LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Kompjuteri i MIT që parashikoi fundin e njerëzimit

12 Shtator 2022, 13:10, Tech CNA

Kompjuteri i MIT që parashikoi fundin e njerëzimit

Në letërsinë e lashtë, gjithmonë përmendet fundi i qytetërimit njerëzor, ose siç e përkufizojmë më mirë, fundi i botës. Literatura përcakton se fundi i botës do të shkaktohet nga ndonjë fuqi hyjnore vetëm sepse ata nuk menduan se njerëzimi do të arrinte një pikë në kohë ku do ta dëmtonin këtë botë, siç bën shoqëria tani dhe ka bërë për dekada.

Edhe pse teori të tjera sugjerojnë se çfarëdo ose kurdo që të vijë ky "fund i botës", ai do të bëhet nga njeriu. E njëjta gjë vlen edhe për softuerin e 50 viteve më parë të quajtur "World 3", i krijuar nga studentët e MIT për të parashikuar fillimisht se si do të duket bota në të ardhmen nga një këndvështrim statistikor. Ajo që tregoi kjo inteligjencë artificiale e gjeneratës së parë e trembi botën, por jo aq sa për të bërë një ndryshim drastik.

Softuer i pabesueshëm për kohën e tij
Softueri u zhvillua nga një ekip studiuesish mjedisorë nga MIT të udhëhequr nga Donella Hagaer Meadows, e cila ishte një shkencëtare, edukatore dhe shkrimtare mjedisore. World 3 ishte një zhvillim i softuerit origjinal "Bota 1 system" i krijuar nga Jay Wright Forrester i njohur për shumë njerëz si pionier i inxhinierisë kompjuterike nga MIT si dhe një shkencëtar i madh i sistemit.

Një hipotezë e këtij hulumtimi ishte të parashikonte se si dukej e ardhmja e rritjes mbarëbotërore bazuar në faktin se Toka ka burime të kufizuara. Studiuesit u përpoqën të shihnin se sa shpejt do të përfundonte bota duke përtypur të gjitha burimet e Tokës bazuar në statistikat e paraqitura në botën perëndimore gjatë viteve 1970, të tilla si:

Rritja e popullsisë botërore
Shkalla e inovacionit
Rritja e konsumizmit
Përdorimi i burimeve që nuk rigjenerohen
Shkalla e prodhimit industrial
Shkalla e ndotjes
Rritja e bujqësisë
Faktorë të tjerë më pak të rëndësishëm
Klubi i Romës ishte organizata që donte që ky hulumtim të ndodhte dhe për këtë arsye i ngarkoi Jay Wright Forrester të krijonte një sistem që mund të "parashikonte të ardhmen". Klubi i Romës është një organizatë private e formuar në vitin 1968 nga politikanë të nivelit të lartë nga e gjithë bota, interesi i të cilëve ishte të parashikonin të ardhmen në mënyrë që të përfitonin financiarisht nga ajo, megjithëse ata promovuan se donin të shihnin "si do të ndikojë industria në mjedisi”.

Ekipi hulumtues përbëhej nga katër ish-studentë të Jay Wright Forrester. Këta ishin elita e MIT në atë kohë e përbërë nga Donella Hagaer Meadows, Dennis Meadows, Jorgen Randers dhe William Behrens III.

Rezultatet e frikshme
Të gjithë shkencëtarët që morën pjesë në këtë hulumtim ishin të ngazëllyer për të parë një të ardhme të ndritur brenda rezultateve, por ajo që ata panë në fakt i trembi ata si shkencëtarë mjedisorë. Bota dukej se arriti kulmin e saj në të gjitha kategoritë e përmendura më lart në vitin 2020 !

Rezultatet u botuan publikisht në një libër të shkruar nga katër shkencëtarët me titull Kufijtë e rritjes, i cili u kritikua menjëherë pasi u botua për paraqitjen e të dhënave të pasakta dhe se sistemi i përdorur ishte i gabuar. Kjo ishte më shumë reagimi i shoqërive perëndimore ndaj dëshirës për të neglizhuar çdo mundësi që rezultatet të ishin të vërteta, por siç mund ta shohim sot ato janë shumë afër të qënit të vërteta.

