LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Dokumente-Kur u përdor për herë të parë “Kushtetuta” në Shqipëri?

7 Gusht 2022, 08:53, Kuriozitete CNA

Dokumente-Kur u përdor për herë të parë

Kushtetuta është ligji apo akti juridik kryesor i një vendi apo organizate.

Ligjet dhe rregulloret e tjera të shtetit dhe organizatës duhet të jenë në përputhje me dispozitat e kushtetutës.

Në disa vende, Kushtetuta njihet edhe si ligj themeltar apo status themeltar.

Por kur është përdorur termi Kushtetutë për herë të parë në Shqipëri?

Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave ka publikuar dokumente mbi ndryshimin e Kushtetutës së vendit gjatë Republikës Parlamentare më 1925, Monarkisë Parlamentare dhe Republikës Popullore.

Në vitin 1925, u miratua Statuti Themeltar i Republikës Shqiptare, një "kushtetutë" e plotë në një dokument të vetëm. Në pikën 1 shkruhej: Shqipëria është Republikë Parlamentare e kryesueme prej 1 kryetari. Sovraniteti buron prej populli.

Më 1928, u miratua Statuti Themeltar i Mbretërisë. Në pikën e parë shkruhej: Shqipnia asht Mretni demokratike, parlamentare dhe e trashëgueshme.

Termi kushtetutë u përdor vetëm pas Luftës së Dytë Botërore, me miratimin e Kushtetutës së Republikës Popullore të Shqipërisë më 1946. Në pikën e parë të saj shkruhej: Shqipëria është një Republikë Popullore./CNA.al

Lajmet e fundit nga