“Oksigjeni dhe antibiotikët në shtëpi, të rrezikshme”/ Mjeku del me thirjen e fortë: Është jashtë logjike

13 Shkurt 2021, 17:58, Lifestyle CNA
“Oksigjeni dhe antibiotikët në shtëpi, të

Mjeku reanimator në QSUT, Artur Hatija, ishte I ftuar pasditen e sotme në ?Kjo Javë? ku ka folur për situatën e pandemisë.

Mjeku i njohur u shpreh se në spital shkojnë raste të agravuara, që kanë probleme kryesisht respiratorë.

?Në spital paraqiten raste të agravuar dhe me probleme të shumta, sidomos respiratore. Kjo lidhet me ndjekjen në shtëpi. Ne e dimë se jo të gjithë pacientët e infektuar me Covid shkojnë në spital. Madje rekomandohet më shumë qetësia, qëndrimi në shtëpi.”

Por deri kur duhet të qëndrosh në shtëpi?
Janë disa parametra. Janë shumë të rëndësishme analizat, ajo e gjakut, treguesit e infeksionit, etj. Shqetësues është edhe oksigjeni, po ra nën 90 tregon situatën në të cilën ndodhet pacienti.

A mund të përballohet për një pacient në shtëpi, që ka nevojë për më shumë se një burim oksigjeni?
Është një risk i madh, mund të rrëshqasësh në keqtrajtim. Absolutisht që është e rrezikshme. Saturim në shtëpi mund të lejosh në rreth 90%, por duke marrë parasysh edhe parametrat e tjera. Sa herë merr frymë në minutë, si merr, sa vështirësi ka. Nëse pacienti strapacohet, ai është në stres fizik, psikologjik.

Si mund të ndihet një pacient që sheh se cdo ditë humb jetën dikush në spital?
Të sëmurët më rëndë janë në dhoma të veçanta. Në intubim pacientët janë në dhoma të mbyllura, të veçanta. E kemi hasur këtë problem ne, në vdekje të papritura brenda spitalit. Vdekje nga një komplikacion i madh, i papritur që i ndodh pacientit. Në këtë rast mund të ndodhin këto situata, që pacientët janë në një dhomë, por ne marrim masa që sa më pak të ndikojë kjo në gjendjen shpirtërore të pacientëve të tjerë në dhomë. Sa merr lajmin apo përgjigjen pozitive të tamponit, që aty fillon stresi për njerëzit. Kalon një periudhë qetësie, ajo qetësia para furtunës javën e parë, por pastaj vjen dita e shtatë, e tetë, dhe aty covid-i?

A është e vërtetë se meshkujt përjetojnë simptoma më të rënda?
Po, meshkujt mbi 50 vjeç kanë një reagim më të ashpër. Kjo do të shpjegohet më vonë, mbase pasi të mbarojë pandemia, me studime.

Me çfarë kurash trajtohen të sëmurët?

Oksigjeno-terapia është baza për 90% të pacientëve të hospitalizuar. Pjesa tjetër është mjekimi me likide, antibiotikë, etj., që vlerësohen në bazë të situatës.

Në banesa po përdoren antibiotikë?
Po, përdoren disa antibiotikë. Absolutisht që ka risqe nga kjo terapi. Është jashtë logjike, por kjo pandemi është vetë e jashtëzakonshme. Në të gjithë botën terapitë merren në shtëpi, po rekomandohet trajtimi në shtëpi, por këtu ka humbur diçka me sensin e masës.

 

Lajmet e fundit nga