LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Nga Miron Çako/ Masturbimi është një grep dhe tallje e djallit!

12 Nëntor 2021, 21:22, Aktualitet CNA

Pornografia që mund ta përcaktojmë si një “pandemi” në këtë brez të pabesë edhe imoral nxit jashtëzakonish masturbimin. Sipas një sondazhi të institutit Kinsey: 72% e përdorin pornongrafinë për masturbim.

Po çfarë është masturbimi?

Masturbimi është stimulimi seksual i organeve gjenitale vetjake, si tek meshkujt edhe tek femrat, për të arritur kënaqësi seksuale, me duar ose objekte, zakonisht deri në pikën e orgazmës.

Është llogaritur se rreth 97% e meshkujve dhe më shumë se 90% e femrave janë masturbuar para moshës 21 vjeç në adoleshencë dhe më herë në pubertet duke filluar nga mosha 12 -25.

Tek disa njerëz burra ose gra masturbimi është bërë një vartësi sa ata/ato nuk heqin dorë madje edhe kur kanë mundësi të kenë mardhënie seksuale me partnerë ata ndjejnë më shumë kënaqësi seksuale në pornografi dhe në masturbim duke braktisur jetën e rregullt seksuale.
Sipas statistikave :rreth 78% e popullsisë mashkullore, duke pasur një partner të rregullt, vazhdojnë të masturbohen, dhe 13% madje deklaruan se e pëlqejnë këtë praktikë më shumë se seksin.

Edhe pse Psikanaliza e ka përcaktuar si një nga fazat natyrale të jetës seksuale madje e ka promovuar si terapi që nga shekulli i 19?të, psh për të kuruar esterizmin tek femrat, dhe mjekësia, psikologjia dhe seksologjia e ka pranuar si auto-erotizëm, përsëri vetë termi ?masturbim? do të thotë ?të përdhunosh me dorë veten?, pra diçka jo natyrale dhe perverse.

Pavarësisht se masturbimi tolerohet dhe nxitet nga disa mjek, psikologë, seksologë, si i nevojshëm për shëndetin mendor edhe fizik përsëri studime të mirëfillta kan treguar se masturbimi kur ai bëhet një vartësi është një patologji serioze, sëmundje mendore dhe fizike.
Konkretisht duke qënë se masturbimi mund të filloj në moshë të papjekurisë seksuale si, puberteti, adoleshenca e hershme, kohë kur trupi nuk është i përgatitur për proçeset seksuale dhe shqetësimet që përjetohen gjatë masturbimit, patjetër do të kemi një sforcim psikologjik edhe fizik të individit që do të ketë pasoja të mëvonshme të rritjes, po ashtu edhe kur bëhet në moshë të madhe kur trupi është tashmë i lodhur dhe i konsumuar nga jeta masturbimi mund të çojë në probleme serioze shëndetsore dhe jetësore, sepse gjatë masturbimit sistemi kardiovaskular vuan, kjo gjë që çon në sulme të hershme në zemër, zhvillim të takikardisë, zbehje, dhimbje në zemër dhe infrakte.

Po ashtu masturbimi nxit krijimin e shpejtë të diabetit , prostatës, dëmtim të mushkërive, dëmtimin e sistemit riprodhues, çon në infertilitet, impotenca rritet, dëmton kujtesën, shikimin, çon në humbje të zërit, gjumit, çon në plakje të parakoshme, në nervozizëm, neuroza, depresion, etj pasoja si një reaksion zinxhir në psiqikën edhe trupin e masturbuesit duke dëmtuar cilësinë e jetës natyrale edhe normale.
Masturbimi nga lashtësia


Në antikitet masturbimi konsiderohej një praktikë e natyrshme. Paganët e kanë toleruar masturbimin si një tabu madje sipas tyre ata e kanë huazuar nga perënditë. Psh për egjiptasit universi filloi me një akt auto-erotik masturbimi të perëndisë egjiptiane të krijimit Atum, i cili i gjeneroi qëniet e para përmes spermës së tij të nxjerrë nga vetja me masturbim.

