LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Një kronologji e shkurtër rreth 600-vjeçare e zonës së Korçës

21 Dhjetor 2023, 15:57, Kulturë Ilia V. Ballauri
Një kronologji e shkurtër rreth 600-vjeçare e zonës
Foto ilustruese

NJË KRONOLOGJI E SHKURTËR RRETH 600-VJEÇARE (VITET 815 - 1385) E ZONËS SË KORÇËS

Bazuar në hulumtime, mbi historinë e Pellgut të Korçës për periudhën, nga zbritja e sllavëve deri në pushtimin turk, në formë të përmbledhur kemi këtë kronologji.

Në verën e vitit 811 me vrasjen e perandorit bizantin Niqifori I-rë, zona figuron bizantine. Në verën e vitit 846 në kohën e perandoreshës Theodhora, fiset bullgarosllave me mbretin Melamir, mbërrijnë në pellgun e Korçës ? cili futet nën administrimin bullgar deri më 1018, kur perandori bizantin Vasili II-të "bullgaroktoni" mund, carin Samuel. Deri më 1080, pellgu në fjalë është nën bizantin.

Më pas depërtojnë francezët, me Robert Giskardin dhe Bohemundin, luftime të cilat u pasuan edhe me kryqëzatat, duke u bërë kështu për mëse një shekull, arenë e bizantinëve dhe latinëve.

Më 1204 kufiri ? latinëve të Konstandinopojës, bie në mes të fushës së Korçës ndërsa rreth viteve 1260, këtu shfaqen princat e familjes feudale, Gropaj. Më 1281 sundimtar ? kësaj zone, është Andrea Muzaka ? cili pati titullin bizantin, "sevastokrator".

Andrea Muzaka zhvilloi luftime me bullgarët, për dominimin në pjesën lindore të fushës. Mundi Vukashinin (1290 - 1320) ? cili pasohet, nga Ian Ungleshi e Marko Krali që sundojnë me periudha në rivalitet me Muzakajt. Më 1395 dëshmohet se ra nën sundimin osman.

Dr. Ilia V. Ballauri, © Nxjerrë Nga “Korça Encyclopedica” 14/2./ CNA

20:44 Kulturë Bashkim Zahaj

Ju kujtohet teatri?

Ju kujtohet? Ju kujtohet teatri? Kur mbushej holli ng...

Lajmet e fundit nga