LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Lancimi i iOS 16/ Gjithçka që duhet të dini për përditësimin e madh të Apple

12 Shtator 2022, 17:13, Tech CNA

Lancimi i iOS 16/ Gjithçka që duhet të dini për

Apple do të lançojë sot përditësime të reja të softuerit për celularët iPhone dhe orën inteligjente, duke shtuar veçori dhe dizajne të reja për pajisjet e përputhshme.

Të shpallur në konferencën e zhvilluesve të firmës në qershor, iOS 16 dhe watchOS 9 do të ndryshojnë plotësisht ekranin e kyçjes (lockscreen), fjalëkalimin shumë të kritikuar, të rinovojnë njoftimet dhe të shtojnë emoji të reja. Gjithçka çfarë duhet të dini për përditësimet.


Kur mund të akeksoj në iOS 16 dhe watchOS 9?

Lancimi i iOS 16/ Gjithçka që duhet të dini për
Shkarkimet për përditësimet e iOS dhe watchOS zakonisht fillojnë rreth orës 18:00 me orën e Mbretërisë së Bashkuar. Ndryshe nga prodhuesit e tjerë, të gjitha pajisjet e pranueshme të Apple do të jenë në gjendje të shkarkojnë dhe instalojnë përditësimin në momentin që ai lançohet dhe jo në një mënyrë të sforcuar. Përditësimet për gamën e iPad të Apple do të jenë të disponueshme më vonë gjatë vitit.

Cilat pajisje suportojnë softuerin e ri?
Të gjithë telefonat inteligjentë të Apple nga iPhone 8 i vitit 2017 ose më i ri mund të instalojnë iOS 16. Gjithashtu, të gjitha orët e Apple nga Seria 4 e vitit 2018 ose më të reja mund të instalojnë watchOS 9.

Si të instalohet/përditësohet?
Hapni aplikacionin ‘Cilësimet (Settings)’ në një iPhone dhe më pas shkoni te ‘Të përgjithshme (Generals)’, ‘Përditësimi i softuerit (Software Update)’. Klikoni ‘Install’ nëse disponohet për t’u shkarkuar, verifikoni dhe më pas rindizni për ta instaluar. Përditësimin mund ta instaloni gjithashtu përmes një Mac ose iTunes në një kompjuter Windows.

WatchOS 9 kërkon që fillimisht një iPhone 8 ose më i ri të aksesojë iOS 16. Më pas hapni aplikacionin Watch dhe lundroni te General > Software Update për të filluar instalimin. Do t’ju duhet të vendosni orën inteligjente në karikuesin e saj për të përfunduar përditësimin.


Sa do të kushtojë?
Përditësimi është falas nga Apple. Nëse ju kërkohet të paguani për një përditësim, ka të ngjarë të jetë një mashtrim.

iOS 16; Dizajn i ri i ekranit (lockscreen)
Ekrani i kyçjes është rinovuar, me personalizim shumë më të madh dhe një ndryshim në mënyrën e shfaqjes së njoftimeve.

Si parazgjedhje tani shfaq datën, orën dhe një rresht miniaplikacionesh informacioni në krye ndërsa njoftimet që depozitohen në grupe janë pozicionuar nga fundi i ekranit. Mund të ndryshoni stilin dhe ngjyrën, të shtoni informacione të tjera krahas datës dhe të personalizoni sfondin me një efekt 3D për disa imazhe ose me një slideshoë të fotove.

Aktivitetet e drejtpërdrejta, të tilla si partiturat sportive ose luajtja e muzikës, qëndrojnë mbi grupin e njoftimeve në fund të ekranit, duke i bërë ato më të lehta për t’u arritur me njërën dorë.

Ju gjithashtu mund të keni më shumë se një ekran kyçjeje. Ekranet mund t’i lidhni me ‘focus modes’, në mënyrë që të mund të keni, për shembull, një ekran për punë dhe një për kohën personale.

