LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

E pabesueshme/ Zbulohet shtëpia e fëmijërisë së Jezu Krishtit

26 Shtator 2022, 11:36, Kuriozitete CNA

E pabesueshme/ Zbulohet shtëpia e fëmijërisë së Jezu

Historia nga kohët biblike konsiderohet të jetë më interesante në këtë temë për shkak të tregimeve nga Bibla. Për disa shkrimet e shenjta të paraqitura brenda Biblës janë përralla, por për krishterimin, ato kanë udhëhequr stilin e jetës së miliarda njerëzve për 2000 vitet e fundit. Ashtu siç përmendet në Bibël, ne e dinim se Jezusi kishte lindur në Zaharet, por vendndodhja e saktë nuk u specifikua.

Me kalimin e kohës planeti ynë ka ndryshuar ndjeshëm, duke e bërë të vështirë gjetjen e vendeve të dy mijëvjeçarëve më parë. Shumica prej tyre janë shkërmoqur në provën e kohës, por duket se disa po qëndrojnë të fortë, të zhytur në pisllëk dhe presin të zbulohen. Ken Dark, një arkeolog nga Universiteti i Reading së fundmi ka zbuluar shtëpinë e fëmijërisë së Jezusit në Nazaret.

Dark ka botuar një libër me titull " The Sisters of Nazareth Convent: A Roman-period, Bizantine and Crusader Site in Central Nazareth " në të cilin ai shpjegon gjetjet e tij.

Zbulimi i shtëpisë së fëmijërisë së Jezusit
Është mjaft interesante që shtëpia në fakt u zbulua shumë vite më parë, në 1881 nga një grup murgeshash që, në kohën kur ne po ndërtojmë  manastirin e Motrave të Nazaretit  . Problemi i vetëm ishte se motrat nuk e dinin se çfarë u përplasën kur gërmonin një sternë për manastirin e tyre. Pavarësisht se nuk kishin shumë njohuri arkeologjike, murgeshat bënë një punë të mirë për të zbuluar vendin dhe për të shpëtuar atë që kishte mbetur pas.

Vendi nuk ishte prekur deri në mesin e shekullit të 20-të, kur një prift jezuit shkoi për të eksploruar Nazaretin në kërkim të shtëpisë së Jezusit. Shënimet që janë bërë nga prifti kanë qenë jetike për zbulimin e Darkut. Brenda shekullit të parë, pas vdekjes së Jezusit, kjo shtëpi ishte shndërruar në shumë gjëra të ndryshme.

Duket se banesa ishte kthyer në një lloj guroreje dhe më pas në një varr. Gjatë shekullit të 4-të, besohet se është përdorur si shtëpi për një kishë shpellë bazuar në një tregim të shkruar nga pelegrinja Egeria në vitin 380 pas Krishtit gjatë udhëtimeve të saj në Tokën e Shenjtë. Bazuar në librin  De Locis Sanctis  (Në lidhje me vendet e shenjta) të shkruar nga  Adomnan , besohet se brenda shekullit të 5-të një kishë bizantine ishte ndërtuar në tokë, mbi shtëpinë. Kjo mund të jetë në fakt  Kisha e humbur e të ushqyerit e  cila u ndërtua për të përkujtuar vendin ku u ngrit Jezusi.

 

E pabesueshme/ Zbulohet shtëpia e fëmijërisë së Jezu
Shtëpia e shekullit të 1-të në sitin Sisters of Nazareth (Burimi: Ken Dark)

Detajet arkitekturore të përmendura në librin e Adomnanit duket se përputhen me atë që Dark kishte zbuluar në sitin arkeologjik:

“Kisha bizantine Motrat e Nazaretit duket sikur ishte pothuajse me siguri ndërtesa e përshkruar nga Adomnán. Ishte shumë i madh, i dekoruar shumë hollësisht dhe ndoshta nga shekulli i 5-të.”- u shpreh Ken Dark.

Ajo mbulon një kriptë, e cila përshkruhet gjithashtu në librin e tij. Në kriptë, ashtu siç thotë ai, ka dy varre të periudhës romake, dhe mes tyre ka një shtëpi - dhe ajo shtëpi, thotë Adomnán, është vendi ku u rrit Jezusi. Arsyeja pse kisha u ndërtua pikërisht në atë vend është se në shekullin e 4-të, bizantinët e dinin se kjo ishte shtëpia ku u rrit Jezusi, duke e bërë atë shumë të rëndësishme për krishterimin në atë kohë.

Ka një rastësi të çuditshme se si manastiri i Motrave të Nazaretit përfundoi duke u ndërtuar pranë të njëjtit vend, pavarësisht se motrat nuk kishin njohuri se sa i rëndësishëm është në të vërtetë ai vend. Edhe zbulimi i Darkut ishte rastësisht, pasi arkeologu shkoi në Nazaret për të kërkuar kishën e humbur bizantine. Ai kurrë nuk priste të gjente shtëpinë e Jezusit./CNA.al Burimi: History of Yeasterday

 

Lajmet e fundit nga