LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Rritet deficiti tregëtar/ 158 miliardë lekë në 5 muaj

18 Qershor 2022, 09:24, Ekonomi CNA
Rritet deficiti tregëtar/ 158 miliardë lekë në 5 muaj
Foto ilustruese

Në Maj 2022 eksportet e mallrave arritën vlerën 45 mld lekë, duke u rritur me 36,8 %, në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë dhe me 6,9 %, në krahasim me Prill 2022.

Sipas të dhënave të INSTAT, importet e mallrave arritën vlerën 80 mld lekë, duke u rritur me 28,6 %, në krahasim me një vit më parë dhe me 2,3 %, në krahasim me Prill 2022.

Deficiti tregtar i këtij muaji është 35 mld lekë, duke u rritur me 19,4 %, krahasuar me Maj 2021 dhe ulur me 3,0 %, në krahasim me Prill 2022.

Rritet deficiti tregëtar/ 158 miliardë lekë në 5 muaj

Në këtë pesëmujor eksportet e mallrave arritën vlerën 207 mld lekë, duke u rritur me 46,0 %, ndërkohë importet e mallrave arritën vlerën 365 mld lekë, duke u rritur me 27,1 %, krahasuar me një vit më parë.

Deficiti tregtar arriti vlerën 158 mld lekë, duke u rritur me 8,7 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të 2021.

Kontributi i grupeve kryesore në ndryshimin vjetor të eksporteve

Gjatë muajit Maj 2022, në rritjen e eksporteve prej 36,8 %, pozitivisht kanë ndikuar grupet: “Materiale ndërtimi dhe metale” me +13,1 pikë përqindje, “Minerale, lëndë djegëse dhe energji elektrike” me +9,1 pikë përqindje, dhe “Tekstile dhe këpucë” me 6,7 pikë përqindje.

Rritet deficiti tregëtar/ 158 miliardë lekë në 5 muaj

Eksportet, gjatë këtij pesëmujori janë rritur me 46,0 %, krahasuar me një vit më parë.

Grupet që kanë ndikuar pozitivisht në rritjen vjetore të eksporteve, janë: “Materiale ndërtimi dhe metale” me +14,4 pikë përqindje, “Minerale, lëndë djegëse dhe energji elektrike” me +14,4 pikë përqindje, dhe “Tekstile dhe këpucë” me 7,6 pikë përqindje. Kontributi i grupeve kryesore në ndryshimin vjetor të importeve: Gjatë muajit Maj 2022, në rritjen e importeve prej 28,6 %, krahasuar me Maj 2021, kanë ndikuar pozitivisht grupet: “Minerale, lëndë djegëse dhe energji elektrike” me +8,9 pikë përqindje, “Makineri, pajisje dhe pjesë këmbimi” me +5,0 pikë përqindje dhe “ Ushqime, pije, duhan” me +4,5 pikë përqindje.

Rritet deficiti tregëtar/ 158 miliardë lekë në 5 muaj

Si pesëmujor, importet janë rritur me 27,1 %, krahasuar me pesëmujorin e parë 2021.

Grupet që kanë ndikuar pozitivisht në rritjen vjetore të importeve, janë: “Minerale, lëndë djegëse dhe energji elektrike” me +10,7 pikë përqindje, “Materiale ndërtimi dhe metale” me +5,6 pikë përqindje dhe “ Ushqime, pije, duhan” me +4,0 pikë përqindje.

Ecuria e tregtisë së mallrave sipas vendeve partnere

Në muajin Maj 2022, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të eksporteve, në krahasim me Maj 2021 janë: Itali (59,4 %), Gjermani (66,9 %) dhe Greqi (26,0 % ).

Vendet me të cilat eksportet kanë pasur uljen më të madhe, janë: Kosova ( 21,7 %) dhe Spanja (90,6 %) .

Gjatë këtij pesëmujori vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të eksporteve, në krahasim me një vit më parë, janë: Italia (58,6 %), Gjermania (105,8 %) dhe Kosova (15,8 %).

Vendet me të cilat eksportet kanë pasur uljen më të madhe, janë: Spanja (75,4 %) dhe Rusia (47,2 %).

Në muajin Maj 2022, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të importeve, në krahasim me Maj 2021 janë: Italia (15,5 %), Turqia (33,2 %) dhe Kina (30,4 %). Vendet me të cilat importet kanë pasur uljen më të madhe, janë: Rusia (43,1 %) Spanja (11,6 %) dhe Ukrainë (5,6 %).

Gjatë këtij pesëmujori, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të importeve, në krahasim me një vit më parë, janë: Italia (14,1 %), Turqia (53,7 %) dhe Greqia (24,4 %).

Vendet me të cilat importet kanë pasur uljen më të madhe janë: SHBA (10,0 %), Rusia (20,0 %) dhe Zvicra.

(17,Rritet deficiti tregëtar/ 158 miliardë lekë në 5 muaj9 %).

 

Shkëmbimet tregtare me vendet e BE-së zënë 61,0 %, të gjithë tregtisë.

Në Maj 2022, eksportet drejt vendeve të BE-së zënë 72,7 % të eksporteve gjithsej dhe importet nga vendet e BE-së zënë 54,4 % të importeve gjithsej.

Partnerët kryesorë tregtarë janë: Italia (32,9 %), Turqia (7,5 %), Gjermania (6,2 %) dhe Greqia (6,2 %).

Shkëmbimet tregtare, për pesëmujorin 2022, me vendet e BE-së zënë 61,0 % të gjithë tregtisë.

Në periudhën Janar – Maj 2022, eksportet drejt vendeve të BE-së zënë 73,2 % të eksporteve gjithsej dhe importet nga vendet e BE-së zënë 54,0 % të importeve gjithsej.

Partnerët kryesorë tregtarë janë: Italia (32,1 %), Turqia (8,6 %), Gjermania (6,8 %) dhe Greqia (6,6 %)./CNA.al

Lajmet e fundit nga