LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Gent Sejko flet për situatën/ Sfidat me të cilat do të përballet ekonomia shqiptare

6 Korrik 2022, 16:37, Ekonomi CNA
Gent Sejko flet për situatën/ Sfidat me të cilat do të
Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko

Guvernatori i Bankës së Shqipërisë, Gent Sejko, ka bërë një pasqyrim të situatës ekonomike gjatë një konference për shtyp.

Sejko tha se ditën e sotme se është marrë vendimi për rritjen e normës së interesit me 0.5 pikë përqindjeje.

Ai bëri me dije se inflacioni është rritur në prill dhe maj me 6.2 dhe 6.7%, ndërsa paralajmëroi se ecuria e ekonomisë do të përballet me sfida serioze.

“Inflacioni shënoi rritje në muajt prill dhe maj, në vlerat 6.2 dhe 6.7%. Rritja e çmimeve është e pranishme në pjesën më të madhe të produkteve të shportës. Sipas të dhënave të INSTAT, PBB u rrit me 6% në tremujorin e parë të këtij viti. Rritja ekonomia u ndikua nga rritja e investimeve private. Rënia e investimeve publike dhe rritja importeve kanë vijuar në kahun e kundërt.

Sipas të dhënave, papunësia zbriti në 11.3% në tremujorin e parë dhe rritja e pagave shënoi shifrën prej 10.5%. Rritja u ndikua nga masat për formalizimin e tregut të punës. Mungesa e fuqisë punëtore po ushtron presion sa i takon prodhimit më të madh. Norma e inflacionit do vijojë të mbetet e lartë në muajt në vijim.

Duke iu rikthyer makroekonomisë, zhvillimet financiare, likuiditeti është i bollshëm, kursi i këmbimit stabël dhe kreditimi në rritje. Stimuli ynë është përcjellë në norma të ulëta interesi nga privatë. Rritja vjetore e kredisë nga sektori privat, është forcuar, 13.8 përqind në maj. Kjo ishte e pranishme në biznese dhe privatë. Ecuria e ekonomisë në periudhën vijuese mbetet subjekt i sfidave serioze.

Rritja e çmimeve ne tregjet botërore, ngadalësimi i pritur i ekonomisë në eurozonë, do të ketë një ndikim të kundërt për inflacionin dhe rritjen ekonomike në vend. Ekonomia do vijojë në horizont afatmesëm të rritet në mënyrë solide. Ritmi do të jetë në ngadalësim me tre mujorin e parë, por do të ruajë bilancin e bizneseve dhe familjeve shqiptare.

Nga ana tjetër, inflacioni do të vijojë të mbetet i lartë. Norma do kulmojë në 3 mujorin e 3 dhe do të bjerë në 3 mujorët në vijim. Këshilli Mbikqyrës rriti me 0.5 pikë përqindje normën e interesit. Kjo do të krijojë kushte të përshtatshme për kthimin e inflacionit në normalizim”, theksoi Sejko./ B.A. – CNA.al

Lajmet e fundit nga