LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

The heads of officials who are "cut off" by the Prosecutor's Office/ After five months of investigations into cyber attacks

2022-11-30 10:53:00, Kronika CNA

The heads of officials who are "cut off" by the Prosecutor's

The prosecution at the Court of First Instance in Tirana requests the security measure "House arrest" for five IT employees at the Department of Public Administration (DAP).

The request is made for the criminal offense of "Abuse of duty" provided by article 248 of the Penal Code for the cyber attack on the state institution of the National Association of National Archives of Albania, which includes all official government websites in the Republic of Albania.

The employees in question were engaged in the IT position at DAP during the same time when the administratë.al system was implemented and maintained.

Në rastin konkret, stafi IT pranë DAP mund dhe duhej të kërkonte raportim nga ana e operatorit ekonomik të kontraktuar prej DAP për implementimin dhe mirëmbajtjen e sistemit në kohë lidhur me gjendjen në të cilën ndodhej ky sistem, pavarësisht mungesës së dijenisë për mënyrën e zbatimit të kontratës për implementimin e sistemit administrata.al.

Në rast se këta punonjës, do të kishin vepruar në përputhje me urdhërimet e Rregullores së Sigurisë së Informacionit nr. 337/1 prot., datë 17.01.2022, dhe Rregullores së Brendshme të AKSHI-it duke kërkuar informacion dhe duke u azhornuar me antiviruset më të fundit të sistemit, atëherë do ishte zbuluar në sistemet e tyre virusi i cili ka hyrë fillimisht tek administrata.al në mënyrë që të bëhej e mundur neutralizimi i tij pa prekur sistemin e AKSHI-t.

Personat e identifikuar nga vetë strukturat e AKSHI, të cilët me mosveprimet e tyre nuk kanë bërë të mundur identifikimin më parë janë:

A.I. - Specialist, Sektori i IT në Departamentin e Administratës Publike, Përgjegjës, Sektori i IT në Ministrinë e Brendshme;

A.S. - Përgjegjës, Sektori i IT në Departamentin e Administratës Publike, Përgjegjës, Sektori i IT në Drejtorinë e Përgjithshme të Burgjeve;

R.Ll. - Specialist, Sektori i IT në Departamentin e Administratës Publike;

I.L. - Specialist, Sektori i IT në Departamentin e Administratës Publike; dhe

A.Gj. - Specialist, Sektori i IT në Departamentin e Administratës Publike.

Këta persona me mosveprimet e tyre kanë sjellë pasoja të rënda dhe kanë konsumuar elementet e figurës së veprës penale të “Shpërdorimit të detyrës” të parashikuar nga neni 248 i K.Penal.

The prosecutor's office will continue the investigations for the full identification of any actor or subject involved in this activity, putting before criminal responsibility./CNA.al

Lajmet e fundit nga