LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Buxheti për bujqësinë/ Edi Rama ju përgjigjet fermerëve protestues

21 Nëntor 2021, 10:16, Politikë CNA
Buxheti për bujqësinë/ Edi Rama ju përgjigjet fermerëve

Kryeministri Edi Rama, gjatë prezantimit të Buxhetit të vitit 2022 për fermerët, ka folur edhe në lidhje me protestat e fundit.

Ai është shprehur se fermerët që kanë marrë pjesë në protesta kanë qenë të painformuar, sepse në fakt sistemi buqësor, është  sistem që nuk ka taksë,  se kanë hequr rimbursimin 6% dhe gjithashtu kërkoi që të kuptojnë tregun.

“Dhe pse ne kemi vendosur që ta heqim rimbursimin e 6% dhe çfarë do të bëjmë me atë masë të parash që përdori për rimbursimin se këto janë pastaj të nevojshme për të kuptuar që në fakt është hedhur një hap përpara, jo një hap mbrapa. Ne kemi sistemin e vetëm që nuk ka asnjë taksë.

Duke vendosur atë skemë të rimbursimit, kemi synuar që përmes shfrytëzimit të kapacitetit logjistik të grumbulluesve të çojmë paratë tek fermeri. Shifra fund fare ka rezultuar modeste, por mbi të gjitha një shifër e kontrolluar nga një grusht grumbulluesish të mëdhenj që jo domosdoshmërisht ka shkuar tek fermeri. Duke qenë se grumbulluesit sot janë një forcë e re, unë besoj se dhe grumbulluesit do e mirëkuptojnë. Në këndvështrimin tonë, shuma që ka rezultuar rreth 9 milionë dollar, të transferohet në buxhetin e bujqësisë dhe në vend që të shpenzohet përmes një sistemi jo transparent dhe të paqartë rimbursimi. Kini parasysh që një sektor i cili gjatë një viti prek shifrën e 3.5 miliardëve, sa mund të impaktohet nga vetëm 9 milionë. Flas për miliardë dollar si veprimtari”, është shprehur Rama.

Më tej ai është ndalur në Universitetin Bujqësor, për të cilin u shpreh se po vijojnë bashkëpunimet me Universitetin Bujqësor të Vienës.

Universiteti kishte humbur të gjitha stukturat që kanë të bëjnë me laboratorin, sistemin eksperiental, i cili ka qenë një sukses me parë. Univeristeti kishte humbur. Sot është në një faze që po rritet po ka nevojë që të clirohet nga të gjitha çka grumbulluar këto vite, edhe sepse është krijuar opinion se pot ë shkosh në universitet bujqësor nuk ke prespektivë. Jo është  ekundërta. Do na duhen specialisë dhe prandaj po i kushtojmë rendësi universitetit bujqësor. Në kemi bërë edhe bashkëpunim më universitetin e Vienës. Nga ana tjetar në duam që në këtë fazë të bëjmë tëstimin në kapacitetet tona të bujqësisë në bashkëpunim më universitetin“, ka vijuar kryeministri./CNA.al

Lajmet e fundit nga