LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Semaforët e së ardhmes do të kenë një ngjyrë të katërt  

20 Shkurt 2023, 15:56, Tech CNA

Semaforët e së ardhmes do të kenë një ngjyrë

Semaforët me tri ngjyra kanë qenë forma që kemi njohur prej dekadash, por së shpejti, falë evoluimit të teknologjisë, mund të kenë nevojë të shtojnë një ngjyrë tjetër. 

Arsyeja e shtimit të një ngjyre të katërt është për automjetet autonome, të cilat me rritjen e numrit do të kenë nevojë për sinjalistikën e tyre.

Prandaj, studiuesit në Universitetin Shtetëror të Karolinës së Veriut propozojnë një ngjyrë të katërt të semaforit, i cili do të përdoret nga drejtuesit e automjeteve autonome dhe do të trajtojë "me inteligjencë" rrjedhën e trafikut.

Sigurisht, automjetet autonome nuk kanë nevojë për semafor, pasi ato do të komunikojnë me njëra-tjetrën me valë. 

Megjithatë, ngjyra e katërt do të jetë aty për t'u sinjalizuar drejtuesve se ata duhet të ndjekin rrjedhën e automjeteve autonome që kalojnë kryqëzimin.

Ngjyra e bardhë do t'u tregojë njerëzve të ndjekin makinën para tyre. 

Por si do të funksionojë saktësisht? Mjetet autonome janë vazhdimisht në komunikim me njëra-tjetrën dhe me semaforët në kryqëzime, brenda një rrezeje të caktuar. 

Kjo do t'i lejojë ata të koordinojnë trafikun në mënyrë shumë më efikase dhe inteligjente, duke i dhënë përparësi rrjedhës së trafikut me shumicën e automjeteve. 

Çdo automjet i drejtuar nga njeriu do të informohet të ndjekë automjetin përpara tyre nga drita e bardhë. Ata do të ndalojnë nëse automjeti para tyre ndalon dhe do të vazhdojnë nëse mjeti përballë tyre lëviz. Kur numri i mjeteve autonome në një kryqëzim bie nën një numër të caktuar, semaforët do të vazhdojnë të funksionojnë me ngjyrën normale të kuqe, portokalli dhe jeshile./ CNA.al

 

 

 

 

 

 

 

 

Lajmet e fundit nga