LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Skema e falsifikimit të faturave tatimore/ SPAK: Zoto dhe Mërtiri përfituan mbi 4 miliardë lekë

7 Gusht 2023, 15:04, Aktualitet CNA
Skema e falsifikimit të faturave tatimore/ SPAK: Zoto dhe Mërtiri
Fotomontazh - Klodian Zoto dhe Mirel Mërtiri

Zbardhja e dosjes së aferës së inceneratorëve tregon se SPAK ka mundur përfundimisht të verfikojë, të hetojë dhe të vlerësojë të gjithë skemën korruptive, e cila nuk ka qenë thjeshtë dhe vetëm te fillimi, te mashtrimi me kompani provizore, apo me vlerat e investimeve, por ka pasur të bëjë edhe me falsifikimin e faturave tatimore.

Sipas dokumenteve dhe kërkesës që SPAK ka dërguar në Gjykatën e Shkallës së Parë, në faqen 17 prokurorët e SPAK theksojnë faktin se nga aktet që janë siguruar në shoqërinë që ka në pronësi shtetasi Klodian Zoto “Integrated Technology Services”, në lidhje me koncesionet, kanë rezultuar se aksionerë “de facto” të koncesionit të Tiranës janë Klodian Zoto dhe Mirel Mërtiri.

Skema e falsifikimit të faturave tatimore/ SPAK: Zoto dhe Mërtiri

Këta të fundit kanë përfituar në sajë të faturave tatimore të falsifikuara vlerën rreth 4 milionë euro, duke paraqitur dhe deklaruar fatura për punime të kryera si nënkontratorë të kompanisë “Integrated Energy BV SVP” me subjekte fiktive, që sipas SPAK rezultojnë të regjistruar si operatorë ekonomikë, por që nuk nuk kanë ushtruar kurrë aktivitet real.

Në rastin konkret, thekson SPAK, Klodian Zoto ka deklaruar punime të kryera për llogari të shoqërisë koncesionare, në bazë të një kontrate nënkontraktimi të falsifikuar, duke e paraqitur atë vetëm si një marrëdhënie kontraktuale ndërmjet ITS-së së tij dhe shoqërisë koncesionare “Integrated Energy BV SVP”, por në të vërtetë rezulton se Zoto dhe Mirel Mërtiri kanë fituar kontratën dhe më pas kanë ngritur një skemë falsifikimi të plotë për të përfituar paratë.

Pra, SPAK deklaron se kompania ITS e Klodian Zotos ka bërë fatura fiktive për kompaninë ne incerneratorit të Tiranës, ku sërish pronarë “de facto” janë Klodian Zoto dhe Mirel Mërtiri, të cilët nuk janë mjaftuar vetëm me kaq, por kanë bërë fatura false.

Në përmbajtje të këtyre faturave, shtetasi Klodian Zoto ka paraqitur si kryerje të punimeve dhe blerje mallrash për subjektet “Lumi-06” sh.p.k., “AA-117” sh.p.k., “AL-BerCo&Co” sh.p.k. dhe “EZ & LA” sh.p.k., por që në të vërtetë, shprehet SPAK, përmbajnë rrethana të rreme.

Konkretisht këto shpjegohen në vazhdim. Në lidhje me subjektin “Lumi-06” flitet në faqen 18 deri në faqen 19, më pas vazhdon me kompaninë “AA-117”.

Skema e falsifikimit të faturave tatimore/ SPAK: Zoto dhe Mërtiri

Skema e falsifikimit të faturave tatimore/ SPAK: Zoto dhe Mërtiri

Në faqen 20 flitet për kompaninë “AL-BerCo&Co”, ndërkohë që Prokuroria e Posaçme përmend edhe emra konkretë, mjete, fatura e shtetas të përfshirë. Faqja 21 fillon me “AL-BerCo&Co” dhe mbyllet me “EZ & LA”.

Skema e falsifikimit të faturave tatimore/ SPAK: Zoto dhe Mërtiri

Skema e falsifikimit të faturave tatimore/ SPAK: Zoto dhe Mërtiri

SPAK thekson se punonjësit e këtyre subjekteve rezultojnë njëkohësisht si të punësuar në funksione të ndryshme në disa shoqëri me punonjës dhe shumë prej tyre nuk kanë punuar asnjëherë për 4 shoqëritë e sipërpërmendura.

Në rrethanat e mësipërme, sipas prokurorisë, rezulton se Zoto në bashkëpunim me Mërtirin kanë përfituar me fatura tatimore të falsifikuara siç theksuam, rreth 400 milionë lekë të reja, por edhe vlerat e mëparshme që përmendeshin te një akt tjetër.

Më tej, SPAK deklaron se në rrethanat e mësipërme, Zoto dhe Mërtiri, aksionerët “de facto” të "Integrated Energy BV SPV", në bashkëpunim me njëri-tjetrin, dyshohet se kanë kryer veprat penale “Mashtrimi me pasoja të rënda”, në bashkëpunim, “Pastrimi i produkteve të veprës penale apo veprimtarisë kriminale", e kryer në bashkëpunim dhe në rrethana cilësuese, sipas nenit 287, paragrafi 2 i Kodit Penal. Pra, faqja 22 mbyllet me akuzat e ngritura ndaj Klodian Zotos dhe Mirel Mërtirit.

Skema e falsifikimit të faturave tatimore/ SPAK: Zoto dhe Mërtiri

Në këto 6 faqe SPAK ka treguar se si janë përfituar miliardat e lekëve me faturat false. Nuk ka mjaftuar një koncesion, nuk ka mjaftuar mashtrimi, por është kryer një evazion i frikshëm fiskal me vlerë miliona euro sipas kërkesës që SPAK i ka dërguar Gjykatë së Shkallës së Parë, e cila më pas ka bërë edhe sekuestrimin e kompanisë që ka pasur koncesionin e landfillit dhe inceneratorit të Tiranës./ CNA.al

Lajmet e fundit nga