Italia kryesoi për eksportet në vitin 2021/ Rritje e ndjeshme e Kosovës, “rikthehet” Greqia

18 Janar 2022, 07:46, Ekonomi CNA
Italia kryesoi për eksportet në vitin 2021/ Rritje e ndjeshme e

Në Dhjetor 2021 eksportet e mallrave arritën vlerën 32 mld lekë, duke u rritur me 38,2 %, në krahasim me të njëjtën periudhë të një viti më parë dhe ulur me 14,5 %, në krahasim me Nëntor 2021. Importet e mallrave arritën vlerën 88 mld lekë, duke u rritur me 43,1 %, në krahasim me një vit më parë dhe me 9,1 %, në krahasim me Nëntor 2021. Deficiti tregtar i këtij muaji është 56 mld lekë, duke u rritur me 46,1 %, krahasuar me Dhjetor 2020 dhe me 29,5 %, në krahasim me Nëntor 2021.

Sipas INSTAT, në vitin 2021 eksportet e mallrave arritën vlerën 369 mld lekë, duke u rritur me 35,6 %, ndërkohë importet e mallrave arritën vlerën 801 mld lekë, duke u rritur me 32,3 %, krahasuar me një vit më parë. Deficiti tregtar arriti vlerën 432 mld lekë, duke u rritur me 29,6 %, krahasuar me të njëjtën periudhë të 2020.

Gjatë muajit Dhjetor 2021, në rritjen e eksporteve prej 38,2 %, pozitivisht kanë ndikuar grupet: ?Minerale, lëndë djegëse dhe energji elektrike? me +12,2 pikë përqindje dhe ?Tekstile dhe këpucë? me +8,2 pikë përqindje, ?Materiale ndërtimi dhe metale? me +7,1 pikë përqindje.

Eksportet, gjatë këtij viti janë rritur me 35,6 %, krahasuar me një vit më parë. Grupet që kanë ndikuar pozitivisht në rritjen vjetore të eksporteve, janë: ?Materiale ndërtimi dhe metale? me +14,1 pikë përqindje, ?Minerale, lëndë djegëse dhe energji elektrike? me +10,8 pikë përqindje dhe ?Tekstile dhe këpucë? me +3,7 pikë përqindje.

Gjatë muajit Dhjetor 2021, në rritjen e importeve prej 43,1 %, krahasuar me Dhjetor 2020, kanë ndikuar pozitivisht grupet: ?Minerale, lëndë djegëse dhe energji elektrike? me +18,7 pikë përqindje, ?Materiale ndërtimi dhe metale? me +6,3 pikë përqindje dhe ? Produkte kimike dhe plastike? me +4,9 pikë përqindje.

Gjatë vitit 2021, importet janë rritur me 32,3 %, krahasuar me vitin 2020. Grupet që kanë ndikuar pozitivisht në rritjen vjetore të importeve, janë: ?Minerale, lëndë djegëse dhe energji elektrike? me +8,4 pikë përqindje, ?Makineri, pajisje dhe pjesë këmbimi? me +6,0 pikë përqindje, dhe ?Materiale ndërtimi dhe metale? me +5,5 pikë përqindje. Ecuria e tregtisë së mallrave sipas vendeve partnere

Në muajin Dhjetor 2021, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të eksporteve, në krahasim me Dhjetor 2020 janë: Itali (46,4 %), Kosova (0,1 %) dhe Gjermani (140,9 %).

Ndërsa vendet me të cilat eksportet kanë pasur uljen më të madhe, janë: Turqia (51,6 %) dhe Rusia (100,0 %). Gjatë këtij viti vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të eksporteve, në krahasim me një vit më parë, janë: Italia (26,1 %), Kosova (43,6 %) dhe Spanja (42,0 %).

Ndërsa vendet me të cilat eksportet kanë pasur uljen më të madhe, janë: Ukraina (14,7 %) dhe Rusia (49,3 %).

Në muajin Dhjetor 2021, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të importeve, në krahasim me Dhjetor 2020 janë: Italia (24,0 %), Turqia (52,4 %) dhe Greqia (46,6 %).

Ndërsa vendi me të cilin importet kanë pasur uljen më të madhe është: SHBA (30,4 %). Gjatë këtij viti, vendet me të cilët Shqipëria ka pasur rritje më të madhe të importeve, në krahasim me një vit më parë, janë: Italia (27,9 %), Turqia (48,6 %) dhe Kina (20,7 %). Ndërsa vendi me të cilin importet kanë pasur uljen më të madhe është: Ukraina (6,6 %)./E.S-CNA.al

Lajmet e fundit nga