LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Wikipedia vendos rregulla të reja për të luftuar “sjelljen toksike”

15 Janar 2021, 12:51, Tech CNA
Wikipedia vendos rregulla të reja për të luftuar “sjelljen

Wikipedia po mendon të krijojë një kod të ri sjelljeje për të luftuar atë që firma e quan “sjellje toksike” nga disa vullnetarë. Fondacioni Wikimedia, organizata që drejton faqen, votoi për masat e reja që do të finalizohen deri në fund të vitit. Wikipedia është shkruar dhe azhurnuar nga vullnetarët. Të shumtë janë ata që janë ankuar për abuzime dhe ngacmime nga redaktorët e tjerë, veçanërisht gratë dhe anëtarët e komunitetit LGBTQ.

Bordi i administrimit të Wikimedia tha se mbajtja e civilitetit ishte një vlerë thelbësore.

“Ne duhet të punojmë së bashku për të krijuar një kulturë të sigurt, gjithëpërfshirëse, ku të gjithë ndihen të mirëpritur, që kontributet e tyre të vlerësohen dhe se perspektiva e tyre ka rëndësi”, tha Katherine Maher, zyrtari kryesor ekzekutiv i Fondacionit Wikimedia.

“Qëllimi ynë është e gjithë njohuria e botës dhe ky është një hap thelbësor në udhëtimin tonë.”

Çfarë do të përfshijnë rregullat e reja?

Kodi detyrues i fondacionit për anëtarët do të përfshijë ndalimin ose kufizimin e aksesit nëse vullnetarët shkelin kushtet. Do të ketë një proces rishikimi për vendimet nëse vullnetarët mendojnë se nevojitet më shumë kontekst.

Wikipedia është bërë një nga burimet më të besuara të internetit për informacion, por ankesat në lidhje me pabarazitë gjinore dhe ngacmimet kanë pllakosur platformën për gati një dekadë.

Një studim nga Universiteti i Uashingtonit mbi hendekun gjinor në redaktorët e Wikipedia zbuloi se shumë redaktore femra dhe LGBTQ kishin frikë për sigurinë e tyre. Disa redaktore femra u thanë studiuesve se puna e tyre ishte kontestuar nga redaktorët meshkuj ose se ata morën reagime negative nga një redaktor mashkull.

Një artikull i New York Times nga 2019 theksoi gjithashtu shqetësimet që kanë disa redaktorë transgjinorë për vullnetarizmin në faqe. Madje një redaktor i tha gazetës se ata morën kërcënime me vdekje./ CNA.al

Lajmet e fundit nga