Një parashikim i madh që ishte i drejtë është sistemi që llogarit një variabël që ishte shumë i kritikuar në atë ditë. Kjo konsideronte se ndryshimi i klimës ishte shkaktuar nga njerëzit. Rezultatet treguan se sapo të arrihet kulmi, gjithçka do të bjerë ngadalë, së bashku me cilësinë e jetës.

Duke parë rezultatet sot, është shumë e çuditshme se si softueri parashikoi një kulm në vitin 2020, pikërisht në fillimin e pandemisë sikur të dinte se do të ndodhte një pandemi.

Kompjuteri i MIT që parashikoi fundin e njerëzimit

Faktorë të tillë si mungesa e burimeve natyrore, mungesa e ushqimit ose aftësia për të zhvilluar bujqësinë shkaktohen nga ndryshimi i klimës, i cili është produkt i ndotjes së vazhdueshme të botës për dekada të tëra.

Në këtë grafik mund të shohim se si me rritjen e popullsisë kemi një korrelacion midis rritjes së ndotjes e cila çon në uljen e burimeve natyrore, ushqimit dhe një rënie të madhe të prodhimit industrial.

Për shkak të rrethanave të parashikuara, sistemi vlerësoi se njerëzimit do t'i vijë fundi afër vitit 2040 nga ngjarje të ndryshme "të krijuara nga njeriu". Ne nuk mund të argumentojmë vërtet me faktet aktuale të cilat sigurisht mbështesin besueshmërinë dhe saktësinë e këtij hulumtimi.

Unë supozoj se mund të kemi pak më gjatë sesa parashikon hulumtimi, pasi njerëzit ngadalë po fillojnë të bëhen më të vetëdijshëm për efektet negative të ndotjes dhe ndikimin e saj të përgjithshëm. Megjithatë, kjo po ndodh shumë ngadalë për të bërë një ndryshim ose për të vazhduar me nivelin në rritje të ndotjes.
Puna akademike e lënë pas dore nga Times
Edhe sot e kësaj dite, ky hulumtim konsiderohet të jetë më i miri në botën e akademisë, e megjithatë, kur dolën rezultatet, ato u kritikuan nga New York Times si "një vepër boshe dhe mashtruese". Kjo ndoshta ishte për shkak se edhe "New York Times" kishte frikë nga deklarata të tilla.

"ABC News" publikoi një video të shkurtër nga viti 1973, një lloj prapaskenash të të gjithë kërkimit dhe komente të dorës së parë nga studiuesit pasi panë rezultatet e papritura.

Kompjuteri i MIT që parashikoi fundin e njerëzimit

“Ajo që bën për herë të parë në historinë e njeriut në planet është të shikosh botën si një sistem të vetëm. Ajo tregon se Toka nuk mund të mbajë popullsinë aktuale dhe rritjen industriale për shumë më tepër se disa dekada.” (Citim nga Jorgen Randers)
Rishqyrtimi i rezultateve
Me kalimin e kohës që nga publikimi i rezultateve dhe kritikave bashkëkohore, njerëzit filluan t'i jepnin më shumë këtij hulumtimi pasi rezultatet po bëheshin më të besueshme me kalimin e kohës dhe përparimet teknologjike. Që nga publikimi i tij janë shitur mbi 30 milionë kopje në mbi 30 gjuhë.

Një version i përditësuar u botua në vitin 2004 me titull Kufijtë e Rritjes: Përditësimi 30-vjeçar nga të njëjtët autorë, ku ata shikojnë se sa afër ishin rezultatet nga libri i parë pas 30 vjetësh, megjithatë, bota humbi interesin.

Në vitin 2012 pati një përpjekje tjetër për t'i zgjuar njerëzit në realitet me një libër tjetër të titulluar 2052: Një parashikim global për dyzet vitet e ardhshme, shkruar vetëm nga Jorgen Randers, i cili po përpiqej të zhvillonte ideologjinë se botës do t'i vinte fundi në shekullin e XXI-të do të prodhohen nga njerëzimi.

Nga vështrimi i të gjitha këtyre analizave të shkruara, patjetër që mund të presim një kolaps global gjatë këtij shekulli dhe nëse mendoni se kjo pandemi aktuale do të ishte kulmi i këtij shekulli, unë do të argumentoja se është vetëm fillimi./ CNA.al

Lajmet e fundit nga