LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Lulja çiklamin

7 Shtator 2017, 21:59, Lifestyle CNA

Kjo lule preferon vendet më të freskëta dhe me diell me temperaturë prej 13?18?C ( më së miri në afërsi të dritareve). Nuk i duron ndryshimet e shpejta të temperaturave. Në rast se në vendin ku gjendet lulja është shumë nxehtë dhe thatë, gjethet do t?i zverdhen.

Ujitet nga lart dhe nuk preferon të qëndroj në ujë. Ujitet me ujin që ka qëndruar një kohë,ujion e vakët apo atë të shiut. Por, nuk duhet të lejohet që dheu të thahet shumë. Nga tetori deri në maj duhet hedhur pleh njëherë në çdo dhjetë ditë.

Është me rëndësi të dihet se ciklama duhet mbajtur pran dritares, asesi në dhomë të stërnxehur. Lehtë është të konstatohet se çfarë sasie e ujit i duhet ciklamës: enën e sheshtë ku është e vendosur saksia, duhet mbushur me ujë. Pas një ore duhet shikuar çfarë sasie e ujit ka mbetur dhe kjo është uji i tepërt që duhet larguar.

Gjethet dhe lulet e vyshkura duhet larguar menjëherë. Ndonjëherë ka edhe probleme tjera, në raste kur bima ?sëmuret? apo sulmohet nga dëmtuesit. Këtë lule mund ta sulmojnë edhe kërpurdhat dhe kjo dihet kur rrënja e gjetheve dhe mbajtëseve të lules kalbet.

Botritisi mund të shkaktoj shkatërrimit e shpejtë të lules. Njolla të mëdha dhe me lagështi paraqiten nga skaji i gjethit dhe shumë shpejt shkaktojnë kalbjen mbajtëseve të gjethit dhe lules.

Në rast se lagështia në dhomë është e lartë, tek lulet mund të paraqiten njolla të vogla, të rrumbullakëta apo në formë elipse me përmasa 2 ? 3 mm. Lulet e sulmuara në masë të madhe mund të thahen në tërësi.

Morrat e gjethit, duke thithur lëngjet, mund të shkaktojnë dredhjen e gjetheve dhe luleve. Lulet në këtë rast mund të bëhen me njolla.

Ciklamini i ? sëmurë ? duhet trajtuar me preparate gjegjëse. Ujitja nga lart si dhe ajrosja e hapsirës janë parakushte me rëndësi për ?shërimin ? e ciklaminit. /Citynews.al

 

Lajmet e fundit nga