Filozofi cinik Diogjeni (shekull IV pK.) mësonte njerëzit se trukun e masturbimit në fillim ja mësoi “zoti”, Hermesi, si një lehtësim dhe kënaqësi djalit të ti Pan dhe ai ja mësoj disa barinjve të rinj edhe kështu u hap ndër njerëzit. Filozofi Diogjen ?Ciniku? masturbohej në publik, sepse për të ishte një nevojë fizike si ushqimi dhe pija dhe kur njerëzit i thonin nuk ke turp ai përgjigjej: “Sa mir do ishte të fërkoja edhe barkun që të më largohet uria”.
Por edhe para Krishtit kishte opinione të ndryshme mes popujve me kultura të ndryshme pagane. Psh në Kinë, masturbimi konsiderohej i padëmshëm për gratë, por i rrezikshëm për burrat, sepse harxhonte energjitë jetësore.

Veçanërisht tek judejntë një popull monoteist me ligje Hyjnore masturbimi dhe derdhja e spermës jashtë ishte një mëkat kundër Krijuesit, sepse mohonte seksualitetin mes burrit edhe gruas dhe urdhërin Hyjnor: “Të jeni të frytshëm dhe shumëzohuni, mbushni tokën e nënshtrojeni”(Zanafila 1 -28).

Në Bibël nuk kemi të përcaktuar masturbimin në mënyrë specifike por aty përmendet emri i Onanit biri Judës që sipas tregimit biblik ai e hidhte spermën jashtë sepse nuk donte të kishte fëmijë sipas ligjit me gruan e vëllait të vetë që i kishte vdekur: ?Atëherë Juda i tha Onanit: “Shko te gruaja e vëllait tënd, martohu me të dhe krijoi trashëgimtarë vëllait tënd”.Por Onani, duke ditur se këta pasardhës nuk kishin për të qënë të vetët, kur bashkohej me gruan e të vëllait, e hidhte farën e tij përtokë për të mos i dhënë pasardhës vëllait të tij. Kjo nuk i pëlqeu Zotit, që e bëri të vdesë edhe atë(Zanafilla 38: 8-10).

Kjo histori shërbeu si bazë për dënimin që i bënë judejntë edhe më vonë të krishterët vetë-kënaqësisë seksuale si masturbimit dhe mjeteve të kontracepsionit.
Nga emrit i Onanit mori emrin edhe mëkati i masturbimit në greqsht “onanizmoi” .

Levitiku përcakton se çdo derdhje kotë e spermës nga një mashkull, kur ka ereksion të pavullnetshëm apo edhe kur është me një grua konsiderohet si një veprim i papastër:?Në rast se një njeri ka një lëshim fare, ai do të lajë tërë trupin e tij në ujë, dhe do të jetë i papastër deri në mbrëmje. Çdo rrobë dhe çdo lëkurë mbi të cilat ka farë do të lahet me ujë, dhe do të jetë e papastër deri në mbrëmje.Në rast se një burrë bie në shtrat me një grua dhe ka një lëshim fare, do të lahen që të dy me ujë dhe do të jenë të papastër deri në mbrëmje”(Levitiku 15 16-18).
Interpretimi tradicional i rabinëve i këtij pasazhi vlen për të gjitha mënyrat e derdhjes më kotë të spermës aq më shumë kur bëhët fjalë për masturbimin që konsiderohej mëkat kundër Krijuesit edhe Ligjit dhe duhet dënuar.

Mishnah thotë: “se nëse një mashkull prek penisin e tij me dorë (për të kontrolluar për një papastërti rituale), dora e tij “duhet të pritet”.
Për hebrejntë bashkimi seksual ekziston nga Krijuesi që të lindin fëmijë dhe të krijojnë një familje duke forcuar marrëdhënien midis burrit dhe gruas. Prandaj, kënaqësia e dëshirës seksuale (sidomos te meshkujt) vetëm për seks mohohet nga tradita hebreje.
Prandaj edhe sot rabinët edhe studuesit e ligjit judaik janë kategorik në kënaqësinë seksuale pa qëllim dmth hedhje e spermës jashtë, ose në masturbim. Psh Shulchan Aruch dhe Kitzur Shulchan Aruch thonë: ” Se hedhja e spermës konsiderohet një mëkat më i madh se çdo mëkat tek Torahu (Pendateku).
Sipas Schumel :”Vetë-kënaqësia tek meshkujt me skadimin e një farë është ekuivalente me gjakderdhje dhe idhujtari, vonon ardhjen e Mashës (Mesias) dhe parandalon lidhjen me më të lartën, me Zotin”
Këndvështrimi i krishterë për masturbimin.
Krishterimi që nisi nëpërmjet mësimeve,veprës shpëtimtare të Krishtit, Birit Të Perëndisë dhe Birit të Njeriut, në një taban Judaik si përmbushja e Ligjit e Dhiatës së Vjetër me hebrejntë dhe nisja e Dhiatës së Re me të gjithë njerëzimin ka të njëjtim qëndrim për seksualitetn mes të krishterëve nga e gjithë bota.
Seksualiteti nuk duhet të ushtrohet vetëm si kënaqësi egoiste pa qëllimin e lindjes së fëmijëve dhe bashkimin në çift dhe këtu nënkuptohet edhe abuzimi seksual me masturbimin.

