LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron" privatësinë e njerëzimit

20 Shtator 2022, 13:12, Tech CNA

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

Të gjithë kanë të drejtën e privatësisë. Është një e drejtë themelore e njeriut që bie nën të drejtën e njeriut të gjeneratës së parë - përveçse, me teknologjinë, nuk është! Sot, ka shumë polemika rreth privatësisë, sepse përkufizimi i saj ndryshon në nivel global. Teknologjia ka shumë përfitime, por nuk ka ndihmuar në këtë drejtim. Sido që të jetë, zhvillimi i tij ka sjellë më tej konfuzion në kuptimin e privatësisë si një e drejtë themelore e njeriut.

Çështjet e përhapura të sigurisë vazhdojnë të minojnë mbrojtjen e privatësisë. Ata kanë nevojë për kontroll dhe mbikëqyrje të vazhdueshme të asaj që ndodh në këtë botë. Duke pasur parasysh përfitimet e shumta të teknologjisë, privatësia shpesh neglizhohet, pavarësisht rëndësisë së saj. Këtu, ne shikojmë dhjetë mënyra se si teknologjia ka shkatërruar privatësinë.

1. Ana e patreguar e skanerëve biometrikë

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

Falë teknologjisë, tani mund të përdorni sytë, gishtat ose fytyrën për identifikim. Skanerët biometrikë janë padyshim të shpejtë, të përshtatshëm dhe pothuajse të sigurt. Përveç zhbllokimit të telefonit tuaj, kontrollit në vendin tuaj të punës dhe fitimit të aksesit në zonat e caktuara, njerëzit vazhdojnë të gjejnë mënyra për të shfrytëzuar shërbimet e ofruara nga skanerët biometrikë. Për shembull, disa hotele dhe ushqime të shpejta përdorin skanerë biometrikë për të skanuar fytyrat e klientëve të tyre dhe për të treguar se kush i bëri porositë e tyre i pari dhe çfarë porositën.

Ky mund të duket si një akt normal për klientët që nuk dyshojnë dhe një tjetër përparim i përshtatshëm teknologjik. Sidoqoftë, nëse një sistem mund t'ju identifikojë bazuar në lëvizjet tuaja të së kaluarës, ai tregon se mund të ruajë të dhëna afatshkurtra ose afatgjata. Çfarë ndodh me të dhënat e ruajtura? Ndërsa është e vërtetë se ka politika dhe rregullore të vendosura që i ndalojnë kompanitë të përdorin informacionin dhe të dhënat që marrin nga klientët e tyre në mënyrë të paligjshme, nuk mund t'u besosh gjithmonë njerëzve të tillë. Për aq sa ndihmojnë, skanerët biometrikë mbeten një nga kërcënimet më të mëdha të privatësisë për përdoruesit që nuk dyshojnë.

2. Përgjimi i zërit

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

A keni dëgjuar ndonjëherë për përgjimin e ligjshëm (LI)? Po, është po aq peshkatar sa tingëllon. LI lejon forcat e rendit të përgjojnë përdoruesit e rrjeteve të komunikimit, me kusht që ata të kenë mandatin për ta bërë këtë. Kjo do të thotë që një agjent qeveritar mund të hyjë në një operator të rrjetit celular (MNC) dhe të kërkojë qasje në kanal dhe të dhëna mbështetëse. Me këto, agjenti mund të dëgjojë bisedat e njerëzve të interesuar pa dijeninë e tyre. Ndërsa kjo teknologji mund të ndihmojë në zgjidhjen e krimeve, ajo mund të shfrytëzohet nëse njerëzit me qëllime të gabuara fitojnë akses në të, dhe ata kryesisht e bëjnë.

Imagjinoni të uleni në shtëpinë tuaj duke folur me dashurinë e jetës suaj, duke folur për të gjitha gjërat që as muret nuk duhet të dëgjojnë, vetëm për të vënë re se një palë e tretë po dëgjon bisedën tuaj. Ose, po i kaloni informacione kritike një kolegu ose partneri, vetëm që dikush tjetër të prekë diskutimin tuaj. Shumë njerëz kanë humbur pronat dhe paratë e tyre përmes këtyre aplikacioneve të përgjimit të zërit. Telefonat celularë janë të përsosur për komunikim, por përdoruesit duhet të dinë se rrezikojnë shkelje të privatësisë gjatë përdorimit të tyre.

3. Interneti nuk harron, as nuk është i mbushur ndonjëherë

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

Personat e famshëm të showbizit kanë qenë kryesisht në fund të rrjedhjeve të të dhënave dhe dokumenteve në internet. Megjithatë, kjo është vetëm për shkak të statusit të tyre dhe pozitave që ata marrin në komunitet. Shumë njerëz kanë parë fotografi, video ose audio, të cilat më mirë do t'i mbanin në rrjet dhe larg kontrollit të tyre. Rastet e ish-ëve të hidhur që ekspozojnë lakuriqësinë e partnerëve të tyre dikur vazhdojnë të tronditin internetin edhe sot.

