LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

6 muzetë më të vegjel në botë

27 Prill 2023, 16:06, Kuriozitete CNA

6 muzetë më të vegjel në botë

1.  MICRO, San Francisko

Shumica e këtyre muzeve të vegjël janë pikërisht kjo: një ekspozitë shumë e vogël në një ndërtesë shumë të vogël, duke u fokusuar në një temë (shpesh goxha estorike). MICRO është pak më ndryshe. Kuratorët që qëndrojnë pas projektit e përshkruajnë atë si një "flotë muzesh të gjatë me gjashtë këmbë". Me fjalë të tjera: është një ushtri e tërë minigalerish, të përhapura në të gjithë qytetin. Temat përfshijnë molusqet, shkencën e lëvizjes së përhershme dhe politikën e kujdesit. 

6 muzetë më të vegjel në botë

2.  Muzeum, Nju Jork

Muzeum është një 'muze modern i historisë natyrore'. Kjo do të thotë se nuk do të gjeni këtu ekspozita dinosaurësh dhe skelete hominidësh. Shikoni në këtë ish-bosht ashensori dhe në vend të kësaj do të gjeni objekte të përditshme, nga një buton Amazon Dash për Doritos sipas kërkesës deri te transkriptet e mesazheve të fundit me tekst që njerëzit kanë marrë nga njerëzit e dashur. Është një koleksion i çuditshëm, çuditërisht lëvizës, i artikujve në dukje të palidhura që mund t'i shfletoni fjalë për fjalë në çdo kohë të ditës.

6 muzetë më të vegjel në botë

3.  Muzeu Warley, MB

Warley është një fshat i vogël në West Yorkshire në Britani. Mund të mos jetë në krye të listës suaj Britania, por ky muze mund t'ju bindë të bëni një devijim. Të vendosura brenda kutisë tradicionale të telefonit të kuq, ekspozitat në ndryshim janë krijuar nga banorët e fshatit dhe momente të hollësishme në historinë e Warley, si lidhjet e tij të pamundura me një fabrikë birre në Kinë. Dyshemeja e kutisë së telefonit është e mbuluar me mozaikë të bërë nga qeramika e gjetur në kopshtet aty pranë. Më e mira nga të gjitha, është pikërisht pranë pijetores – duke ju dhënë të gjithë përbërësit për një ditë të rëndësishme britanike.  

6 muzetë më të vegjel në botë

4.  Muzeu Etno, Xhepçishtë, Maqedonia e Veriut

Vetëm një vizitor në të njëjtën kohë mund të hyjë në këtë muze të mrekullueshëm etnografik. Ashtu si një garazh veçanërisht i larmishëm dhe mbresëlënës i babait, Muzeu Etno është i mbushur plot me më shumë se një mijë objekte. Shumica janë sende maqedonase nga fundi i shekullit të nëntëmbëdhjetë dhe fillimi i shekullit të njëzetë, por do të gjeni gjithashtu mbetje qeramike që datojnë më shumë se pesë mijëvjeçarë. Vetëm mos prisni të zbuloni shumë informacione: objektet flasin vetë.

6 muzetë më të vegjel në botë

5.  Muzeu William Burke, Edinburg

Në banakun në dyqanin The Cadies & Witchery Tours, do të gjeni një 'muze' me një ekspozitë të vetme dhe të frikshme: një kartë të vogël vizitore, e bërë nga lëkura e një vrasësi famëkeq të Edinburgut. Gjuajtësi Viktorian, William Burke, i shiste trupat e viktimave të tij një profesori universiteti të paditur dhe përfundimisht u ekzekutua për krimet e tij. Kjo relike e tmerrshme është një testament për një pjesë veçanërisht të errët të historisë së qytetit - hidhini një sy nëse jeni duke kaluar.

6 muzetë më të vegjel në botë

6.  Efekti Faraday, Londër

Michael Faraday zbuloi elektromagnetizmin, dhe kjo nga ana tjetër çoi në marrjen e energjisë elektrike në pjesën më të madhe të botës. Faleminderit njeri! Ky muze i vogël - në thelb një strehë - është vendosur në një anketë të thjeshtë në Londër, afër vendit ku Faraday punoi për më shumë se 30 vjet. Shkoni brenda dhe do të gjeni një rikrijim të punëtorisë së shkencëtarit. Muret janë të veshura me dokumente historike, vizatime teknike dhe, pra, mjete peshkimi. Ndihet çuditërisht e qetë brenda, kështu që shkoni këtu për t'i shpëtuar rrëmujës së qytetit. 

6 muzetë më të vegjel në botë

07:59 Kuriozitete sara novak

Si evoluuan njerëzit?

Rreth 6-8 milionë vjet më parë, në thellësi të pyjeve ...

Lajmet e fundit nga