LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Vaji dhe sheqeri, më shtrenjtë se mishi dhe peshku/ Çmimet boshatisin xhepat e konsumatorëve

10 Korrik 2022, 08:36, Ekonomi CNA
Vaji dhe sheqeri, më shtrenjtë se mishi dhe peshku/ Çmimet
Foto ilustruese

Indeksi i Çmimeve të Konsumit në muajin qershor 2022, arriti 109,0 kundrejt muajit dhjetor 2020. Ndryshimi vjetor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin qershor 2022 është 7,4%, një vit më parë ky ndryshim ishte 1,6%. Ndryshimi mujor i indeksit të çmimeve të konsumit në muajin qershor 2022, krahasuar me majin 2022 është -0,1%.

Vaji dhe sheqeri, më shtrenjtë se mishi dhe peshku/ Çmimet

Ndikimi i grupeve kryesore në ndryshimin vjetor të indeksit të çmimeve të konsumit. Rritja vjetore e çmimeve në muajin qershor është ndikuar kryesisht nga grupi “Ushqime dhe pije joalkoolike” me +4,38 pikë përqindje, pasuar nga grupi “Transporti” me +1,53 pikë përqindje, shkruan CNA.al, referuar të dhënave të INSTAT.

Çmimet e grupit “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me +0,54 pikë përqindje.

Çmimet e grupit “Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë” me +0,28 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Hotele, kafene dhe restorante” kanë kontribuar me +0,25 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Pije alkoolike dhe duhan” me +0,23 pikë përqindje.

Çmimet e grupit “Veshje dhe këpucë” me +0,07 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Mallra dhe shërbime të ndryshme” me +0,05 pikë përqindje. Çmimet e grupit “Komunikimi” dhe “Shërbimi arsimor”me +0,02 pikë përqindje secili. Çmimet e grupit “Shëndeti” me +0,01 pikë përqindje.

Vaji dhe sheqeri, më shtrenjtë se mishi dhe peshku/ Çmimet

Ndryshimet vjetore të grupeve kryesore

Krahasuar me muajin qershor 2021, rritja më e madhe e çmimeve vërehet në grupin “Transporti” me 26,9 %, pasuar nga grupet “Ushqime dhe pije joalkoolike” me 12,6 %, “Hotele, kafene dhe restorante” me 5,6 %, “Pije alkoolike dhe duhan” me 4,7 %, “Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë” me 3,8 %, “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me 2,8 %, “Veshje dhe këpucë” me 1,6 %, “Mallra dhe shërbime të ndryshme” me 1,0 %, “Komunikimi” dhe “Shërbimi arsimor” me 0,6 % secili dhe “Shëndeti” me 0,3 %. Nga ana tjetër, grupi “Argëtim dhe kulturë” u ul me 0,9 %.

Brenda grupit të ushqimeve çmimet e nëngrupit “vajra dhe yndyrna” u rritën me me 30,3 %, pasuar nga nëngrupet “bukë dhe drithëra” me 19,1 %, “qumësht, djathë dhe vezë” me 18,5 %, “sheqer, reçel, mjaltë, çokollata dhe ëmbëlsira” me 14,3 %, “zarzavate përfshirë patatet” me 10,3 %, “mish” me 9,0 %, “peshk” 8,6 %, etj.

Ndryshimet mujore të grupeve kryesore: Krahasuar me muajin maj 2022, çmimet e grupit “Ushqime dhe pije joalkoolike” u ulën me 1,4 %, pasuar nga grupet “Argëtim dhe kulturë” me 1,3 % dhe “Komunikimi” me 0,2 %.

Nga ana tjetër, çmimet e grupit “Transporti” u rritën me 4,5 %, pasuar nga grupet “Mobilje, pajisje shtëpie dhe mirëmbajtje e shtëpisë” me 0,6 %, “Hotele, kafene dhe restorante” me 0,5 %, “Veshje dhe këpucë”, “Shëndeti” dhe “Mallra dhe shërbime të ndryshme” me 0,2 % secili dhe “Qira, ujë, lëndë djegëse dhe energji” me 0,1 %./CNA.al

Vaji dhe sheqeri, më shtrenjtë se mishi dhe peshku/ Çmimet

Vaji dhe sheqeri, më shtrenjtë se mishi dhe peshku/ Çmimet

Lajmet e fundit nga