Mësimet e Krishtit nuk u morën me detaje si bënin farisejntë edhe skribët, por treguan shkakun dhe ku duhet të parandalohen pasojat e mëkatit të epshit që fillojnë në mendje në zemër të prishur nga lakmia.
Ai ju thoshte turmave:?Ju keni dëgjuar se u tha: “Mos shkel kurorën”. Por unë po ju them se kushdo që ka shikuar një grua me dëshirim, tashmë ka kryer kurorëshkelje me të në zemrën e vet.? (Mateu 5:28)
Shikimi i një gruaje me epsh është i ndaluar nga Krishti, sepse është shkaku primar që e çon individin në kurvëri, kurorëshkelje, në deviacione perverse dhe në masturbim.

Krishterimi ashtu si judejntë seksualitetin e shikon si një dhuratë nga Krijuesi për bashkimin e çiftit në një mish dhe lindjen e një njeriu , prandaj mendohet se mbrapa çdo orgazme është mundësuar lindja e një njeriu të ri në botë sipas vullnetit të Zotit në bashkëpunim me njerëzit.

Kurse mastubimi dhe çdo shpërdorim i spermës më kot heq shenjtërinë e seksualitetit dhe qëllimin sipas rregullit të Krijuesit që u përsëritën nga Zoti Jisu Krishti: ?Dhe ai, duke u përgjigjur u tha atyre:”A nuk keni lexuar ju, se ai që i krijoi që në fillim, i krijoi mashkull dhe femër? Dhe tha:”Për këtë arsye njeriu do ta lërë babanë dhe nënën e vet dhe do të bashkohet me gruan e vet; dhe të dy do të jenë një mish i vetëm”. Dhe kështu ata nuk janë më dy, por një mish i vetëm; prandaj atë që Perëndia ka bashkuar, njeriu të mos e ndajë”. (Zanafilla 2:24)
Edhe sipas mësimit të Apostullit të kombeve Shën Pavlit seksualiteti jo vetëm nuk është i keq madje është i nevojshëm për njerëzit që nuk mund ta menaxhojnë dot epshin. Ai shkruante:?Mirë është për njeriun të mos prekë grua. Por, për shkak të kurvërimit, le të ketë secili gruan e vet dhe secila grua burrin e vet.(Korintasve: 7- 1) dhe :”Burri duhet të përmbushë detyrën e tij martesore me gruan e tij, dhe gjithashtu bashkëshortja me bashkëshortin e saj. Trupi i gruas nuk i përket vetëm asaj por edhe burrit të saj. Në të njëjtën mënyrë, trupi i burrit nuk i përket vetëm atij, por edhe gruas së tij. Mos e privoni njëri-tjetrin, përveç me pëlqimin e ndërsjellë dhe për një kohë, në mënyrë që ju t’i kushtoheni lutjes. Pastaj bashkohuni përsëri në mënyrë që Satani të mos ju tundojë për shkak të mungesës së vetëkontrollit tuaj.(1 Korintasve7: 3-5)

Apostulli na thotë përsëri:”Pra, nëse hani, nëse pini, nëse bëni ndonjë gjë tjetër, të gjitha t’i bëni për lavdinë e Perëndisë”(I Korintianët 10-31), në këto fjalë nënkuptohet edhe seksualiteti sipas regullit të Krijuesit.

