LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Nga Blerta Brati/ Antitrupat në qumështin e grave të vaksinuara kundër Covid-19!

17 Qershor 2021, 14:18, Lifestyle CNA
Nga Blerta Brati/ Antitrupat në qumështin e grave të vaksinuara

Në vitin 2020, një studim i grupit cohort që përfshin 127 gra tregoi se, ndryshe nga patogjenët e tjerë viralë siç janë Zika ose citomegalovirus, transmetimi intrauterin i SARS-CoV-2 ishte jashtëzakonisht i pazakontë. Kjo mungesë e transmetimit vertikal nga nëna te fetusi u shoqërua gjithashtu nga një transferim shumë i dobët transplacentar i antitrupave anti-SARS-CoV-2, të cilat nuk lejonin mbrojtjen e të porsalindurve. Sidoqoftë, është treguar se ndërsa fëmijët preken më lehtë nga infeksioni sesa të rriturit, foshnjat janë grupmosha e foshnjave më e rrezikuar të preken nga një formë e rëndë e sëmundjes.

Në këtë kontekst, a mund të konsiderohet zhvillimi i imunitetit tek i porsalinduri përmes ushqyerjes me gji dhe qumështit të gjirit?

Në Dhjetor 2020, Izraeli filloi një program kombëtar të vaksinimit Covid-19 në të cilin kujdestarët e shendetit ishin një nga grupet përparësore. Megjithëse nuk janë botuar të dhëna të tjera në lidhje me sigurinë e vaksinës për këtë popullatë, gratë pas lindjes dhe qe ushqenin me gji i përkasin popullatave të synuara , janë inkurajuar gjithashtu të marrin vaksinën.

Përmes kësaj studimi Izraelit u përpoq të përcaktojë nëse vaksinimi i nënës çoi në sekretimin e antitrupave anti-SARS-CoV-2 në qumështin e gjirit.

Studimi i ardhshëm i grupit rekrutoi një mostër të grave me gji (ekskluzivisht ose pjesërisht) që i përkasin grupeve të vaksinuara të synuara që morën 2 doza të vaksinës Pfizer-BioNTech me 3 javë larg. Mostrat e qumështit të gjirit janë marrë para administrimit të vaksinës, pastaj një herë në javë për 6 javë, 2 javë pas dozës së parë. Tetëdhjetë e katër gra përfunduan studimin, me një moshë mesatare 34 vjeç për nënat dhe 10.32 muaj për foshnjat.

Nivelet mesatare të antitrupave specifikë SARS-CoV-2 IgA në qumështin e gjirit u rritën me shpejtësi dhe u rritën ndjeshëm 2 javë pas injeksionit të parë (raporti 2.05; p <0.001), me 61.8% të mostrave që ishin testuar pozitivë, i cili u rrit në 86.1% në java 4 (1 javë pas dozës së dytë). Nivelet mesatare mbetën të larta gjatë gjithë ndjekjes dhe deri në javën 6 65.7% e mostrave ishin pozitive. Nivelet e antitrupave specifikë IgG ndaj SARS-CoV-2 mbetën të ulta për 3 javët e para, me një rritje në javën 4 (20.5 U / mL; p = 0.004), kur 91.7% e mostrave u testuan pozitivisht, duke u rritur në 97% në javët 5 dhe 6.

Asnjë nënë ose fëmijë nuk ka përjetuar një ngjarje të rëndë anësore gjatë periudhës së studimit, dhimbja lokale ishte ankesa më e zakonshme. Katër foshnje zhvilluan ethe pas vaksinimit të nënës. Ata gjithashtu kishin simptoma të një infeksioni të traktit të sipërm respirator, duke përfshirë një kollë, e cila u zgjidh pa trajtim.

Ky studim prandaj tregoi një sekretim të rëndësishëm të antitrupave specifikë IgA dhe IgG ndaj SARS-CoV-2 në qumështin e gjirit për 6 javë pas vaksinimit. Sekretimi i IgA ishte i pranishëm 2 javë pas vaksinimit, i ndjekur nga një rritje e IgG në 4 javë (një javë pas vaksinës së dytë).

Studime të tjera tashmë kishin treguar rezultate të ngjashme në gratë me gji të infektuara me Covid-19.

Interesi për antitrupat që gjenden në qumështin e gjirit të këtyre nënave sugjeron një efekt mbrojtës të mundshëm për foshnjën.

Lajmet e fundit nga