LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Vaksina e Novavax/ 93% efikase kundrejt të gjitha varianteve të Covid

15 Qershor 2021, 18:41, Lifestyle CNA
Vaksina e Novavax/ 93% efikase kundrejt të gjitha varianteve të Covid

Nga Dr.Blerta Brati, mjeke mikrobiologe prane ISHP

Sipas laboratorit Novavax, vaksina që ai po zhvillon kundër Covid është më shumë se 90% efektive kundër të gjitha varianteve Sars-CoV-2 aktualisht në qarkullim.

Këto të dhëna vijnë nga prova klinike kundrejt placebo (Parandalimi-19) e kryer nga laboratori, mbi gati 30,000 njerëz në Shtetet e Bashkuara dhe Meksikë.

Rezultatet tregojnë efikasitet 100% kundër formave të moderuara dhe të rënda të infeksionit, dhe 90.4% në përgjithësi.

Renditja e rasteve që kanë ndodhur demonstron një efikasitet prej 93% kundrejt të gjitha varianteve shqetësuese dhe me interes aktualisht në qarkullim, me një efikasitet prej 91% në popullatat me rrezik të lartë (mbi 65 vjeç, bashkë-sëmundje, ekspozim i shpeshtë) .

Vaksina e zhvilluar nga Novavax, e quajtur NVX-CoV2373, thuhet se është “nën-njësi”, e bazuar në nanopjesërat e proteines rekombinante.

Ndryshe nga vaksinat e tjera, nuk ka nevojë të ruhet në temperatura shumë të ftohta, por vetëm ndërmjet 2 dhe 8 ° C, gjë që mund ta bëjë më të lehtë transportimin dhe administrimin në vendet më të prekshme.

Lajmet e fundit nga