LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Viron Prodani risjell historinë për Liceun e Korçës, profesorët dhe studentët e parë

27 Dhjetor 2023, 15:50, Kulturë CNA

Viron Prodani risjell historinë për Liceun e Korçës,

Viron Prodani risjell në vëmendje të lexuesve librin e tij me titull "Pak histori për Liceun Kombëtar të Korçës, profesorët dhe liceistët", ku tregohet gjithë historia e institucionit arsimor korçar. 

Shkolla hapi dyert e saj më 25 tetor 1917 si Liceu francez me vendimin e qeverisë së Republikës Autonome të Korçës.

Në 1921 ai u riemërua në Lice Kombëtar. Ishte një shkollë laike, ku të gjitha lëndët ishin në gjuhën frënge me përjashtim të lëndës së gjuhës shqipe

Sigurisht kjo shkollë tërhoqi jo pak të rinj, të cilët ishin të pasionuar me gjuhën frenge, por edhe kulturën e saj.

Libri është i ndarë në 15 kapituj, ku tregohet nga personeli arsimor i shkollës, rezultatet e provimeve në lice, aktiviteti kulturor letrar si dhe lista e studentëve për vitet 1917-1948. 

Gjatë kësaj periudhe kohore në këtë shkollë kanë studiuar rreth 2060 nxënës, ku ndër të tjera spikaten edhe pjesëtarë të familjeve të njohura korçare. 

Viron Prodani risjell historinë për Liceun e Korçës,
Faqe e një regjistri shkolle

Në këtë lice kanë studiuar edhe anëtarë të fisit Fundo, të cilët janë:Anesti Fundo, Dhimitër Fundo, Petraq Fundo, Qiman Fundo, Theohar Fundo, Zmaragda Fundo, Kristo Fundo, Mitko Fundo, Nikolla Fundo, Kristaq Fundo, Petro Fundo, Kristo Fundo, Dhimitër Fundo, Violla Fundo.   

Viron Prodani risjell historinë për Liceun e Korçës,

Disa nga profesorët më të njohur kanë qenë Thoma Avarami, Kostandin Zega, Kostaq Çipo Mihal Sherko, Abedin Shkëmbi, Sotir Papahristo./CNA

 

 

 

20:44 Kulturë Bashkim Zahaj

Ju kujtohet teatri?

Ju kujtohet? Ju kujtohet teatri? Kur mbushej holli ng...

Lajmet e fundit nga