Kurse abuzimi me seksualitetin vetëm për veten, kënaqësi personale, e kthen seksualitetin nga ekstravers drejt tjetrit në intravers drejt vetes, kjo çon autoamatikisht në kurvëri, tradhëti bashkëshortore në masturbim deri në perversion, në një mëkat epshi, kurvërie që ndan njeriun si nga Krijuesi, nga tjetri, bashkëshorti dhe bashkëshortja, nga e natyrshmja dhe e bën një qënie egoiste të izoluar të denatyralizuar që përjeton vetminë dhe dënimin e ferrit që në këtë jetë, sespe ai del kundër dëshirës së Perëndisë: ?Sepse kjo është dëshira e Perëndisë, shenjtërimi juaj; të hiqni dorë nga kurvëria; të dijë gjithësecili prej jush të mbajë enën e tij me shenjtërim e me nder; jo në pësim dëshirimi, ashtu si edhe kombet që s?njohin Perëndinë (1 Selanikasve. 4:3-5).
Edhe Etërit e Shenjtë kanë këtë mendim si apostulli.Psh Shën Klementi i Aleksandrisë (150-215 pK) thotë: ?Për shkak të rëndësisë se saj në trashëgimin e njeriut, sperma nuk duhet të derdhet kot, as të dëmtohet e as të shpërdorohet?.
Qëndrimi i Kishës Orthodhokse për masturbimin.

Për Kishën Katholike Apostolike Orthodhokse seksualiteti konsiderohet si një dhuratë nga Perëndia. Seksualiteti e gjen përmbushjen e tij në marrëdhënien martesore të bekuara në Misterin e Martesës, dhe për këtë arsye abuzimi me dhuratën e seksualitetit njerëzor jashtë martesë, në bashkëjetes, apo në tradhëti të martesës,ose për shkak se akti i masturbimit është i vetëdrejtuar dhe nga natyra e tij i paaftë për të shprehur dashurinë dhe shqetësimin për një person tjetër, shihet si një shtrembërim i përdorimit të dhuratës së seksualitetit dhe konsiderohet një mëkat epshi i vdekshëm që prish marëdhënien e besimtarit me Zotin dhe Kishën si Trupi i Krishtit dhe e ndan mëkatarin që kryen këtë mëkat epshi nga Kungata Hyjnore (Trupi dhe Gjaku i Krishtit) dhe bëhet një pengesë serioze për shpëtimi në Krishtin, nqs nuk rrëfehet me pendim dhe nuk hiqet dorë përfundimisht prej tij.

Sipas Ligjit Kishtar të Kishës Orhtodhokse, nëse një klerik shkakton sekretimin e spermës me anë të masturbimit, ai dënohet me pezullim nga shërbimi për një vit. Ai pritet ta heqë këtë zakon, por nëse vazhdon ta praktikojë, atëherë largohet përfundimisht nga detyra.
Nëse masturbatori është laik ose murg, atëherë ai dënohet me një largim prej dyzet ditësh nga kungimi, të cilin do ta duhet ta kalojë me kreshmë dhe njëqind metani në ditë.
Kanuni i tetë i shën Joan Kreshmuesit i cakton një laiku që bie në këtë mëkat, përveç përjashtimit nga Kungata e Shenjtë, njëqind metani çdo ditë për dyzet ditë, së bashku me një dietë që nuk përmbante asgjë tjetër përveç bukës dhe ujit.

Këto masa disiplinore nuk janë të pandryshushme por janë fleksibël sipas rastit. Ati shpirtëror i ndriçuar nga Perëndia jep sipas personit,vartësisë dhe përpjekjes për ndryshim një masë disiplinore që i përshtatet mëkatarit të penduar, sepse qëllimi nuk është qortimi me ndëshkim por shpëtimi i mëkatarit.
Masturbimi është një lak dhe tallje demoniake .
Masturbimi nuk është thjesht një vartësi instiktive por një ndikim dhe tallje demoniake, këtë e thonë shenjtorët e Kishës Orthodhokse.
Shën Nikodhimi Agjioriti(1749-1809) mbi masturbimin thekson me të drejtë se : “ky mëkat hap mendjen dhe shpirtin ndaj ndikimit demonik”.

