LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Njihuni me Skanerin, pajisja imazherike e cila diagnostikon sëmundjet me anë të rrezatimit X

4 Nëntor 2021, 17:19, Lifestyle CNA
Njihuni me Skanerin, pajisja imazherike e cila diagnostikon sëmundjet me

Nga Ermand Mertenika, Inxhinier Biomjekesor

Skaneri është një metodë diagnostike jo invasive imazherike që përdor një kombinim të grafisë me teknologjinë kompjuterike për të prodhuar imazhe horizontale ose aksiale të trupit.

Një skanim i trupit tregon një imazh të detajuar të cdo pjese të trupit dukë përfshirë kockat, muskujt, indet e ndryshme dhe ato dhjamore dhe organet.

Skanerat janë më të detajur se grafitë e zakonshme.

Në një grafi të zakonshme një rreze energjie i drejtohet pjesës së trupit që do të analizohet apo diagnostikohet.

Në to vendoset një pllake e cila kap variacionet e energjisë që kalojnë tek pjesët e trupit. Nga grafia mund të merren informacione të tjera por jo detaje të tilla për organet e brëndshme dhe strukturat e tyre.

Në skaner rrezja leviz në formë cirkulare në trup dhe kjo lejon shume pamje të vecanta të të njejtit organ ose strukture, ky informacion dërgohet në një kompjuter apo server që  interpreton keto të dhëna dhe i paraqet ato në pamje 2 dimensionale në monitor.

Skaneri mund të aplikohet me kontrast ose pa kontrast.

 Kontrasti i referohet një substance që merret nga goja ose injektohet në mënyrë intra-venoze  dhe bën të mundur një pamje akoma më të qartë të organeve apo indeve të ndryshme.

Egzaminimet me kontrast mund të nevojitet që pacienti të qëndrojë pa ngrënë për një periudhë të caktuar përpara procedures dhe mjeku të informon për këtë periudhe.

Skanerat japin informacione për sa i perket dëmtimeve ose sëmundjeve të ndryshme. Skanerat mund të përdoren për të parë vendosjen e katetereve  të brëndshem, gjatë biopsive të organeve , pranine e tumorëve dhe kancerit, apo gjate aspirimit te likideve nga toraksi.

Skanerat  janë të dobishëm për të monitoruar tumoret dhe kancerin para dhe pas trajtimit të tyre.

Pacienti gjithmonë duhet të informohet nga infemieri ose dhe vete mjeku për sasinë e dozimit apo rrezatimit gjatë procedurës dhe rrezikut te lidhur me gjendjen shëndetësore.

është  ide e mirë për të mbajtur  një shenim për grafitë ose ekspozimin ndaj rrezatimit të marrë në të shkuarën si skanerat e meparshem, grafite e ndryshme etj.

Rreziqet mund të lidhen me akumulimin e sasive që lidhen rrezatimin gjatë gjithë kohës për një periudhë të caktuar kohe.

Disa persona mund të kenë alergji nga lenda e kontrastit.

Studimet kane treguar se rreth 90% e populatës nuk ka ndikime  alergjike ndaj kontrastit por megjithate duhet të informoni mjekun ose infermieren nqs keni patur simptoma alergjike më parë ose keni patur dhe aktualisht keni probleme me veshkat.Një alergji nga ushqime të ndryshme nuk ndikon në evitimin e procedures CT për të kryer.

Informoni mjekun ose infermieren nqs keni patur alergji ndaj kontrastit ose nëse jeni alergjik ndaj jodit.

Lidhur me procedure e skanimit, nuk ka kërkesë për të mos u ushqyer para kryerjes së procedurës, vetem kur do te perdoret kontrasti.

Infermirja do tju japë instruksione të vecanta për përdorimin e kontrastit dhe nese do të rrini pa ngrënë për pak kohe.

Lajmet e fundit nga