LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Psikologjia e fëmijëve/ Pse robotët mund të zbulojnë më mirë se çfarë nuk shkon

16 Shtator 2022, 11:00, Tech CNA
Psikologjia e fëmijëve/ Pse robotët mund të zbulojnë

Robotët mund të jenë efektivë në zbulimin e problemeve të mirëqenies mendore te fëmijët, ka zbuluar një studim i ri.

Duke përdorur një robot me madhësinë e një fëmije në një studim që përfshiu 28 fëmijë, studiuesit zbuluan se roboti mund të jetë më i mirë se testimi i prindërve ose vetë-raportimi në zbulimin e problemeve.

Ekspertët e robotëve, shkencëtarët kompjuterikë dhe psikiatër nga Universiteti i Cambridge-it studiuan se si fëmijët iu përgjigjën robotit kur ai bëri një sërë pyetjesh standarde psikologjike..

Studimi i Universitetit të Cambridge-it mendohet të jetë i pari që studion se si robotët mund të ndihmojnë në vlerësimin e mirëqenies mendore të fëmijëve.

Fëmijët  thanë se u pëlqente bashkëveprimi me robotin dhe disa ndanë me të informacione që nuk i kishin thënë më parë. Studiues të tjerë kanë zbuluar se fëmijët kanë më shumë gjasa të zbulojnë informacione private ndaj një roboti sesa një të rrituri. Për shkak të kësaj, studiuesit thonë se robotët mund të jenë një mjet i dobishëm për vlerësimin psikologjik të fëmijëve.

Megjithatë, ata theksojnë se nuk duhet të jenë zëvendësues të njerëzve. “Ne nuk kemi asnjë qëllim për të zëvendësuar psikologët ose profesionistët e tjerë të shëndetit mendor me robotë, pasi ekspertiza e tyre tejkalon çdo gjë që mund të bëjë një robot,” tha bashkëautori i studimit, Dr. Micol Spitale.

“Sidoqoftë, puna jonë sugjeron që robotët mund të jenë një mjet i dobishëm për t’i ndihmuar fëmijët të hapen dhe të ndajnë gjëra që mund të mos ndihen rehat t’i ndajnë në fillim me të rriturit.”

Lajmet e fundit nga