Shën Meletios Pohuesi për vetkënaqësinë na thotë: ?ata që vetëkënaqen, (masturbohen) spermën e tyre e sakrifikojnë për djallin?.
Shën Joani i Shkallës thotë te Libri Shkalla , kapitulli 15 për masturbimin që rrëzon murgun , asketin :?Kam mendimin se për dy shkaqe që do t’jua paraqes më poshtë, demonët vrasës dhe tërëmjerë e kanë zakon të na luftojnë dhe të na rrethojnë ne të mjerëve në mëkatet jo sipas natyrës. Shkaku i parë është se i disponojnë më me lehtësi të gjitha mjetet dhe së dyti, për këtë rënie pësojmë një ndëshkim më të madh. Këtë e di mirë asketi i madh që më parë zotëronte mbi gomerët e egër dhe që më pas, zotërohej dhe tallej prej tyre, ai që më parë ushqehej me bukë qiellore dhe pastaj u privua nga ky hir kaq i madh dhe gjëja më e denjë për t?u lavdëruar”
Dhe përmend pastaj një ndodhi nga Shën Andoni i Madh që i rrëfente murgjërve: Duke vajtuar hidhurazi, profesori ynë Andoni tha: ?Një shtyllë e madhe ra?. Por e fshehu i lumuri mënyrën e rënies. E dinte mirë sigurisht i lumuri se dikush mund të ndotë trupin e tij me kurvëri, pa u ekzistuar nga një trup i huaj?.


Masturbimi vërtet është një lak dhe tallje demoniake që e shtyn njeriun të kurvërojë me vetë trupin dhe psiqikën e tij të përmbytur nga fantazia erotike, duke e larguar nga realiteti dhe kënaqësia natyrale , heteroseksuale, sa e denigron në një të sëmurë psiqik me pasoja psikologjike dhe fizike ndonjëherë të pariparueshme dhe e bënë të denjë për mundimet e Ferrit, sepse Zoti e tha: “dhe kurvëruesit … do të kenë pjesën e tyre në liqenin që digjet me zjarr edhe squfur, që është vdekjae dytë”. (Zbulesa 21-8)

Kaq ndikim mund të marri djalli tek i varuri nga masturbimi saqë demoni i kurvërisë nuk do ta lëri të qetë viktimën e tij derisa të masturboj jo njëherë por disa herë në ditë edhe kur nuk ka material pornografik derisa ta shkatërrojë plotësisht. Ai nuk mund të fle dot pa kryer aktin e masturbimin.Madje edhe kur ai /ajo të ketë mundësi për akt seksual në çift nuk do lërë të kënaqet por demoni do ta nxisë të braktisë partneren/in për tu masturbuar fshetas. Në këtë rast kemi me një demonizim, histeri, që nuk ka psiqatër, psikolog,a seksolog që mund të shpëtojë viktimën vetëm se lutja tek Zoti Jisu Krisht dhe egzorçizmi në Kishë.

Prandaj nuk gabojmë as e teprojmë që masturbimin ta quajmë grepin dhe rrjetën e djallit që ka kapur shumë njerëz, fëmijë, burra edhe gra si ushqim për Ferrin, dhe kush ka rënë në atë rrjetë mashtrimi pak prej tyre i`a dalin të shpëtojnë, ashtu si na thotë profeti Abakum : Ai (djalli)i zë të gjithë me grep, i zë me rrjetën e tij dhe i mbledh me rrjetën e tij të peshkimit; pastaj kënaqet dhe ngazëllon. Prandaj i bën flijime rrjetës së tij dhe djeg temjan për rrjetën e tij, sepse me to pjesa e tij është e madhe dhe ushqimi i tij i bollshëm.A do të vazhdojë ai, pra, të zbrazë rrjetën e tij dhe të masakrojë kombet pa mëshirë?”(Abakuku 15-16)
Mos e justifikoni apo neglizhoni masturbimin në asnjë mënyrë, por përpiquni ta ndaloni, pendohuni dhe kërkoni ndimën e Zotit, sepse jo vetëm po shkatërroni shpirtin ,mendjen dhe trupin tuaj, por jeni kapur si gjah nga grepi, rrjeta e djallit njerivrasës dhe prej tij mund t’ju shpëtoj vetëm Krishti që tha:”Gjëra të pamundshme për njerëzit janë të mundshme për Perëndinë” Lukai 18-27.”Amin./CNA.al

Lajmet e fundit nga