Rezervo kontrollin tënd/ Parandalo Kancerin e Prostatës

1 Nëntor 2021, 18:01, Lifestyle CNA
Rezervo kontrollin tënd/ Parandalo Kancerin e Prostatës

Jeni mbi 50 vjec? Keni kryer ndonjëherë kontrollin e prostatës ose të sistemit urinar? Sa meshkuj i përgjigjen pozitivisht pyetjes së mësipërme?

Për fat të keq vetëm atëherë kur meshkujt përballen me problemet e prostatës, qofshin këto patologji beninje apo malinje, pyetja e parë si gjithmonë është se çfarë duhet të bëjnë, ku duhet të drejtohen.

Fatkeqësisht, mungesa e informacionit mbi sëmundjet që prekin prostatën, siç janë   Prostatitis(inflamacioni i prostatës), Zmadhimi i prostatës  dhe Kanceri i prostatës, e për pasojë edhe diagnostikimi i vonshëm i tyre mund të çojnë në përkeqësim të cilësisë së jetës së pacientit dhe në raste të caktuara mund të rezultojë fatale për jetën.

Problemet me prostatën prekin më së shumti meshkujt  mbi 50 vjeç dhe ky fakt konfirmohet edhe nga statistikat botërore për këtë grupmoshë ku rezulton se:

7 në 10 meshkuj preken nga hipertrofia beninje e prostatës(zmadhimi)

1 në 2 meshkuj preken nga prostatitis (inflamacion i prostatës)

1 në 7 meshkuj preken nga kanceri i gjendrës së prostatës

E megjithatë të shumtë janë personat të cilët janë neglizhent ndaj këtyre fakteve dhe vazhdojnë të mos kryejnë konsulta apo kontrolle të rregullta mjekësore. Është pikërisht si pasojë e mos diagnostikimit në kohë që bën që edhe rezultati i trajtimit të rekomanduar nga mjeku specialist të jetë më pak efektiv, pasi fillohet në stade të avancuara të sëmundjes. Shanset e trajtimit të suksesshëm rriten ndjeshëm nëse Kanceri i Prostatës diagnostikohet në stadet e hershme të tij.

Prandaj edhe stafi i Departamentit të Urologjisë së Spitalit Hygeia nën drejtimin e shefit të Departamentit, dr.Spyridon Gouvalis, i bashkëlidhet  nismave për ndërgjegjësim me qëllim informimin dhe ndërgjegjësimin e pacientëve potencialë të dallojnë në kohë shenjat & simptomat që sinjalizojnë praninë e patologjive të mundshme të gjendrës së prostatës dhe më e rëndësishmja t?i ftojmë ata të kryejnë kontrolle të rregullta tëprostatës të paktën 1 herë në vite. Për këtë ju vjen në ndihmë edhe paketa e Kontrollit të Prostatës që Spitali Hygeia ofron me çmimin ofertë prej 6.000 lekë ku përfshihen ekzaminimet:

Konsultë me mjekun Urolog

Eko abdominale

Uroflow

Urinë Komplet

Për sa më sipër e rëndësishme është që të njihni në kohë edhe simptomat që sinjalizojnë probleme me Prostatën dhe për të cilat duhet të drejtoheni menjëherë te mjeku specialist që janë:

Inkontinencë urinare

Mbetje gjaku në urinë

Rënie e menjëhershme & e pashpjegueshme nga pesha

Dhimbje në zonën pelvike & fundshpinë

Impotencë

Enjtje të këmbëve

KUJDES! Kanceri i prostatës, në fazat e hershme të tij, nuk shoqërohet me simptoma të dukshme. Prandaj vëmë theksin në kryerjen e kontrolleve të rregullta mjekësore si mënyra më e mirë e parandalimit të kësaj patologjie. Edhe në rastet e diagnostikimit të kancerit të prostatës në fazat e hershme të tij, probabiliteti i trajtimit të sukseshëm të kësaj patologjie arrin në 95% në raport me 20% sukses në trajtimin e saj në rastet e diagnostikimit në stade më të avancuara.

Njëkohësisht vlen të ritheksojmë rëndësinë kryerjes së kontrollit të prostatës një herë në vit/cdo vit për kategorinë e meshkujve mbi 50 vjec të cilët nuk kanë histori familjare të kancerit të prostatës. Ndërsa për meshkujt me histori familjare të kancerit të prostatës, kontrollet e përvitshme rekomandohen duke filluar nga mosha 40 vjec.

Dr.Spyridon Gouvalis

Shef i Departamentit të Urologjisë Hygeia

Kontakto: 04 23 90 000

 

Lajmet e fundit nga