LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Studiuesit: Ka 50 efekte të dëmshme të lidhura me përdorimin e rrjeteve sociale

18 Tetor 2021, 13:54, Tech CNA
Studiuesit: Ka 50 efekte të dëmshme të lidhura me përdorimin

Sipas një studimi ka pothuajse 50 efekte të dëmshme të lidhura me përdorimin e mediave sociale, dhe jo të gjitha lidhen me shëndetin mendor. Akademikët në Universitetin e Teknologjisë në Sidnei raportojnë 50 efekte të mëdha të dëmshme të lidhura me përdorimin e faqeve si Facebook , Twitter dhe Instagram.

Midis tyre janë ankthi, depresioni , ngacmimi, nxitja për vetëvrasje, sulmet në internet, delikuenca, xhelozia, mbingarkesa e informacionit dhe mungesa e sigurisë në internet, thonë studiuesit. Në përgjithësi, çështjet e mediave sociale variojnë nga problemet e shëndetit fizik dhe mendor deri tek ndikimet negative në punën dhe performancën akademike, si dhe çështjet e sigurisë dhe privatësisë, sipas studiuesve.

Deri më tani, hulumtimi në rrjetet sociale është përqendruar “në shumicën e tyre në përfitimet dhe potencialin e tyre”, thonë ata, por kjo do të thotë se efektet e tyre negative janë anashkaluar. “Ky studim bazohet në punën e kufizuar ekzistuese në të ashtuquajturën” anën e errët “të përdorimit të rrjeteve sociale?.

“Popullariteti i madh i rrjeteve sociale nxjerr në pah rëndësinë e të kuptuarit të implikimeve pozitive dhe negative të përdorimit të tyre.”  Për studimin, ekipi rishikoi më shumë se 50 artikuj kërkimor të botuar midis 2003 dhe 2018.  Në vitin 2003, media sociale ishte ende në fillimet e saj dhe Facebook nuk do të krijohej për një vit tjetër. Një nga rrjetet e hershme sociale, MySpace, u themelua në 2003.

Gjithashtu në mesin e 46 efekteve të dëmshme të mediave sociale u zbulua shkelja e privatësisë, mashtrimi, paniku, konflikti me të tjerët dhe një oreks i shtuar për të marrë rrezik financiar.

Por efektet nuk ishin të lidhura vetëm me shëndetin mendor, siç shpjegon autorja e studimit Layla Boroon në Universitetin e Teknologjisë Sydney. “Disa nga ndikimet më të zakonshme negative përfshinin dëmtimet psikologjike të tilla si xhelozia, vetmia, ankthi dhe ulja e vetëbesimit, si dhe gjëra të tilla si ekspozimi ndaj programeve me qëllim të keq dhe rreziqet për tu bërë pre në rrjetet sociale,” tha ajo.

Në përgjithësi, studiuesit grupuan efektet negative në gjashtë tema ‘kostoja e shkëmbimit social’, ‘përmbajtja e bezdisshme’, ‘shqetësimet për privatësinë’, ‘kërcënimet e sigurisë’, ‘ngacmimi kibernetik’ dhe ‘performanca e ulët’. Kostoja e shkëmbimit shoqëror përfshin dëmet psikologjike, të tilla si depresioni, ankthi ose xhelozia, dhe kosto të tjera të tilla si humbja e kohës, energjisë dhe parave.

Përmbajtja e bezdisshme, ndërkohë, përfshin një gamë të gjerë përmbajtjesh që i bezdis, shqetëson ose irriton përdoruesit, qofshin të dhunshëm, seksualë apo të turpshëm.  Aktualisht, rrjetet e mediave sociale si Facebook dhe Instagram përdoren nga më shumë se 3.6 miliardë njerëz në mbarë botën.

Boroon aktualisht po heton faktorët që ndikojnë në varësinë nga mediat sociale dhe strategjitë që njerëzit përdorin për të rregulluar sjelljen e tyre. Hapi tjetër do të jetë zhvillimi dhe testimi i aplikacioneve, veçorive të projektimit dhe zgjidhjeve të tjera që mund të zvogëlojnë këto efekte negative./ CNA.al

Lajmet e fundit nga