LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Kur e dha njerëzimi puthjen e parë? 

21 Maj 2023, 18:06, Kuriozitete CNA

 Kur e dha njerëzimi puthjen e parë? 

Puthja më e hershme e regjistruar njerëzore daton 4500 vjet më parë në Lindjen e Mesme të lashtë, një mijëvjeçar më herët se sa mendohej më parë nga shkenca. 

Sipas shkencëtarëve, ka dëshmi se puthja si praktikë ka ekzistuar në disa nga shoqëritë më të hershme të Mesopotamisë, siç dëshmohet nga të dhënat e shkruara në tekstet e lashta nga viti 2500 para Krishtit. 

Në një artikull të botuar në revistën shkencore Science , studiuesit citojnë prova se puthja mund të ketë kontribuar në përhapjen e sëmundjeve orale si ftohja e zakonshme. 

Edhe pse kërkimet tregojnë se puthja mes miqve apo të njohurve ishte një sjellje e zakonshme mes njerëzve të kohës dhe gjeografisë, puthja si shenjë e tërheqjes seksuale nuk ishte një praktikë universale. Për studiuesit që studiuan tekste të lashta dhe botime më moderne, puthja midis të dashuruarve ndodh - dhe ndodhi mijëra vjet më parë - në shoqëri me klasa të ndryshme shoqërore. 

Puthja e parë

Përmendja e parë e një puthjeje me një pikënisje erotike/seksuale gjendet në një dorëshkrim indian të epokës së bronzit, që daton rreth vitit 1500 para Krishtit. Rreth pesëqind vjet më vonë, një sjellje e ngjashme përshkruhet në epikën indiane " Mahabharata ", me studiuesit që fillimisht besuan se puthja u përhap në mbarë botën nga kjo pikë nisjeje gjeografike dhe kohore.

Tekstet nga Mesopotamia e lashtë tregojnë se puthja ishte një sjellje që ndodhte rreth vitit 2500 para Krishtit (d.m.th., një mijëvjeçar më herët se sa mendohej më parë) midis çifteve të martuara, megjithëse ishte gjithashtu një shenjë e dëshirës ose dashurisë për një person të pamartuar. 

"Në Mesopotaminë e lashtë, siç quhej zona ku jetonin qytetërimet e hershme njerëzore midis lumenjve Tigër dhe Eufrat, ku sot ndodhen Iraku dhe Siria, njerëzit shkruanin me shkrim kuneiform në pllaka balte," shpjegon Dr Troels Pank Arbol, specialist në historinë mjekësore të Mesopotamisë. në Universitetin e Kopenhagës. 

"Shumë nga këto pllaka balte kanë mbijetuar deri më sot dhe përmbajnë shembuj të qartë se si puthja konsiderohej pjesë e intimitetit romantik në lashtësi , por edhe një shenjë miqësie dhe marrëdhënieje midis familjeve," shton ai. 

“Rrjedhimisht, puthja nuk duhet të konsiderohet një zakon që e ka origjinën ekskluzivisht në një rajon dhe prej andej është përhapur në mbarë botën . Përkundrazi, duket se është praktikuar në shumë kultura të lashta gjatë shumë mijëvjeçarëve”, argumenton ai./Përshtatur nga CNA.al

Lajmet e fundit nga