LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

A mund të sjellë paraja lumturi? Çfarë tregon hulumtimi i ri  

23 Maj 2023, 15:00, Kuriozitete CNA

A mund të sjellë paraja lumturi? Çfarë tregon

A mund të thotë dikush me siguri nëse paratë sjellin lumturi? A ka ndonjë vlerë... specifike lumturia njerëzore? Kjo është një pyetje që filozofët, ekonomistët dhe shkencëtarët socialë janë përballur dhe përpiqen t'i përgjigjen për dekada të tëra. 

Në hulumtimin e ri të kryer nga ekonomisti fitues i çmimit Nobel, Daniel Kahneman, së bashku me Matthew Killingsworth nga Universiteti i Pensilvanisë, ata tregojnë një këndvështrim të ri mbi këtë pyetje dhe ndoshta njërën anë të përgjigjes nëse paraja blen lumturinë. Në fakt, Killingsworth në kërkimin e tij në vitin 2021, kishte zbuluar se lumturia ka një "tavan" prej 200,000 dollarë dhe jo 75,000 dollarë. 

Dy studiuesit vendosën të bashkojnë forcat për të zbuluar më në fund se çfarë është e vërtetë dhe nëse lumturia ndalet në një shumë parash apo jo. Në studimin e tyre të ri, dy studiuesit shqyrtuan 33,391 të rritur të moshës 18 deri në 65 vjeç, të cilët jetojnë në Shtetet e Bashkuara, punojnë dhe raportojnë të ardhura prej të paktën 85,000 dollarë në vit.

Për të matur lumturinë e tyre, pjesëmarrësve iu kërkua të raportonin ndjenjat e tyre në kohë të rastësishme gjatë ditës përmes një aplikacioni të veçantë smartphone të quajtur "Track Your Happiness".

Studimi, i botuar marsin e kaluar në Proceedings of the National Academy of Sciences of USA, arriti në dy përfundime kryesore. Së pari, se lumturia vazhdon të rritet me të ardhurat – edhe kur ato janë rritur shumë –  dhe së dyti, se paratë sjellin lumturi. Megjithatë, studiuesit zbuluan gjithashtu se të jesh i pasur nuk e larguan pakënaqësinë. 

Gjetjet e tyre të reja tregojnë se, për shumicën e njerëzve, lumturia përmirësohet me të ardhura më të larta, deri në 500,000 dollarë në vit. Megjithëse pjesëmarrësit mbi këto të ardhura ishin të pakët.

Konkretisht, rreth 20% e pjesëmarrësve ndiheshin më pak të pakënaqur duke fituar më shumë para, por kjo ishte vetëm deri në një pikë, duke rezultuar që ndjenjat negative të mos zhdukeshin për shkak të pasurisë së tyre. Në pjesën më të madhe, njerëzit ndihen më të lumtur dhe më të lumtur kur fitojnë më shumë para./Përshtatur nga CNA.al

 

Lajmet e fundit nga