LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Toka po rrotullohet më shpejt/ Vendos rekord të ri për ditën më të shkurtër

4 Gusht 2022, 18:21, Kuriozitete CNA

Toka po rrotullohet më shpejt/ Vendos rekord të ri për ditën

Planeti jonë po rrotullohet më shpejt, duke regjistruar ditën më të shkurtër të ndodhur ndonjëherë.

Dita më e shkurtër e epokës së orës atomike

Toka ka regjistruar ditën e saj më të shkurtër që kur shkencëtarët filluan të përdorin orët atomike për të matur shpejtësinë e saj të rrotullimit.

Më 29 qershor 2022, Toka përfundoi një rrotullim në 1,59 milisekonda më pak se 24 orë. Ky është i fundit në një seri rekordesh shpejtësie për Tokën që nga viti 2020.

Rrotullimi i luhatshëm i Tokës

Toka rrotullohet një herë në 24 orë në lidhje me Diellin - kjo është arsyeja pse Dielli duket se lind dhe perëndon çdo ditë.

Në përgjithësi, për periudha të gjata, rrotullimi i Tokës po ngadalësohet. Çdo shekull, Tokës i duhen disa milisekonda ose më shumë për të kryer një rrotullim (ku 1 milisekonda është e barabartë me 0,001 sekonda).

Megjithatë, brenda këtij modeli të përgjithshëm, shpejtësia e rrotullimit të Tokës luhatet. Nga një ditë në tjetrën, koha që i duhet Tokës për të përfunduar një rrotullim shkon lart ose poshtë me një fraksion të një milisekondi.

Gjatësia e ditës

Shkencëtarët që studiojnë rrotullimin e Tokës përdorin termin 'gjatësia e ditës' për të folur rreth asaj se sa ngadalë apo shpejt rrotullohet Toka.

Gjatësia e ditës është diferenca midis kohës që i duhet Tokës për të rrotulluar një herë rreth boshtit të saj dhe 86,400 sekonda (që është 24 orë).

Kur gjatësia e ditës po rritet, Toka po rrotullohet më ngadalë. Kur zvogëlohet dhe bëhet numër negativ, Toka po rrotullohet më shpejt.

Toka me nxitim

Vitet e fundit, Toka ka ardhur duke u përshpejtuar. Në vitin 2020 , timeanddate raportoi se Toka kishte arritur 28 ditët e saj më të shkurtra që nga fillimi i matjeve të sakta ditore duke përdorur orë atomike në vitet 1960.

Dita më e shkurtër nga të gjitha në 2020 ishte -1.47 milisekonda më 19 korrik.

Toka vazhdoi të rrotullohej shpejt në vitin 2021 , megjithëse dita më e shkurtër e vitit në 2021 ishte pjesërisht më e gjatë se në 2020.

Tani, në vitin 2022 , gjërat janë përshpejtuar sërish. Më 29 qershor, Toka vendosi një rekord të ri për ditën më të shkurtër të epokës së orës atomike: -1.59 milisekonda .

Toka pothuajse e mposhti rekordin e saj përsëri muajin e ardhshëm, duke postuar një gjatësi dite prej -1.50 milisekonda më 26 korrik.

Rekord i ri
Grafiku i mëposhtëm tregon se si është luhatur gjatësia e ditës vitet e fundit. Të dhënat ofrohen nga Shërbimi Ndërkombëtar i Sistemeve të Rrotullimit dhe Referencës së Tokës (IERS).

Toka po rrotullohet më shpejt/ Vendos rekord të ri për ditën

Pijet e ngushta dhe të dhëmbëzuara në tabelë janë rezultat i orbitës mujore të Hënës rreth Tokës. Valët më të gjata dhe më të lëmuara - me ditët më të shkurtra që vijnë në ose rreth korrikut të çdo viti - lidhen me lëvizjet në atmosferën e Tokës.

Pse po ndodh kjo?

Çfarë po e shkakton tendencën aktuale rënëse në gjatësinë e ditës më të shkurtër?

Mund të lidhet me proceset në shtresat e brendshme ose të jashtme të Tokës, oqeanet, baticat apo edhe klimën. Shkencëtarët nuk janë të sigurt dhe përpiqen të bëjnë parashikime për gjatësinë e ditës më shumë se një vit përpara. Por ka ide paraprake.

Në takimin vjetor të javës së ardhshme të Shoqatës së Gjeoshkencave të Azisë së Oqeanisë (prezantimi SE05_A009), Leonid Zotov - së bashku me kolegët e tij Christian Bizouard dhe Nikolay Sidorenkov - do të sugjerojnë se ulja aktuale në gjatësinë e ditës mund të ketë një lidhje me 'lëkundjen e Chandler'.

Chandler wobble është emri i dhënë për një lëvizje të vogël, të parregullt të poleve gjeografike të Tokës në të gjithë sipërfaqen e globit.

"Amplituda normale e lëkundjes së Chandler është rreth tre deri në katër metra në sipërfaqen e Tokës," tha Dr Zotov për timeanddate, "por nga viti 2017 deri në 2020 ajo u zhduk".

Drejt një sekonde kërcimi negativ?

Nëse rrotullimi i shpejtë i Tokës vazhdon, ai mund të çojë në futjen e kërcimit të parë negativ.

Kjo do të kërkohet për të mbajtur kohën civile - e cila bazohet në rrahjet super të qëndrueshme të orëve atomike - në një hap me kohën diellore , e cila bazohet në lëvizjen e Diellit nëpër qiell.

Një sekondë e kërcimit negativ do të thotë që orët tona kalojnë një sekondë, gjë që mund të krijojë probleme për sistemet e IT.

Çfarë ndodh më pas?

A do të vazhdojë të ulet kohëzgjatja e ditës, apo kemi arritur tashmë minimumin? Askush nuk e di me siguri, por ne e pyetëm Dr Zotov për supozimin e tij më të mirë.

"Unë mendoj se ka një shans 70 për qind që të jemi në minimum," tha ai, "dhe nuk do të kemi nevojë për një sekondë të kërcimit negativ."/CNA.al

Lajmet e fundit nga