Përpara përparimeve masive teknologjike, partnerët intimë, udhëheqësit dhe njerëzit me ndikim nuk kishin internet për t'u shqetësuar. Në këtë pikë, ata do ta vinin në shesh të vetëm pa i ajrosur rrobat e tyre të pista në publik nëse dikush kishte një problem me dikë. Pa dyshim, teknologjia ka përmirësuar komunikimin së bashku me aspektet e tjera të jetës. Por duke vepruar kështu, ajo i ka vënë shumicën e njerëzve në mëshirën e njerëzve të tjerë, vetëm për të shmangur shfaqjen e dokumenteve, fotografive, audios ose videove të tyre private në internet. Pjesa më shkatërruese është se është shumë e lehtë të "rrjedhësh" përmbajtje në internet që pothuajse nuk gjurmohet. Pasi të jetë aty, nuk fshihet kurrë me të vërtetë.

4. Cookies në internet

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

A keni shfletuar ndonjëherë internetin dhe keni filluar të shihni e-maile ose reklama që ju shtyjnë të blini ose të abonoheni në një buletin të ngjashëm me përmbajtjen që keni shfletuar? Për shembull, nëse jeni duke kërkuar për modelet më të fundit të markës suaj të preferuar të televizorit, menjëherë filloni të shihni reklama për ofertat më të mira televizive. Edhe pse kjo nuk është krejtësisht e keqe, si i dinin reklamuesit interesat tuaja? Përgjigje e thjeshtë: biskota!

Kur vizitoni një faqe interneti dhe ju kërkon të “lejoni ose refuzoni cookies”, pronari i faqes thjesht “kërkon leje” për të monitoruar aktivitetet tuaja në internet. Pyetja mbetet: çfarë informacioni më shumë mbledhin cookies? Në fakt, ka disa faqe që nuk mund t'i shfletoni pa pranuar skedarët e skedarëve - ndihet sikur të tregtoni privatësinë tuaj për diçka tjetër.

5. As video-konferencat, uebinarët dhe aplikacionet e bisedës nuk ndihmojnë shumë

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

Zoom është një nga platformat më të njohura të telekonferencave. Ajo fitoi famën e saj kur shumicës së njerëzve iu kërkua të punonin nga shtëpia. Për të qenë i drejtë, ai i ndihmon kolegët të komunikojnë në mënyrë efektive dhe të mbajnë kompanitë në përputhje me qëllimet e tyre. Megjithatë, siç e dini, ka një çmim për çdo gjë. Për këtë dhe aplikacione të ngjashme, çmimi është privatësia juaj.

Kaq shumë raste të sikletshme janë parë që kur këto aplikacione telekonferencash u bënë një gjë. Për shembull, një anëtar i respektuar i familjes dhe një kompani mund të jetë i zënë duke iu drejtuar kolegut të tyre vetëm që një anëtar i familjes të fillojë të kërcejë gjysmë lakuriq në sfond, pa e ditur që kamera është ndezur. Në një rast të tillë, nuk është faji i askujt; njëri duhet të punojë dhe tjetri duhet të jetojë jetën e tij më të mirë në shtëpi.

6. Ndjekja GPS

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

GPS është një akronim për Sistemin e Pozicionimit Global. Duke pasur parasysh se është i disponueshëm globalisht dhe mundësohet nga satelitët botërorë, njerëzit mbështeten tek ai për të udhëtuar kudo që duan. GPS është direktoria moderne, vetëm se është më e avancuar dhe kushdo që ka një pajisje inteligjente mund ta përdorë atë. Ne mund të vazhdojmë gjithë ditën për përfitimet e këtij sistemi dhe ende të mos i shterojmë ato. Megjithatë, shqetësimi ynë vjen kur privatësia hidhet nga dritarja. Kur përdorni telefonin inteligjentë, është "normale" të shihni një kërkesë që ju pyet, "aplikacioni X dëshiron të hyjë në vendndodhjen tuaj" dhe ju pyesni veten pse.

Zakonisht, autoritetet përdorin GPS për të gjetur njerëzit me interes dhe për të gjurmuar lëvizjet e tyre. Në të njëjtën frymë, njerëzit keqdashës mund të prekin pajisjet inteligjente të viktimave të tyre dhe t'i ndjekin ato kudo. Ata madje mund të gjurmojnë makinat e tyre dhe makinat e tjera me gjurmues të thjeshtë GPS. E thënë thjesht, GPS dhe privatësia nuk shkojnë së bashku.

