LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Foto të rralla/ Kamerat kurth filmojnë thëllëza mali

10 Janar 2024, 11:01, Kulturë CNA

Foto të rralla/ Kamerat kurth filmojnë thëllëza mali

Thëllëza e malit është një nga shpendët që jeton në malet e Shqipërisë.

Së fundmi, thëllëza e malit është fotografuar nga kamerat kurth, të vendosura nga Agjencia e Zonave të Mbrojtura.

Ajo është dokumentuar në zonën e Elbasanit. ADZM Elbasan bën të ditur se thëllëza e malit, ndryshe nga thëllëza e fushës, ka qafë të bardhë dhe një pjesë të zezë te dalja e sqepit.

“Keni dëgjuar ndonjëherë mbi Thëllëzën e malit (Alectoris graeca)?

Thëllëza është një shpend shumë i bukur, e cila së fundmi vjen e dokumentuar nëpërmjet kamerave kurth të vendosura nga specialistët e AdZM Elbasan në zonat e mbrojtura.

Foto të rralla/ Kamerat kurth filmojnë thëllëza mali

Ajo është një lloj zogu me një kombinim të veçantë ngjyrash, e cila mund të ngatërrohet vetëm me Thëllëzën e fushës, por ndryshe nga kjo, ka qafë të bardhë dhe një pjesë të zezë tek dalja e sqepit.

Habitati i saj i preferuar janë malet e larta, shpatet shkëmbore me shkurre, bar dhe rrungaja.

Ushqehet me fara, insekte dhe pjesë të gjelbra të bimëve.

Gjithashtu, Thëllëza e malit folezon përdhe dhe është shpend joshtegëtues”, thuhet në njoftimin e ADZM Elbasan./ CNA

Lajmet e fundit nga