LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Tritan Kalo tregon “plagët” shëndetësisë/ “Shuplakë” politikës: Krijuat një brez “pseudointelektualësh”

14 Nëntor 2021, 08:24, Aktualitet CNA
Tritan Kalo tregon “plagët” shëndetësisë/

Mjeku infeksionist, profesor Tritan Kalo, i ka dhënë një ?shuplakë? të fortë klasës politike në vend.

Në një postim në rrjetet sociale, profesor Kalo shkruan se përballja me Covid-19 nxori në pah të metat e vetë Sistemit të Dhënies së Kujdesit Shëndetsor.

Sipas profesor Kalos, në 30 vitet e ?DEMON-KRACISË?, sikurse e cilëson ai, kanë lënë jo pak gjurmë në ?uljen e cilësimit të përgatitjes? së stafit mjeksor, dhe titujt shkencorë e pedagogjikë të ofruar me ?jo pak bujari? atyre, kanë krijuar një brez ?pseudointelektualësh? që pak dëshirë do kenë dhe pak përpjekje do bëjnë për lartësimin e vlerave të tyre profesionale e shkencore, duke mos nënvlerësuar faktin se jo pak syresh prej tyre të mbështetur edhe politikisht, do veprojnë si një faktor frenues për ecjen përpara të individëve shpesh edhe më të përgatitur se ata, por jo politikisht apo korruptivisht të mirëmbështetur si ata/ato.

?Mirmëngjes e fundjavë të mbarë miq, dashamirës, të afërm, kolegë e bashkatdhetarë?.Këto kohë të ngarkuara me shumë Punë, Përpjekje e Përkujdesje për jo pak të lënduar nga virusi i Sars-Cov2/Covid-19, vunë në pah jo vetëm PROFESIONALIZMIN por edhe ÇALESAT, e vetë Sistemit të Dhënies së Kujdesit Shëndetsor ndaj popullatës e të lëvruesve të këtij përkujdesi, jo vetëm në Shqipëri POR edhe në ato vënde që deri dje mereshin për REFERENCA BOTËRORE në këtë drejtim?.

HUMANIZMI, PËRKUSHTIMI dhe të konceptuarit e ushtrimit të profesionit të MANTELBARDHËSISË si një MISION, ku jeta tënde vihet në shërbim dhe në funksion të jetës së të tjerëve, për triumfin e saj ndaj ?kësaj flame mbarëbotërore?, Pandemisë së Sars-Cov2/Covid-19, kanë qënë dhe mbeten lajtmotivet e punës sonë?.

MËSIMET e vlefshme të nxjera gjatë këtyre muajve shpresoj të shërbejnë në cilësimin e mëtejshëm në muajt e vitet që vinë, jo vetëm të infrastrukturës së ofrimit të këtij Përkujdesi Shëndetsor ndaj popullatës, POR mbi të gjitha në cilësimin e BURIMEVE NJERZORE me anë të cilëve bëhet ky ofrim dhe vihet në efiçiencë kjo infrastrukturë?.Fakultetet e Mjeksisë e të Shkencave Mjeksore kanë se çfarë të përmirësojnë në ?CURRICULAT? e tyre, për një dijedhënie dhe dijemarrje edhe më cilësore në përputhje me problematikat aktuale dhe të perspektivës së ofrimit të përkujdesit shëndetsor të popullatës në çdo kohë dhe në çdo rrethanë?.

Jo gjithkush e ka ?stofin? (?In vestimentis non e sapientia mentis?) për të ofruar dijedhënie me përgatitjen e saj/të tij për brezat e ardhshëm të mjekëve, infermjerëve, të teknicienëve të imazhërisë, të fizioterapisë dhe të laboratoreve?.

Përgatitja e stafit të dijedhënies detyrimisht pasqyrohet në cilësinë e ?bukës?, që ata ?gatuajnë dhe pjekin? në institucionet e dijedhënies e të dijemarjes në fushat e Dhënies së Përkujdesit Shëndetsor ndaj popullatës?.30 vitet e DEMON-KRACISË kanë lënë jo pak gjurmë në ?uljen e cilësimit të përgatitjes? së stafit mjeksor, dhe titujt shkencorë e pedagogjikë të ofruar me ?jo pak bujari? atyre, kanë krijuar një brez ?pseudointelektualësh? që pak dëshirë do kenë dhe pak përpjekje do bëjnë për lartësimin e vlerave të tyre profesionale e shkencore, duke mos nënvlerësuar faktin se jo pak syresh prej tyre të mbështetur edhe politikisht, do veprojnë si një faktor frenues për ecjen përpara të individëve shpesh edhe më të përgatitur se ata, por jo politikisht apo korruptivisht të mirëmbështetur si ata/ato?.

TË EVITOJMË sa nuk është shumë vonë DRITËSHKURTËSINË, NË PËRGATITJEN E BURIMEVE NJERZORE DHE MBI TË GJITHA, TË EVITOJMË MILITANTIZMIN, NEPOTIZMIN DHE SERVILIZMIN në promovimin e tyre?.

E tashmja flet vetë sepse jo pak mjekë, infermjerë e teknicienë kanë lënë vendin jo vetëm për arësye materiale të një jetese më të mirë gjetkë, POR mbi të gjitha sepse udhët e të ecurit përpara në karierën e tyre profesionale ua kanë zënë ata/ato jo meritorët për postet e tyre?.

KURRË nuk është vonë për të korigjuar të metat e Sistemit tonë, anija e të cilit ka kohë që fut ujë nga të gjitha anët?SHQIPËRIA nuk i takon vetëm brezave të sotëm, por ajo duhet të përgatitet e të zhvillohet seriozisht edhe  për brezat që vinë?.Together forever!!!?-shkruan profesor Tritan Kalo./CNA.al

Lajmet e fundit nga