LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Lidhjet midis mafias italiane dhe asaj shqiptare

7 Korrik 2021, 06:21, Blog CNA
Lidhjet midis mafias italiane dhe asaj shqiptare

Nga Vincenzo Musacchio?Huffington Post Italia?

Marrëdhëniet midis mafias italiane dhe asaje shqiptare janë nëzhvillim të vazhdueshëm. ?Toka e Shqiponjave? është tashmë pjesërisht e kolonizuar nga mafia italiane. Ky kolonizim nuk synon transferimin e grupeve kriminale në atë zonë, por bashkëpunimin midis tyre për interesa të përbashkëta, sidomos pas zhvillimeve të pritshme ekonomike që priten të ndodhin në Shqipëri.

Për shembull, anëtarësimi në të ardhmen në Bashkimin Evropian, do të jetë një mundësi e shkëlqyer investimi për të dy mafiat. Roli dominues i krimit shqiptar në trafikun e drogës në Itali, ka krijuar lidhje gjithnjë e më intensive midis dy organizatave kriminale, dhe jo vetëm në trafikun e drogës.

Në Itali, niveli i rrezikut kriminal të mafias shqiptare, i rendit ata në vendin ndër mafiat e vendeve të tjera, e ndjekur nga ajo nigeriane, kineze dhe evropiano-lindore, ruse, rumune dhe bullgare.

Në aspektin e trafikut të drogës, shqiptarët janë tanimë një garanci si furnitorëtë lëndëssë parë, por edhe si korrierë dhe trafikantëtë drogës, pasi janë tëvendosur në vende të ndryshme evropiane dhe kanë krijuar marrëdhënie të qëndrueshme me trafikantët e drogës në çdo pjesë të globit.

Pozicioni i favorshëm gjeografik i Shqipërisë, ofron një lidhje të drejtpërdrejtë me Italinë. Edhe për këtë arsye, krimi i organizuar italian ka shumë biznese të përbashkëta me atë shqiptar.Ato variojnë nga droga tek trafiku i armëve, nga trafikimi i qenieve njerëzore deri tek ai i organeve.

Për pasojë, ?rruga e Adriatikut? nuk karakterizohet vetëm nga kalimi i drogësnga Shqipëria në Itali deri por prek edhe pjesën tjetër të Evropës. Kriminelët shqiptarë që mbërritën në Itali rreth 30 vjet më parë, pas rënies së komunizmit, në fillim nisën të vjedhin banesat, tëgrabisnin dhe tëmerreshin me prostitucion.

Pastaj në Shqipëri ata nisën të kultivonin marijuanë në mënyrë të pavarur, dhe në të njëjtën kohë ata u bënë porta më e sigurtë në Evropë për heroinën që vjen nga Turqia dhe Afganistani. Të gjithë këta faktorë të marrë së bashku, kanë çuar në një fuqizimcilësor të tyre, duke u sjellë shuma të mëdha parash, dhe duke zhvilluar aftësitë kriminale në trafikun ndërkombëtare të drogës.

Sot ata kanë marrëdhënie të drejtpërdrejta me të gjithë mafian italiane, pa asnjë përjashtim. Për arsye logjistike, ata kanë një marrëdhënie më të fortëme mafian puljeze dhe me Ndrangetën kalabreze.

Ka pasur hetime që kanë çuar tek Kamorra, mafia siçiliane dhe grupet kriminale në Romë. Zona bregdetare e Adriatikut, ka përfshirë gjithashtu rajone të padyshimta si Molise, Abruco dhe Marshimet. Mafia italiane mund të futet e pashqetësuar në Shqipëri pasi tani ajo është eheshtura dhe e orientuar drejt tregut, duke çuar shuma të mëdha parash për t?u pastruar, të cilat i leverdisin ekonomisë shqiptare.

Në të ardhmen, Shqipëria do të jetë një vend me potencial të konsiderueshëm të zhvillimit ekonomik. Për pasojë, mafia italiane tashmë është e gatshme qëtë përfitojë nga çdo sektor i shfrytëzueshëm në aspektin ekonomik.

Nëse nuk dëshiron qëtë ndihmojë pasivisht dhe më pas t?i nënshtrohet fuqisë së tyre të pakufishme,qeveria shqiptare duhet të marrëmasat e nevojshme kundër infiltrimit të krimit të organizuar italian. Mafia jonë, në veçanti Ndrangeta, ështëpërhapur në mbarë botën, dhe vepron në të gjitha fushat me zhvillim të gjerë ekonomik.

Atje ku ka rritje ekonomike është edhe mafia që investon. Nëse në të ardhmen do të ketë njëzhvillim ekonomik të dukshëm në Shqipëri, pa dyshim që do të ketë prani të krimit tonë të organizuar,i cili do të depërtojëpa hyrë asnjëherënë konflikt me mafian vendase.

Qeveria shqiptare do të duhet qëtanisëseriozisht luftën kundër mafiassë saj, dhe pastaj të fillojë të mendojë për ato që vijnë nga përtej kufirit. Shqipërisë ka nevojë tëndërmarrënë të ardhmen e afërt ndryshime serioze në Kodin dhe Procedurën Penale, për të forcuar masat shtypëse kundër anëtarëve të organizatave mafioze.

Modeli ku duhet të bazohet është padyshim ai i luftës kundër mafias italiane. Prandaj do të jetë e nevojshme të forcohet siguria e burgjeve; lufta ndaj krimittë organizuar dhe lidhjet me politikën dhe botën ekonomiko-financiare; njëluftë efektive kundër korrupsionit.

Po ashtu duhet izolim total i të burgosurve të rrezikshëm, për të parandaluar komunikimin e tyre me organizatat kriminale që gjenden jashtë; si dhe të ketë një sistem më efektiv të konfiskimeve të pasurive të grupimeve mafioze.

Një tjetër problem me të cilin do të duhet të përballen autoritetet shqiptare, është sistemi gjyqësor qëduhet të reformohet dhe përmirësohet, duke e mbrojtur atë mbi të gjitha nga korrupsioni dhe ndërhyrjet politike, të cilat dëmtojnë besueshmërinë dhe efektivitetin e tij.

Po ashtu, duhet të përmirësohen marrëdhëniet dypalëshe të bashkëpunimit midis autoriteteve shqiptare dhe atyre italiane në luftën kundër krimit të organizuar. Në Shqipëri grupimet mafioze kanë lidhje me klasën politike, dhe shpesh kanë bashkëpunim me policinë dhe gjyqësorin.

Transparency International e klasifikon Shqipërinë si vendin më të korruptuar në të gjithë rajonin e Ballkanit. Parlamenti dhe qeveria do të ?bëhen pis? nga mafia dhe të ardhurat që vijnë nga trafiku i drogës, të cilat përbëjnë edhe pjesën thelbësore të sistemit të korruptuar ekonomik dhe politik.

Pa njëbashkëpunim të përgjegjshëm midis autoriteteve shqiptare dhe atyre italiane, do të jetë e vështirë në të ardhmen e afërt qëtë arrihen rezultate të dukshme në luftën kundër krimit të organizuar në të dyja vendet. Pa këto reforma, lidhja midis mafias shqiptare dhe asaj italiane, në vend se të prishet do të forcohet me rreziqe të reja sipër Italinë po ashtu edhe për Shqipërinë./CNA.al

Lajmet e fundit nga