LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Problematikat e PD-së!

30 Tetor 2017, 14:23, Aktualitet CNA

Nga Alban DACI

Ky shkrim ka per qellim per te pare ne nje kendveshtrim tjeter PD-ne. Kjo parti po perballet me problematikat qe jane perballur partite e fundit te natyres klasike ose sic njihen ndryshe “partite e masave” dhe PD-ja eshte e fundit ne llojin e saj ne sistemin politik shqiptar. Ka nje diskutim te madhe ne lidhje me zhdukjen e “partive te masave” dhe kjo lidhet nder te tjera edhe me faktin se jetojme ne kohen e “bojllikut”, “bojllikut te informacionit”.

Po cili eshte problemi i PD-se sipas kendveshtrimit tim? PD-ja eshte akoma e vetmja parti me ato forumet e saj klasike, me mbledhjet e saj klasike qe edhe per nga formati duket sikur nuk kane pesuar asnje ndryshim. Pra, nje tavoline e gjate dhe e ngushte, ku ne krye te saj qendron kryetari e pastaj te gjithe nje rrjesht vetem ne pozicion ushtaresh. Kjo situate e ka bere PD-ne qe te mos kete fleksibilitet dhe diskutime te gjera per perpunuar ne kohe rekord ide dhe qendrime. Sigurisht kjo situate nuk eshte per faje te Bashes, por ky do te kete fajet e tij nese PD-ne nuk e con ne nje gjenerate tjeter.

Qytetaret nuk identifikohen me forume apo struktura klasike te forumeve te partive, por me kauza. PS-ja e ka bere evolucionin e saj qe me themelimin e “Rilindjes”. PD-ja tentoi ta bente me “Republiken e Re”, nje koncept shume terheqes, por qe mbeti pergjysme dhe nuk pati sukses, sepse forumet e saj me strukture klasike nuk e adoptuan sloganin ne formatin qe e kerkonte koha. Probleme te tjera qe ka PD-ja sot lidhen me faktin se, kjo parti beson ne modelin e saj te masave, duke shpresuar tek “sheshi” si forme rebelimi, sfide dhe fitorje e nuk preferon komunikimet ose mjetet moderne te informimit si facebook apo youtube.

PD-ja eshte partia qe beson me pak dhe i perdor me pak se te gjjthe keto mjete e kete e them duke perjashtuar Berishen qe nuk perfaqeson me PD dhe as linjen e saj politike. PS-ja eshte me inovative dhe shume hapa me para se PD-ja duke pasur parasysh edhe iniciativen e fundit “Shqiperia qe duam”. PS-ja edhe pse partia e vjeter ne sistemin politik shqiptar ka dite te bej dhe ta pranoje rinovimin per te mbijetuar dhe fituar me kohen. Ndersa PD-ja edhe pse erdhi me nje format te ri, te vetmin rivonim qe ka bere ne historine r saj ka qene KOP dhe u deshmua se ishte i nevojshem dhe pati sukses. PD-ja duhet te humb formen e saj klasike dhe te jete e hapur per cdo lloj forme te re te perfaqesimit dhe organizimit social dhe te kete me shume kohezion e koherence me informacionin dhe me shume efikasitet ne perpunimin e ideve dhe qendrimeve. PD-ja duhet te identifikohet me kauza qe vendosin ne qender te vemendjes qytetarin bashke me problematikat e tij. PD-ja nuk mund te merret me ceshtje qytetare per sa kohe ajo eshte e mbyllur me modelin e saj te forumeve klasike drejtuese te mbyllura nga frika dhe paranoja e nje konkurrence te hapur meritokratike./ CityNews

Lajmet e fundit nga