Një mollë në ditë mban larg mjekun!/ Përbërjet në fruta mund të zvogëlojnë rrezikun për këtë sëmundje

14 Shkurt 2021, 14:34, Lifestyle CNA
Një mollë në ditë mban larg mjekun!/ Përbërjet

Përbërjet natyrore të gjetura në mollë mund të zvogëlojnë rrezikun e zhvillimit të Alzheimerit dhe formave të tjera të demencës, thonë shkencëtarët. Përqendrime të larta të përbërjeve në mollë dhe bimë të tjera, të njohura si fitonutrientë, stimulojnë krijimin e neuroneve, në një proces të quajtur neurogjenezë.

Neuronet janë qelizë shumë e ngacmueshme që transmeton informacion në pjesë të trupit përmes sinjaleve elektrike dhe ato rrisin aftësitë tona të të mësuarit dhe kujtesës.  Dy komponime  kuercetina në lëvoren e mollës dhe acidi dihidroksibzoik (DHBA) në tulin e mollës krijuan neurone në trurin e minjve në testet laboratorike.

Interesante, lëngu i mollës nuk u gjet që të kontribuonte në mënyrë të konsiderueshme në neurogjenezën, duke sugjeruar që përfitimet të zbatohen për të ngrënë tërë mollën dhe jo vetëm një gotë lëng. Kërkimi u drejtua nga ekspertë nga Qendra Gjermane për Sëmundjet Neurodegjenerative (DZNE) në Bon, Gjermani.

‘Një mollë në ditë e mban mjekun larg mund të ketë ndonjë të vërtetë për këtë aforizëm,’ thonë ata në letrën e tyre, botuar në  Stem Cell Reports. ‘Në këtë studim ne demonstrojmë që mollët përmbajnë përbërje pro-neurogjene si në lëvozhgën ashtu edhe në mishin e tyre.’

Studimi tregoi se qelizat staminale të rritura në laborator nga truri i miut të rritur gjeneruan më shumë neurone dhe u mbrojtën nga vdekja e qelizave kur quercetin ose DHBA u shtuan kulturave. Testet pasuese në minj treguan se në struktura të dallueshme të trurit të rritur të shoqëruar me të mësuarit dhe kujtesën, qelizat burimore u shumuan dhe gjeneruan më shumë neurone kur minjve iu dhanë doza të larta të kuercetinës ose DHBA.

Efektet në neurogjenezën ishin të krahasueshme me efektet e vërejtura pas ushtrimit fizik, i cili është një stimul i njohur për neurogjenezën. Kjo sugjeroi përbërje natyrore në fruta, jo vetëm quercetin dhe DHBA por potencialisht të tjerët, mund të veprojnë në sinergji për të nxitur neurogjenezën dhe funksionin e trurit kur jepen në përqendrime të larta.

Duke pasur parasysh konsumin e gjerë të lëngut të mollës, studiuesit gjithashtu shqyrtuan nëse konsumi i koncentratit të plotë të lëngut të mollës ndikoi në neurogjenezën në minjtë e laboratorit. Për të eleminuar çdo efekt të mundshëm të marrjes së rritur kalorike të sheqerit në fruta, një grup minjsh morën një pjesë të ujit të sheqerit me kalori të barabarta, si dhe një grup kontrolli që mori ujë normal të pijshëm.

Tre javë pasi iu dha lëng molle, minjtë u trajnuan për të gjetur një platformë të zhytur në një pishinë rrethore, të njohur si detyra e labirintit të ujit Morris. Kjo u krijua për të zbuluar kontributin e neuroneve të gjeneruara nga të rriturit në performancën e përgjithshme në lundrimin hapësinor dhe fleksibilitetin njohës. Sidoqoftë, suplementet e lëngut të mollës u zbulua se nuk kishin asnjë efekt në neurogjenezën ose të mësuarit e të rriturve.

“Duke qenë se përqendrimi i kuercetinës në lëngun e mollës është shumë i ulët (nën 2 mg / litër) … ne konkludojmë se kjo ka të ngjarë të jetë një përqendrim i pamjaftueshëm i fitokimikes aktive për të moduluar neurogjenezën”, thonë ekipi. Studiuesit theksuan se një studim i vitit 2010 tregoi se konsumi i lëngut të mollës ka përmirësuar simptomat e sjelljes në pacientët njerëzorë me Alzheimer./ CNA.al

Lajmet e fundit nga