Fjalëkalimet
Çelësat dixhitalë, pra njohja nga fytyra ose gjurmët e gishërinjve në një iPhone mund të përdoren për t’u identifikuar edhe në faqet e internetit, aplikacionet dhe shërbimet e tjera, në vend që të përdoret një fjalëkalim. Do të funksionojë edhe në produkte jo të Apple, si p.sh. hyrja në një televizor inteligjent duke skanuar një kod QR me iPhone dhe më pas duke e konfirmuar me fytyrën ose gishtin tuaj.

Passkeys sinkronizohen duke përdorur iCloud Keychain dhe mund të rikuperohen nëse humbni ose prishni iPhone tuaj.

iMessages dhe Mail

Lancimi i iOS 16/ Gjithçka që duhet të dini për
Mesazhet e dërguara tani mund të modifikohen ose hiqen, për shembull kur i keni dërguar diçka grupit të gabuar, brenda 15 minutave të para. Ju gjithashtu mund t’i shënoni mesazhet si të palexuara për më vonë, siç mund të bëni një email.

Kërkimi në aplikacionin Mail është përmirësuar dhe tani mund të anuloni dërgimin e një emaili brenda 10 sekondave. Mail do të shfaqë gjithashtu një paralajmërim nëse harroni të bashkëngjitni diçka në një email ose nuk arrini të shtoni një marrës.

Pritini automatikisht objektet nga imazhet

Lancimi i iOS 16/ Gjithçka që duhet të dini për
Mund të kopjoni objekte nga plani i parë i imazheve, si kafshët shtëpiake, bimët, njerëzit dhe produktet dhe më pas t’i ngjitni ose t’i ndani në aplikacione, dokumente ose mesazhe të tjera.

Kjo është një veçori e re, përveç identifikimit, kopjimit të tekstit dhe elementëve të tjerë, por kërkon një iPhone XS ose më të ri.

Ju gjithashtu mund të shkruani dhe diktoni në të njëjtën kohë në tastierë dhe të futni emoji me zë. Aplikacioni i përkthimit mund të përdorë gjithashtu kamerën për të përkthyer drejtpërdrejt tekstin ose për të gjetur tekst në foto.

Përditësime më të shpejta të sigurisë
Apple ka shkëputur përditësimet e sigurisë nga përditësimet e plota të iOS , duke e lejuar atë të lëshojë më shpejt korrigjimet e gabimeve dhe t’i instalojë ato automatikisht në iPhone-ët e përdoruesve. Face ID do të funksionojë gjithashtu kur telefoni mbahet në ‘landscape orientation’.

OS 9; Fytyra të reja ore

Lancimi i iOS 16/ Gjithçka që duhet të dini për
Janë në dispozicion tre faqe të reja ore. Metropolitan është një fytyrë analoge me më shumë opsione personalizimi, Playtime është një fytyrë dixhitale nga artisti Joi Fulton dhe Lunar përfshin fazat e hënës. Astronomia është rinovuar, ndërsa tani mund të vendosni sfonde me ngjyra në modulare kompakte, modulare dhe X-Large.

Njoftimet nuk e pushtojnë më ekranin kur e përdorni në mënyrë aktive, duke u shfaqur si banderola më të vegjël që mund të zgjerohen siç bëjnë në një iPhone

Stërvitje më të mira

Lancimi i iOS 16/ Gjithçka që duhet të dini për
Aplikacioni i stërvitjes ka disa përmirësime. Ora mund të regjistrojë fuqinë e drejtimit pa një aksesor dhe mund të tregojë më shumë, si gjatësia e hapit, koha e kontaktit me tokën, lëkundjet vertikale dhe zonat e rrahjeve të zemrës.

Stërvitjet mund të personalizohen gjithashtu, për intervale dhe pjesë të tjera me sinjalizime për ritmin, rrahjet e zemrës, kadencën dhe fuqinë.

Ilaçet dhe gjumi
Aplikacioni shëndetësor tani mund t’ju kujtojë të merrni medikamente dhe të mbani një regjistër direkt nga kyçi i dorës. Gjithashtu është përmirësuar gjurmimi i gjumit, me fazat dhe grafikët e krahasimit në aplikacionin në iPhone./CNA.al Burimi: The Guardian

Lajmet e fundit nga