LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Nga Rose dhe Jack te pasagjerët e klasit të parë, sa e saktë është historia e “Titanik” në film?

1 Janar 2022, 21:30, Kuriozitete CNA
Nga Rose dhe Jack te pasagjerët e klasit të parë, sa e saktë

Një nga prodhimet më të suksesshme kinematografike në vitet 1990 ishte “Titanic”.

Por sa i saktë ishte ky film në bazën e historisë?

Më poshtë do të lexoni fragmente të historisë që janë trilluar.

Rrëfimi që drejton komplotin e “Titanic” është historia e Jack Daëson (Leonardo DiCaprio) dhe Rose Deëitt Bukater (Kate Ëinslet). Historia e dy të dashuruarve të kryqëzuar – Jack një vagabond i varfër por ambicioz që udhëton në klasin e tretë, Rose një pasagjer i klasit të parë që pengohet nga pritshmëritë e familjes së saj

Jack dhe Rose nuk ishin të vërtetë, sipas historisë, dhe në të vërtetë, listat e plota të emrave të pasagjerëve që lundruan në anije janë të disponueshme në internet, nëpërmjet Titanic Facts. Një inspektim i afërt i njërës prej atyre listave zbulon se askush që mbante asnjërin nga këta emra nuk ishte në anije, as nuk kishte njeri me emrin Cal Hockley, personi me të cilin Rose pritej të martohej.

Vlen të përmendet se është e pamundur të thuhet nëse ndonjë pasagjer aktual i klasit të tretë dhe i klasit të parë ra në dashuri me njëri-tjetrin në atë udhëtim të shkurtër, ashtu siç bënë Jack dhe Rose; nëse e kanë bërë, historia e tyre humbet në histori.

Siç vë në dukje Historia, Cameron donte të sigurohej që rrëfimi i Jack dhe Rose të ishte përballur me historitë e njerëzve të vërtetë që lundruan në Titanikun, dhe në veçanti, pasagjerëve të klasit të parë. Shumë prej atyre historive përshkruhen në ekran pak a shumë saktësisht siç besohet se kanë luajtur historitë e tyre, megjithëse në disa raste historitë e pasagjerëve të mbijetuar nuk përputhen gjithmonë në mënyrë të përsosur me portretizimin në ekran.

Megjithatë, disa histori të pasagjerëve, siç përshkruhen në film, besohet se janë jo edhe aq reale. Për shembull, Margaret Broën (Kathy Bates) ishte një pasagjere e vërtetë e klasit të parë, e cila e bindi kapitenin e varkës së saj të shpëtimit të mbushur me pak, të kthehej dhe të shpëtonte më shumë pasagjerë. Në mënyrë të ngjashme, filmi përshkruan dy pasagjerë të klasit të parë, një burrë dhe një grua të moshuar, të shtrirë në shtratin e tyre në një përqafim ndërsa ujërat i rrethojnë. Ata ishin Isador dhe Ida Strauss, sipas Cinema Blend, të cilët refuzuan trajtimin e veçantë dhe zgjodhën të vdisnin me qindra pasagjerë të tjerë.

Anëtarë të ndryshëm të ekuipazhit u përshkruan gjithashtu, me shkallë të ndryshme saktësie. Për shembull, vdekja e kapitenit Edëard Smith (foto më lart) mund të mos ketë ndodhur siç përshkruhet në film. Konkretisht, filmi e tregon atë duke qëndruar në urë dhe duke zbritur me anijen, kur në fakt, ai mund të jetë hedhur në oqean në përpjekje për të shpëtuar pasagjerët e tjerë.

Në një shembull të një përkushtimi ekstrem ndaj detajeve që shumica dërrmuese e shikuesve nuk do t’i vinte re – një astronom ndihmoi regjisorin James Cameron të zgjidhte një gabim që kishte bërë duke përshkruar yjet në qiell.

Një skenë përshkruan Rose-n duke notuar mbi një copë druri, yjet në qiellin pa re që shkëlqejnë pas saj.

Astronomi vuri në dukje se pozicioni në yjet në qiell atë natë do të kishte qenë ndryshe nga sa ata ishin paraqitur në ekran.

Fatkeqësisht, Tyson e vuri re vetëm teksa shikonte një ribotim special 15 vjet pas faktit. Megjithatë, ai i dërgoi Cameron një email “të çuditshëm” (siç e përshkroi drejtori). ‘Në rregull, më dërgoni yjet e duhur për atë kohë dhe unë do ta vendos në film.” Sigurisht, kur filmi u ri-publikua në vitin 2012 në 3D, dhe në të vërtetë, për të gjitha printimet dhe ripublikimet e mëvonshme, skena ka përshkruar hartën e saktë të yjeve të ofruar nga Tyson/ grunge.com/S.K-CNA.al

Lajmet e fundit nga