LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Metoda e re që frenon 95% përhapjen e COVID-19

5 Dhjetor 2021, 08:01, Lifestyle CNA
Metoda e re që frenon 95% përhapjen e COVID-19

Një çamçakëz antiviral i projektuar posaçërisht mund t?i shtohet kërkimit të mjeteve efektive për ndalimin dhe çrrënjosjen e pandemisë.

A mund të nënkuptojë një çamçakëz fundin e pandemisë COVID-19? Shkencëtarët amerikanë po krijojnë një çamçakëz posaçërisht për të kontrolluar koronavirusin SARS-CoV-2. Dr. Grace C Roberts shpjegon se si funksionon dhe përgjigjet se çfarë duhet të presim.

Pyetja pas çamçakëzit të parë me aktivitet antiviral ishte nëse përqendrimi i lartë i provuar i virusit në pështymën e pacientëve me infeksion COVID-19 mund të reduktohej në një mënyrë të thjeshtë, duke ndihmuar kështu në kufizimin e përhapjes.

Në fund të fundit, kjo nuk është hera e parë që çamçakëzë të veçantë përdoren për të promovuar shëndetin, veçanërisht shëndetin oral. Studimet kanë treguar se përtypja e çamçakëzit me kalcium dhe bikarbonat natriumi (sodë buke) është efektive kundër sëmundjeve orale dhe baktereve patogjene.

Sipas një studimi të publikuar në Molecular Therapy, veprimi i çamçakëzit bazohet në mekanizmat e përdorur nga koronavirusi për të hyrë në trup. Në veçanti, virusi përdor enzimën konvertuese angiotensin-2 (ACE-2), një proteinë specifike në sipërfaqen e qelizave specifike në trup. Studiuesit prodhuan një çamçakëz me përqendrime të larta të proteinave të tilla nga bimët, me qëllim që të lidhnin virusin me to dhe jo me qelizat e gojës, duke reduktuar kështu ngarkesën virale në zgavër.

Për të kontrolluar veprimin e tij, ata mblodhën mostra të pështymës nga pacientët me koronavirus dhe i përzien me copa pluhuri të çamçakëzit. Rezultatet treguan se nivelet e virusit në pështymë u reduktuan.

Vetëm 5 mg çamçakëz redukton ndjeshëm hyrjen e virusit në qeliza, ndërsa 50 mg redukton ngarkesën virale me 95%. Për më tepër, formulimi rezultoi efektiv kundër një pseudovirusi të padëmshëm me një strukturë të ngjashme me virusin korona për sa i përket majës së proteinës, duke e penguar atë të hyjë në qeliza, shkruan ABC News .

Ky është një studim fillestar i cili nuk kryhet në kushte reale por në kushte laboratorike. Mjedisi oral mund të ndryshojë midis pacientëve, kështu që lindin pyetje nëse ndryshimet në temperaturë dhe diversitetin mikrobik do të ndikojnë në efektivitetin e çamçakëzit.

Nuk dihet nëse çamçakëzi do të ishte efektiv kundër varianteve dhe mutacioneve siç është Omicron, megjithëse është qetësuese që shtamet e reja përdorin të njëjtin mekanizëm për të infektuar qelizat.

Çamçakëzi është krijuar për të reduktuar rrezikun e transmetimit nga bartësi i koronavirusit që e përtyp atë tek individët e shëndetshëm dhe jo si një masë paraprake për individët jo të infektuar. Megjithatë, derisa kërkimet e mëtejshme të konfirmojnë suksesin e formulimit inovativ, Dr. Roberts arrin në përfundimin se ai mund të veprojë si një masë mbrojtëse shtesë gjatë procedurave dentare, por edhe në kombinim me masa të tjera si përdorimi i maskës.

Lajmet e fundit nga