LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Ku u ndërtua Arka e Noes?

20 Prill 2023, 08:36, Kuriozitete CNA

Ku u ndërtua Arka e Noes?

Nga historia biblike e Arkës së Noes deri te teoritë moderne, një pyetje ka mbetur ende pa përgjigje: Ku u ndërtua ajo? Shumë historianë dhe studiues kanë spekuluar mbi vendndodhjen e saj të vërtetë. Por nuk ka ende asnjë provë përfundimtare se ku është ndërtuar ajo.

Përmbytja e Madhe është një ngjarje e madhe që shfaqet në shumë tekste fetare, nga Bibla dhe Kurani dhe madje edhe Eposi i Gilgameshit, i cili daton të paktën që në vitin 2100 Para Erës Sonë. Ajo përshkruhet si një përmbytje globale, e cila e mbulon të gjithë planetin me ujë dhe i shfarosi të gjitha krijesat e gjalla.

Sipas rrëfimeve biblike, përmbytja u shkaktua nga zemërimi i Zotit dhe zgjati 40 ditë e 40 netë. Sipas traditës islame, Zoti e dërgoi përmbytjen si përgjigje ndaj mëkateve njerëzore.

Ashtu si me çdo histori të lashtë, ka shumë teori se pse ndodhi kjo ngjarje kataklizmike. Disa besojnë se ishte një ndëshkim hyjnor për mëkatet e njerëzimit ose një akt gjykimi kundër fuqive shtypëse. Ndërkohë të tjerë e konsiderojnë atë një formë pastrimi apo një rilindjeje të shkaktuar nga fatkeqësitë natyrore si cunami ose tërmetet.

Cilido qoftë shkaku i saj, një gjë është e sigurt: Përmbytja e Madhe la një gjurmë të pashlyeshme në histori, dhe mbetet ende e mbuluar me mister. Për të zbuluar të vërtetën që fshihet pas kësaj ngjarjeje katastrofike, duhet t‘u hedhim një vështrim më të afërt përshkrimeve të saj në tekste të ndryshme fetare.

Në shumicën e versioneve të tregimit, Noes i jepen udhëzime nga Zoti që të ndërtojë një arkë nga druri dhe ta mbulojë me katran, për shkak të një përmbytjeje të afërt që do të shkatërrojë çdo krijesë të gjallë në Tokë. Më pas, e mbush arkën e tij me 2 kafshë nga çdo specie - 7 çifte kafshësh të pastra dhe 1 çift kafshësh të papastra - përpara se të niset në udhëtimin e tij nëpër ujëra të trazuara.

Ku u ndërtua Arka e Noes?

Po ashtu, historia përmend detaje të tjera që na lejojnë të spekulojmë rreth vendndodhjeve të mundshme të kantierit të ndërtimit të Arkës së Noes. Për shembull malet që ndodhen mjaftushëm afër për të pasur një qasje të lehtë, por mjaftueshëm lart mbi nivelin e detit për t’u mbijetuar ujërave të përmbytjes.

Po ashtu do të këtë pasur një bollëk burimesh si druri; dhe ujë të bollshëm aty pranë ku ai mund të lundronte më pas. Këto të dhëna mund të na ndihmojnë të zbulojmë se ku qëndronte dikur ky objekt biblik, nëse vërtet ka ekzistuar ndonjëherë!

Arka e Noes është një histori e dashur, e cila që është përcjellë me shekuj dhe vazhdon të jetë burim frymëzimi për shumë njerëz. Ajo konsiderohet si një shembull i besnikërisë, këmbënguljes dhe shpresës, duke na treguar se pavarësisht nga sfidat me të cilat mund të përballemi, Zoti do të sigurojë gjithmonë mbrojtje.

Ndërsa vetë arka mund të jetë shkatërruar gjatë përmbytjes, trashëgimia e saj jeton në zemrat dhe mendjet tona, duke na kujtuar se Zoti është gjithmonë aty për të na udhëhequr edhe në kohërat më të errëta. Rrëfimi i Arkës së Noes ka pasur një ndikim të jashtëzakonshëm në tekstet fetare gjatë historisë.

Simbolika e tij shërben si një kujtesë se pavarësisht nga çdo shkatërrim apo vuajtje që mund të përjetojë njerëzimi, mund të gjejmë ende ngushëllim te besnikëria dhe besimi i njerëzve te premtimet e Perëndisë. Vendndodhja më e përmendur është mali Ararat në Turqinë e sotme.

Ky vend besohet të jetë vendi i prehjes së Arkës së Noes për shkak të afërsisë së saj me Mesopotaminë, ku një përmbytje e madhe përmendet në shumë tekste fetare. Ajo është gjithashtu shtëpia e dy majave që janë më shumë se 4900 metra të larta, duke i bërë ato një vend ideal për një anije të madhe si Arka e Noes.

Ku u ndërtua Arka e Noes?

Një vend tjetër i mundshëm për Arkën e Noes është rajoni i Detit të Zi. Disa studiues argumentojnë se kjo zonë dikur ishte pjesë e një hapësire shumë më të madhe detare, e cila shtrihej nga Mesdheu deri në Iran dhe Irak. Pra madhësia e saktë e asaj që disa besojnë se ishte Përmbytja e Madhe, e përshkruar në tekstet e lashta.

Fushat e Shinarit pranë lumenjve Tigër dhe Eufrat, janë një tjetër vendndodhje e mundshme e sugjeruar nga studiues që besojnë se ajo mund të ketë qenë pjesë e një hapësire shumë më të madhe, përpara se të zvogëlohej për shkak të një përmbytjeje të ngjashme me atë të përshkruar në tekstet e lashta.

Po ashtu, ky rajon kishte qasje te shumë burime si druri dhe katrani, dhe është shumë pranë Mesopotamisë, dhe mund të jetë përdorur si një pikë nisjeje për një arkë të drejtuar drejt malit Ararat ose destinacioneve të tjera. Gjiri i Akabas në Jordani është propozuar gjithashtu si një vend tjetër i mundshëm për ndërtimin e Arkës së Noes, për shkak të vendndodhjes së tij pranë Egjiptit dhe Mesopotamisë dhe bollëkut të furnizimeve me dru.

Deti Mesdhe është një vend tjetër i mundshëm i sugjeruar nga disa studiues. Por ai nuk ka trupa ujorë të njohur brenda këtij rajoni të madh (ose mjaftueshëm të thellë) për një arkë si ajo e Noes.

Së fundi, disa sugjerojnë se Amerika mund të ketë qenë një vend i mundshëm për shkak të disponueshmërisë së saj të drurit gofer, që nuk gjendej askund tjetër në Tokë në atë kohë. Amerika do të kishte qenë një zgjedhje ideale nëse anija e Noes do të kishte lundruar përtej Oqeanit Atlantik dhe jo thjesht duke u ngecur në tokë diku rreth malit Ararat ose diku tjetër në Azi apo Evropë./ Përshtatur nga CNA.al

07:59 Kuriozitete sara novak

Si evoluuan njerëzit?

Rreth 6-8 milionë vjet më parë, në thellësi të pyjeve ...

Lajmet e fundit nga