LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Siguria në WhatsApp/ A do të mund të lexohen mesazhet tona?

25 Shtator 2021, 12:21, Tech CNA
Siguria në WhatsApp/ A do të mund të lexohen mesazhet tona?

WhatsApp po u jep përdoruesve mundësinë për të kriptuar mesazhet në serverët “cloud”, duke hequr dyshimet për sigurinë e privatësisë të aplikacionit në pronësi të Facebook. Mark Zuckerberg njoftoi përditësimin në një postim të premten, duke bërë të ditur përpjekjen inxhinierike që u desh për të shfaqur këtë veçori të re.

WhatsApp tashmë ofron kriptim nga skaji në fund të mesazheve, që do të thotë se vetëm palët dërguese dhe marrëse mund të shohin përmbajtjen që ndahet.

Kushdo tjetër që përpiqet të përgjojë atë nuk do të jetë në gjendje të lexojë mesazhet. Por ekspertët e teknologjisë kanë paralajmëruar se dobësitë ende ekzistojnë brenda këtij kuadri për përdoruesit e WhatsApp.

Edhe nëse të tjerët nuk mund t’i shohin mesazhet tuaja specifike, metadatat e lidhura me to, siç është koha kur ndodh një shkëmbim mesazhesh, mund të jenë treguese.

Sipas Facebook, sistemi i ri i ruajtjes së sigurt do ta bëjë të pamundur qasjen në kopjet rezervë. Para se të ruhen në Google Drive ose Apple iCloud, mesazhet do të kodohen me një çelës kriptimi të krijuar nga Whatsapp dhe mund të mbrohen më tej me një fjalëkalim të zgjedhur nga përdoruesi. Rezervimet e reja të koduara do të mbishkruajnë të gjitha ato të vjetra dhe të qarta. Lëvizja e kompanisë duket se diktohet nga përpjekja për të ndaluar rrjedhjen e përdoruesve që preku Whatsapp pas përditësimit të kushteve të shërbimit, i cili tani lejon që sistemi i mesazheve të ndajë shumë më tepër informacion me Facebook se më parë.

Tema e privatësisë së vërtetë të mesazheve në Whatsapp u ngrit kohët e fundit nga ProPublica në një artikull që thekson mospërputhjen midis thënies: ?Kriptimi nga skaji në skaj siguron që vetëm ju dhe personi me të cilin po komunikoni mund të lexoni ose dëgjoni atë çfarë dërgohet dhe askush tjetër, madje as WhatsApp? nuk raportoi për të njëjtin shërbim mesazhesh, dhe më shumë se 1.000 njerëz që në zyrat e Teksasit, Dublinit dhe Singaporit verifikojnë përmbajtjen e mesazheve të treguara si të dyshimta nga një softuer special i zhvilluar nga Facebook.

Në të njëjtin hetim ProPublica gjithashtu thekson rolin e dukshëm të Whatsapp në hetimin e një punonjësi të Qeverisë Federale, të dyshuar se i kishte kaluar informacione konfidenciale shtypit amerikan./ CNA.al

Lajmet e fundit nga