LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Monika Kryemadhi lëshon Tiranën, por Petrit Vasili nuk bëhet dot deputet

21 Qershor 2021, 13:30, Politikë CNA
Monika Kryemadhi lëshon Tiranën, por Petrit Vasili nuk bëhet dot

Monika Vendosi!

Nuk do ta pranojë mandatin qe i dhanë votuesit e Tiranës.

Por çfarë thotë Kodi Zgjedhor? Kujt i kalon mandati i Kryemadhit në Tiranë?

Çështja rregullohet nga Neni 163 i Kodit Zgjedhor që përcakton hapat që ndiqen në shpërndarjen e mandateve për kandidatët fitues të listës.

Menjëherë pas përfundimit të llogaritjes së rezultatit, KQZ-ja përllogarit shpërndarjen e mandateve për kandidatët fitues për secilin subjekt.

Shpërndarja e mandateve fillon me rend zbritës, në bazë të renditjes së tyre në listën e dorëzuar në KQZ, duke filluar nga numri rendor një, si dhe numrit të votës parapëlqyese të secilit kandidat bazuar në procedurat dhe kriteret vijuese.

Veprimi i parë sipas Kodit zgjedhor është vlerësimi i kandidatëve që kanë thyer herësin.

Në fillim përfitojnë mandat kandidatët që kanë marrë një numër votash parapëlqyese më të madh se herësi që del nga pjesëtimi i numrit të votave të subjektit me numrin e mandateve të fituara nga subjekti. Ky është rasti i Fatmir Xhafajt në Tiranë.

Fatmir Xhafaj u rendit në listën fituese, menjëherë sapo u përcaktua numri i mandateve që kishte marrë Partia Sovialiste në Tiranë.

Pas shterimit të zëvendësimit të kandidatëve, shpërndarja e mandateve vijon me kandidatët e mbetur sipas numrit rendor të listës.

Në këtë moment të zbatimit të Kodit Zgjedhor rezulton që zonja Kryemadhi mban 2 mandate. Mandatin e Tiranës dhe të Fierit.

Kodi parashikon që kandidatët e mbetur të listës, që nuk përfitojnë mandate ri-renditen në bazë të numrit të votave parapëlqyese, duke filluar nga numri më i lartë i votave.

Kjo do të thotë që në momentin, që sipas hapave procedurialë të Kodit, ka rezultuar që Monika Kryemadhi ka dy mandate, atë të Fierit dhe Tiranës, gjithë lista e kandidaturave përtej zonës fituese (ku ndodhet Petrit Vasili), është ri-renditur.

Nga ri-renditja Petrit Vasili nuk mund të marrë mandatin e deputetit të lëshuar nga zonja Kryemadhi për motivin e thjeshtë: Petrit Vasili është shumë pak i votuar.

Nga ana tjetër, Monika Kryemadhi është grua, ndaj për aq sa dihet nuk mund të zëvendësohet nga Petrit Vasili që nuk është grua.

Ajo që përcakton gjithçka është radha e veprimeve që duhet të ndjekë KQZ sipas Kodit Zgjedhor.

Sipas Kodit Zgjedhor:

– Veprimi i parë është numërimi i votave për subjektin dhe nxjerrja e numrit të mandateve për çdo subjekt.

– Veprimi i dytë është numërimi i votave parapëlqyese dhe ngjitja lart në zonën fituese të kandidatëve që kanë thyer herësin.

– Veprimi i tretë është ri-rrjeshtimi i kandidaturave në zonën jofituese, ku përfshihen edhe kandidatët që janë spostuar nga ata që kanë thyer herësin (rasti i Ervin Bushatit që u spostua nfa Fatmir Xhafaj).

– Veprimi i katërt është zgjedhja e mandatit të preferuar nga kryetarët e partive që janë fitues në më shumë se një qark.

– Veprimi i pestë pasi kryetari i partisë zgjedh mandatin që do rë mbajë, është dhënia e mandatit kandidatit që ka më shumë vota, siç rezulton nga ri-rrjeshtimi.

Që kjo është radha e veprimeve është e qartë dhe del nga arsyetimi i thjeshtë.

Ervin Bushati, i spostuar nga Fatmir Xhafaj, nuk mund të rrijë anash listës. Por, as të zërë vendin 21 në listë në numrin që i përkiste Fatmir Xhafajt. Kodi nuk e thotë këtë!

Ervin Bushati dhe gjithë të tjerët në zonën jofituese, ri-rreshtohen sipas numrit të votave. Këtë thotë Kodi!

Kështu, në rastin hipotetik që Rama do kishte siguruar mandat edhe në Tiranë, në momentin që do të zgjidhte cilin mandat të mbante, Bushati mund të përfitonte mandatin,  nëse në listën jofituese kishte numrin më të lartë të votave.

Por, kjo mund të ndodhë vetëm nëse ri-rrjeshtimi i kandidatëve në zonën jofituese, i paraprin zgjedhjes së Kryetarit të partisë që ka siguruar më shumë se 1 mandat, për shkak të gjendjes bë më shumë sesa një listë.

Ndaj radha duhet ndjekur me saktësi dhe përgjegjësi nga KQZ.

Nuk është më koha që Kodi të lexohet dhe zbatohet sipas qokave që duhën shpërndarë rast pas rasti.

Nëse kjo ndodh qoka kësaj radhe ka emër: quhet Petrit Vasili me 362 vota./CNA.al

Lajmet e fundit nga