7. Privilegjet e pakontrolluara të ofruesve të shërbimeve të internetit

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

Ofruesit e shërbimeve të internetit, të njohur gjerësisht si ISP, u ofrojnë klientëve një lidhje interneti me një kosto. Klientët më pas përdorin internetin e ofruar për të shfletuar, punuar ose argëtuar veten, por jo pa syrin vigjilent të ISP-ve. Nuk është për t'u habitur që ju mund të vizitoni një sajt dhe t'ju thuhet se nuk mund të hyni në të ndërsa lidhja juaj e internetit është e ndezur dhe punon në platforma të tjera; kjo është ndoshta sepse ISP-ja juaj ju ka bllokuar të hyni në të.

ISP-të mund të tregojnë adresën tuaj IP dhe të shohin faqet që vizitoni. Kush do të thotë se nuk mund të hyjnë në informacionin tuaj privat nëse dëshirojnë? Fatkeqësisht, për të shfrytëzuar funksionin e plotë të teknologjisë, është pothuajse e pashmangshme që ne të heqim dorë nga një farë mase e privatësisë sonë.

8. Aplikacionet e desktopit në distancë

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

Aplikacionet e desktopit në distancë si TeamViewer dhe AnyDesk janë bërë jashtëzakonisht të dobishme, veçanërisht pasi pandemia tronditi botën. Ato ju lejojnë të aksesoni kompjuterin tuaj nga distanca, duke siguruar një lidhje të mirë interneti. Në këtë mënyrë, kolegët mund të punojnë në distancë, ose ju mund të përdorni skedarë dhe dokumente jetike edhe nëse nuk e keni pajisjen me vete.

Siç pritej, duhet të hiqni dorë nga privatësia që këto aplikacione të funksionojnë në mënyrë optimale. Për shembull, nëse çiftoni kompjuterin tuaj me një koleg për qëllime pune, personi tjetër mund të aksesojë dhe të ndryshojë shumicën e funksioneve në kompjuterin tuaj (duke përfshirë ato që nuk kanë lidhje me punën). Edhe nëse personi me të cilin po punoni do të pretendonte se nuk kishte parë diçka në kompjuterin tuaj, do ta kishte.

9. Regjistrimet audio

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

Regjistruesit audio janë një nga pushtuesit më të mëdhenj të privatësisë në historinë e zhvillimeve teknologjike. Njerëzit kanë pasur biseda me bashkëmoshatarët e tyre ose anëtarët e familjes që ata mendonin se ishin konfidenciale, vetëm që ata të gjenin atë që thanë në duart ose dhomat e gabuara. Regjistruesit e zërit u krijuan fillimisht për të ndihmuar gazetarët të regjistrojnë lajmet dhe bizneset të kujdesen për klientët e tyre. Megjithatë, me kalimin e kohës, njerëzit keqdashës zbuluan se mund t'i përdornin këto pajisje për të zhvatur ose kërcënuar viktimat e tyre.

Zhvillimet e shpejta teknologjike tani lejojnë disa aplikacione komunikimi si "WhatsApp" të regjistrojnë dhe dërgojnë shënime zanore. Megjithatë, regjistrimet shpesh kanë rënë në duar të gabuara, duke shkaktuar siklet dhe telashe të patreguara për pronarët. Zëri i regjistruar është i ndryshëm nga bisedat ballë për ballë në shumë aspekte.

10. Ndjekja e mediave sociale

10 mënyrat se si teknologjia po "gllabëron"

Dhe tani te fajtori më domethënës; mediat sociale. Siç qëndron, mbi 4.2 miliardë njerëz në mbarë botën përdorin platforma të ndryshme të mediave sociale, ku të gjithë kërkojnë që përdoruesit të heqin dorë nga një nivel i privatësisë së tyre. Kërkesa minimale është një adresë e-maili ose një numër telefoni celular, por nuk ka asnjë kufi se sa nga privatësia juaj mund të pushtojnë.

Për shembull, "Facebook"-u u lejon përdoruesve të ngarkojnë fotot e tyre, të postojnë video dhe të komentojnë postimet e njerëzve të tjerë. Ndërsa kjo mund të duket e padëmshme, shumica e përdoruesve zakonisht nuk e kuptojnë se bëhet më i lehtë gjurmimi duke ofruar detaje personale. Sa më shumë që postojnë, aq më shumë hedhin poshtë privatësinë e tyre. E dhimbshme është se sapo diçka shfaqet në rrjetet sociale, ajo nuk mund të fshihet kurrë, edhe nëse ju krijoni iluzionin se e keni bërë këtë. Ekziston gjithmonë një mënyrë përmes së cilës dikush mund të marrë përmbajtjen tuaj të përbashkët. Përfundimi është se mediat sociale nuk kanë privatësi; ju mund të kufizoni vetëm sa jepni./CNA.al Burimi: Lirverse.com

Lajmet e fundit nga