LEXO PA REKLAMA!

SHKARKO APP

Harta e re gjyqësore/ Ballanca: Do të ulë besimin e qytetarëve tek drejtësia

17 Qershor 2022, 21:44, Aktualitet CNA
Harta e re gjyqësore/ Ballanca: Do të ulë besimin e
Gazetarja Merita Haklaj dhe Avokatja e Popullit Erinda Ballanca

Avokatja e Popullit Erinda Ballanca e pyetur për hartën e re gjyqësore, është shprehur se ka një sërë problematikash, nga kufizimi i aksesit tek ulja e besimit të qytetarëve te drejtësia. Sipas saj e gjithë kjo është një lëvizje e detyruar nga mungesa e kapaciteteve njerëzore për shkak të vetingut.  E ftuar ne Intervistën me Merita Hakljan, Ballanca, u shpreh se, “nuk ka diskutim që aksesi i qytetarëve te drejtësia kufizohet përmes hartës së re gjyqësore. E kemi bërë studim dhe kemi bërë një rekomandim që ua kemi dërguar edhe ministrisë së drejtësisë. Është lëvizje e detyruar për ta vënë sistemin në shina, sesa një hartë gjyqësore, se shkaku kryesor pse po bëhet është numri i vogël i gjyqtarëve që ne nuk kemi si ta adresojmë ndryshe. Kjo për shkak të mosparashikimit të atyre që bënë ligjin, që reforma do të ishte kaq e thellë me largimin e shumë gjyqtarëve nga sistemi, për shkak edhe të mos bashkëpunimit politik dhe për faktin se prej një viti nuk kemi magjistratë të rinj në sistem”.

Ballanca sjell vëmendje që edhe Komisioni i Venecias në opinionin fillestar e vuri në pikëpyetje këtë reformë për shkak të këtyre kapaciteteve, por në një opinion të dytë ata thonë se morën garanci për t’iu përgjigjur kësaj reforme.

Për Avokaten e Popullit, problemi i hartës së re gjyqësore nuk është kostoja e qytetarëve, por ulja e besimit te drejtësia dhe cilësia e gjykimit. Ballanca thekson se i ka adresuar KLGJ-së disa rekomandime, pasi nuk ka marrë parasysh elementët thelbësore në hartimin e saj, që nga modeli i referencës së marrë.

“Problemi kryesor nuk është kostoja se është i zgjidhshëm, por besimi që do kenë qytetarët te drejtësia dhe cilësia e procesit gjyqësor. Një zgjidhje më mirë do të ishte që të lëviznin gjyqtarët dhe ta ndjenin qytetarët drejtësinë. Nëse ne do të vazhdojmë të mos e realizojmë këtë nuk kemi arritur asgjë. Ne do vazhdojmë të kemi rënie të besimit të qytetarëve te drejtësi sistemi i drejtësisë është biznes i shtrenjtë që kërkon para. KLGJ-së i kemi kërkuar që ky draft të ribëhet se nuk ka marrë parasysh elementët thelbësorë në bërjen e një harte gjyqësore. Ata kanë marrë në referencë shtete që nuk ka në asnjë afërsi me Shqipërinë, si Danimarka. Nuk kanë të njëjtën kulturë gjyqësore. Danezët nuk shkojnë në gjyqe sa ne. Kurse shqiptarët i ndjekin deri në gjykatën e lartë. Jemi kokëfortë nga natyra dhe mendojmë që kemi të drejtë. Nuk njohim kompromisin. Nuk kemi përmirësim të kulturës së kompromisit. Aksesi i lëvizjes në Danimarke me Shqipërinë është e ndryshme, ne e kemi të vështirë aksesin nga rrethet”.

Problemi tjetër që ngre Ballanca është se me uljen e numrit të gjykatave gratë e dhunuara dhe të abuzuara nuk do të kenë më mundësi për të ngritur zërin për abuzimet ndaj tyre.

Kufizimi i numrit të gjyqtarëve për Ballancën do të ulë edhe cilësinë dhe besimin e qytetarëve

“Gjykatat do të jenë të mbyllura, do vendosen pa dëgjuar trupat dhe kjo do të ulë besimin e qytetarëve te drejtësia dhe cilësinë e gjykimit. Besoj se ngarkesa që ka përballuar sistemi gjyqësor është shumë e madhe, në kushtet e një pune të pamundur dhe nuk u jep mundësinë atyre që të kenë kohën e duhur për të trajtuar. A mund të gjykoni 40 çështje brenda 8 orësh edhe më i zoti të jeni, është pamundur të gjykoni 40 çështje në ditë?  Ne kemi numër të kufizuar gjyqtarësh. Dhe punojnë në kushte të pamundura. Dhe kemi cedim të cilësisë dhe reforma nuk do ta sjellë besimin e qytetarëve”.

Skeptike u tregua Ballanca në rezultatet e reformës në drejtësi kur tha se edhe në dy vitet e adhshme nuk do të kemi përmirësim, por përkeqësim të aksesit të qytetarëve dhe ulje të besimit të tyre. Sipas saj rezultatet do të ndihen pas 10 vitesh./CNA.al

 

Lajmet e fundit nga