LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E fundit!

x

Epidemiologu hedh dritë mbi shifrat e Covid-19/ Vret më pak se gripi sezonal

12 Gusht 2020, 12:45, Lifestyle CNA
Epidemiologu hedh dritë mbi shifrat e Covid-19/ Vret më pak se gripi

Epidemiologu Ilir Alimehmeti, përmes një postimi në rrjetet sociale komenton shifrat e vdekjeve të shkaktuara nga virusi i ri. Mjeku thotë se Covid-19 vret më pak se gripi i zakonshëm dhe këtë deklaratë e mbështet në të dhënat e publikuara nga Institutit i Shëndetit Publik ?Carlos III? në Madrid. Ky studim paraqet përqindja e vdekshmërisë sipas grupmoshave ndër rastet e zbuluara si dhe përqindja e vdekshmërisë e të gjitha infektimeve totale.

Të dhënat tregojnë se vdekshmëria nga Covid është shumë herë me e vogël se gripi i zakonshëm për moshat nën 50-vjeç.

Shkrimi i mjekut epidemiolog

E vërteta del gjithmonë në shesh miqtë e mi!

Është më e ngadaltë se imagjinata, por gjithmonë del në shesh herët a vonë.

Spanja u godit fort nga COVID-19 dhe ishte shteti i dytë ku shqiptarët i mbanin sytë, jo sepse ishte më mirë se Italia, por sepse për ne ishte më larg se Italia gjeografikisht dhe sociologjikisht.

Që në fillim njerëzit u tmerruan nga përqindjet e larta të vdekjeve, por harruan që shumica dërrmuese e infektimeve nuk zbuloheshin fare.

Kujdes: për të sqaruar këtë duhet të kemi të qarta dy terma:
CFR (case fatality rate) është përqindja e vdekshmërisë ndër rastet e zbuluara (e vërteta e pjesshme).
IFR (infection fatality rate) është përqindja e vdekshmërisë e të gjitha infektimeve totale (e vërteta e plotë).

Shifra e vërtetë është IFR-ja, por që njëkohësisht është edhe më e vështirë të përftohet, do kohën e saj por del herët a vonë.

Studimi zyrtar kombëtar në Spanjë, i zhvilluar nga Instituti i Shëndetit Publik ?Carlos III? në Madrid zbuloi dhe publikoi shifrat e vërteta të infektimeve dhe vdekjeve në Spanjë. (linku në fund të postimit)

Institutional Review Board of the Institute of Health Carlos III (Register number: PI 39_2020)—

Në detaj IFR-të sipas gjinive dhe grupmoshave të ndryshme janë si më poshtë:

IFR te meshkujt:
? 0?9 vjeç = 0.00%
? 10-19 vjeç = 0.00%
? 20-29 vjeç = 0.01%
? 30-39 vjeç = 0.03%
? 40-49 vjeç = 0.09%
? 50-59 vjeç = 0.38%
? 60-69 vjeç = 1.50%
? 70-79 vjeç = 4.95%
? ?80 vjeç = 11.62%

IFR te femrat:
? 0?9 vjeç = 0.00%
? 10-19 vjeç = 0.00%
? 20-29 vjeç = 0.01%
? 30-39 vjeç = 0.02%
? 40-49 vjeç = 0.05%
? 50-59 vjeç = 0.17%
? 60-69 vjeç = 0.53%
? 70-79 vjeç = 2.01%
? ?80 vjeç = 4.62%

Siç e dimë, ka një ndryshim shumë të madh të IFR-së në lidhje me moshën.

Duke qënë se IFR-ja e gripit sezonal është rreth 0.1%, mund të shohim fare qartë që moshat deri në <50 vjeç kanë IFR më të ulët se sa gripi sezonal.  Për moshat ?50 vjeç, risku hipën në mënyrë eksponenciale dhe e tejkalon shumë më shumë gripin sezonal.

————————–

Element tjetër që vërehet në studim është infektimi më i lartë në moshat aktive (20-69 vjeç) në të dyja gjinitë.

Pra, mos u çudisni me “hije dyshimi” të tipit “TANI PO SËMUREN MOSHA MË TË REJA”!

Kjo është dinamikë normale e popullatës: Moshat aktive mbajnë peshën e familjes, punës dhe shoqërisë;
Moshat e brishta (të moshuar dhe fëmijë) mbrohen nga moshat aktive. /CNA.al

 

Lajmet e fundit nga