shoqërinë “Integrated Energy BV SPV”, me një vlerë totale prej 409 milionë lekësh.

“Nga aktet e administruara rezulton se këto vlera monetare të siguruar në sajë të mashtrimit nëpërmjet paraqitjes së faturave të falsifikuara, janë tërhequr një pjesë e madhe e vlerave monetare në cash dhe janë transferuar në mënyra të ndryshme jashtë vendit nga shtetasit Klodian Zoto dhe Mirel Mërtiri”, shkruhet në vendimin e GJKKO-së për masën e sigurisë.

Po ashtu, rezulton se shtetasi Mirel Mërtiri dhe Klodian Zoto kanë përgatitur preventiva të falsifikuar duke fryrë treguesit në kostot e ndërtimit, të përfshira dhe në studimin e fizibilitetit për fitimin e kontratës koncesionare të inceneratorit.

“Në rrethanat e mësipërme, rezulton se shtetasit Klodian Zoto dhe Mirel Mërtiri, aksonerët “de facto” të shoqërisë koncesionare ‘Integrated Energy BV SPV' sh.p.k, në bashkëpunim me njëri-tjetrin, dyshohet se kanë kryer veprat penale ‘mashtrim' me pasoja të rënda, në bashkëpunim, dhe “Pastrimi i produkteve të veprës penale apo i veprimtarisë kriminale”, e kryer në bashkëpunim.”

Pronarë “de facto”

Ministria e Mjedisit e ka lidhur kontratën për ndërtimin e Inceneratorit të Tiranës më 31 gusht 2017 me kompaninë “Integrated Energy BV SPV”, e cila u regjistrua në Holandë nga bashkimi i tre shoqërive: “Integrated Technology Services” me përfaqësues Klodian Zoto, “Energy Recuperator SPA”, me përfaqësues Ernesto Granelli, dhe “Paul Wurth Spa” me përfaqësues Thomas Ealter Hansmman.

Kompania e Granellit është blerë nga “Paul Wurth SPA”, ndërsa kjo e fundit ia ka shitur aksionet e saj tek Integrated Energy BV, kompanisë shqiptare ITS. Sipas deklarimit të shtetasit Thomas Hansmann, administratori i shoqërisë “Paul Wurth Italia SPA”, kompania e tij i ka shitur aksionet te shoqëria holandeze “Integrated Energy BV” në dhjetor 2017, pasi projekti i ndërtimit të inceneratorit në Tiranë hasi në probleme.

“Ai deklaron se Inceneratori i Tiranës nuk është ndërtuar asnjëherë pasi kishin dalë probleme me lejen e ndërtimit nga autoritetet shqiptare, si dhe kishte probleme për sigurimin e financimit dhe pas një apo dy vitesh shoqëria e tij ka vendosur të dalin nga të qenit aksionerë duke ia shitur të gjitha kuotat e aksioneve aksionerit tjetër shqiptar themelues te shoqëria holandeze ‘Integrated Energy BV',” thekson Prokuroria.

Nga të dhënat e nxjerra nga kompjuteri i sekuestruar shtetasit Klodian Zoto, është konstatuar një marrëveshje e panënshkruar, ku në përmbajtje përshkruhet se shoqëritë italiane “Energy Recuperator SPA” dhe “Paul Wurth Italia SPA” ishin të detyruara që t'i shisnin aksionet që ato zotëronin te shoqëria holandeze “Integrated Energy BV”, te shoqëria shqiptare e shtetasit Klodian Zoto “Integrated Technology Services” sh.p.k, në momentin që do t'i kërkohej nga kjo shoqëri. Sipas Prokurorisë, kjo marrëveshje i përket kohës para se të kryhej regjistrimi i shoqërisë “Integrated Energy BV” në Holandë.

“Në këto rrethana rezulton se shoqëritë italiane janë përfshirë si aksionerë të shoqërisë holandeze “Integrated Energy BV” vetëm për të plotësuar kriteret teknike, por “de facto” si përfituese reale e koncesionit ka qenë shoqëria e shtetasit Klodian Zoto, ‘Integrated Technology Services” sh.p.k'”, shkruan Prokuroria.

Sipas Prokurorisë, të dhënat e përftuara nga sekuestrimi i kompjuterit të shtetit Klodian Zoto gjithashtu tregojnë se ai dhe Mirel Mërtiri kanë përdorur persona dhe shoqëri të tjera për të fshehur gjurmët dhe kanë udhëzuar dhe kanë marrë vendime në lidhje me shoqërinë hollandeze, përfshirë hapjen e llogarive bankare në emër të shtetasit Mirel Mërtiri në Zvicër dhe Bullgari.

According to the facts collected by SPAK from the electronic communications between the two businessmen, it turns out that they are behind a group of companies, including "Albtek" sh.pk, "Integrated Energy BV SPV" sh.pk, "Integrated Technology Waste Treatment Fier" sh.pk. pk, "Integrated Technology Services" sh.pk, "Artemis Farm" sh.pk, "CGC" sh.pk, "Miklo Construction" sh.pk, "Consulting SE Partners" sh.pk and "Zoto Consulting" sh.pk

Communications and disagreements between the partners suggest that Mërtiri had the operational role in the management of the group, while Zoto that of the financial manager./ Birn

Lajmet e fundit nga