LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Ekspozimi ndaj dritës blu nga telefonat dhe ekranet e kompjuterit pengojnë gjumin

19 Shkurt 2021, 14:21, Tech CNA
Ekspozimi ndaj dritës blu nga telefonat dhe ekranet e kompjuterit

Studiuesit thonë se ekspozimi ndaj dritës blu mund të rrisë rrezikun e dëmtimit të shikimit dhe ta bëjë më të vështirë për të fjetur. Patel ndau këshillat e tij për minimizimin e ndikimit nga drita blu gjatë punës nga shtëpia ose përdorimin e ekraneve.

1-Punoni duke mbajtur telefonin në gjatësinë e një krahu nga ekrani

Shtrijeni plotësisht krahun dhe punoni nga një distancë duke parë nga sytë deri në fund të majave të gishtave. Përdoreni këtë si një distancë minimale për të zvogëluar stresin në bebet tuaja.

2-20/20/20

Ta themi thjesht, çdo 20 minuta, shikoni larg ekranit për një minimum prej 20 sekondash të paktën 20 metra larg.  Kjo do t’ju ndihmojë të rivendosni sistemet dhe sytë tuaj vizualë gjatë çdo periudhe të gjatë të punës në ekran.

3-Lartësia e ekranit

Lartësia dhe niveli i ekranit tuaj të punës mund të ketë një ndikim të madh në lodhjen e syve.  Kërkimet kanë treguar se është më mirë që ekrani të vendoset më lart se niveli i shikimit të përdoruesve pika e mesit duhet të jetë 5-6 inç poshtë vijës së drejtë të vizionit të përdoruesve. Kjo e bën hapësirën midis qepallës së sipërme dhe të poshtme më të hapur, shpesh duke rezultuar në thatësi të syve.

4-Ndriçimi

Poziciononi ekranin e kompjuterit për të shmangur shkëlqimin e ndritshëm, veçanërisht nga ndriçimi i sipërm ose dritaret. Përdorni blinds ose perde në dritare dhe zëvendësoni llambat e tryezës me llamba me fuqi dhe intensitet më të ulët. Nëse nuk ka asnjë mënyrë për të minimizuar shkëlqimin e ndritshëm nga burimet e dritës, merrni parasysh përdorimin e një filtri kundër shkëlqimit.

5-Vendosni një shënim pas-it në ekranin tuaj me titull ‘BLINK’.

Normalisht, në një minutë, ne mbyllim sytë deri në 20 herë. Kjo kontrollohet automatikisht nga sistemi ynë nervor qendror kështu që nuk jemi të vetëdijshëm për të keq.

Ndërsa në ekranet, kjo në fakt zvogëlohet në 3-5 herë në minutë, që do të thotë se gjendrat tanë të lotëve nuk mund të mirëmbahen dhe syri nuk mbetet i njomë.

Një shënim pas-it në monitorin tuaj që thotë ‘Blink’ duhet t’ju ndihmojë të bëni me vetëdije një përpjekje për të mbyllur sytë. Është e thjeshtë, por padyshim që funksionon.

6- Merrni parasysh pajisjen tuaj

Zakonisht telefoni më i madh, më i ri është më i miri, por jo për sytë tuaj. Një iPhone X është 20 për qind më i ndritshëm se një iPhone 6 dhe lëshon nivele më të larta të dritës blu.Ky është ndryshimi i një rritje prej 100 përqind të ekspozimit të dëmshëm të dritës blu!

7-Mos harroni të fikni telefonët apo mjetet e tjera teknologjisë pas perëndimit të diellit

Unë do të sugjeroja asnjë pajisje dixhitale ose ndriçim artificial pas perëndimit të diellit. Nëse jeni si shumica e njerëzve, me siguri po e dërgoni atë email të minutës së fundit ose po mbaroni shfaqjen tuaj të preferuar në Netflix para gjumit.  Provoni të lexoni një libër ose filloni atë meditim që i keni premtuar vetes se do ta bëni në vitin e ri.  Dhruvin Patel thotë se nuk duhet të supozoni se ‘modaliteti i natës’ ose ‘hija blu’ në pajisje është e mjaftueshme për të kundërshtuar ndikimin e dritës blu.

Ai tha se kjo ‘është provuar se nuk ndihmon gjumin në krahasim me daljen normale të një ekrani’ dhe kështu që edhe me atë të aktivizuar duhet të shmangni ekranin pas perëndimit të diellit nëse është e mundur. Patel themeloi një kompani të quajtur Ocushield që prodhon mbrojtës të ekranit për të filtruar dritën blu bazuar në hulumtimin e tij mbi ndikimin e burimit të dritës./ CNA.al

Lajmet e fundit nga